Coaste, coriandru, cartofi

418

Sâmbătă am intrat într-un supermarket din Baia Mare să-i cumpăr mâncare lui Tito. Am dat cu ochii într-un galantar din care zâmbeau galeș spre mine niște coaste de toată frumusețea. Am ales două scărițe și am făcut din ele lucruri bune de mâncat. Iată:

Coastele frumoase, marmorate, fără prea multă grăsime.

Mirodenii cu proprietăți digestive: coriandru, cuișoare, piper.

Pentru că nu eram acasă și nu car mojarul chiar peste tot, am improvizat. Am zdrobit mirodeniile între două funduri de lemn.

Am uns carnea cu foarte puțin ulei de măsline, să adere mai bine mirodeniile.

Am pus coastele pe grătarul cuptorului și le-am prăfuit bine de tot.

Am așezat coastele-n cuptor, așa, pe grătar. Sub ele am așezat o tavă în care am pus cartofi noi spălați bine (am păstrat coaja pentru că-i delicioasă) peste care am presărat același amestec de condimente plus puțină sare. Am pus în tavă două căni de apă și m-am bazat pe faptul că de pe coaste o să picure grăsime peste cartofi, deci n-am mai pus ulei. Bine am făcut.

Oricât de tare m-aș fi grăbit eu, cuptorul nu a fost de acord (coace foarte lent) așa că am ținut și carnea și cartofii cam 2 ore la 155-160 de grade Celsius. La urmă am amestecat cartofii cu o ceapă verde tocată. După ce i-am scos din cuptor, vreau să spun. Au făcut senzație, atât au fost de buni.

Am mai făcut o salată din roșii și ceapă verde, cu ulei de măsline, sare și piper.

Coastele, pătrunse bine și fragede, au fost…mmm…mmm.

Mirodeniile și-au făcut datoria perfect. De fapt, știam asta de la început.

Gata pentru azi. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Ce pot să spun e că arată foarte bine şi îmi închipui gustul, mi se pare super ideea cu picuratul sucurilor din costiţă pe cartofi, dă gust cartofilor…mulţumesc şi de abia aştept următoarea postare :)

  2. Deci pana la urma gatesti la domiciliu? :)
    PS Arata bine bine costitele…

  3. adihadean Author says:

    da, dacă suntem neamuri sau ceva de genul ăsta.

  4. Hmm da!

    Se putea sa nu faca Adi ceva senzational? La ora asta am un gol in stomac si o tristete maxima pentru ca sunt la birou si i-au pranzul la cantina, unde nu prea face papa bun :(( :((

    Dar, las ca ajung eu acasa, numai sa gasesc in drum, o asa mandrete de scarita.

  5. Dumnezeule!!!
    ma, sa iti pui buton din ala: atentie, se lasa cu salivare intensa! Intrati pe proprie raspundere!!!!

  6. Buuuun, foarte bun! Aseara eram cu niste prieteni in curte la gratar si-a venit vorba de scarita si cat e ea de delicioasa. Acum o vad aici gatita gata. E musai s-o si mananc zilele astea. :)

  7. M-ar interesa sa ne spui amestecul de condimente l-ai realizat singur si daca da ,cum asta daca nu e secret profesional
    Si daca e cumparat din comert de la ce firma apartine …
    Mancarea arata fabulos cunt convins ca si gustul a fost pe masura..

  8. adihadean Author says:

    nina, nu sta!:))
    nigma, păi nu spusei? :). am luat boabele mai sus numite, le-am amestecat și le-am zdrobit. și gata. vrei proporții? după gust:). după al tău, desigur.
    lucian, sper că până la ora asta ai rezolvat problema
    dan, cred că mi-ar crește traficul dacă aș face asta.)).

  9. Super mancare in stil ardelenesc, can’t wait to make it myself :)

  10. dar unde gasim piper boabe altfel decat negru?

  11. dar coastele alea pe care le mananc in austria? cum se fac? sigur le tin intr-un bait…dar in care? si le servesc cu varza murata (uneori cu chimen) si sosuri…mor dupa ele …

  12. adihadean Author says:

    river, în orice supermarket.
    alex, ar trebui să întrebi unde le mănânci, pun pariu că au un răspuns mai bun decât cel pe care ți l-aș putea da eu:)

  13. Aseara am facut si eu coastele tale. Delicioase de-a dreptul!! N-am mai folosit pana acum coriandru, a fost o experienta noua si teribil de placuta.
    Multumesc!
    PS Nu mai zic cum au iesit cartofii :)

  14. @Adi, am rezolvat problema pe la ora 20:45 :)).

    Am avut totusi ceva probleme. Uite cum am facut : carnea pe gratar, sub gratar, defapt pe plita cuptorului ( nu stiu de ce nu am folosit tava cea mare care vine odata cu aragazu’?!?) am pus o tava mai mica, cat sa acopere suprafata ocupata de carne pe gratar.
    In tava, binenteles cartofii, si apa. Cuptorul este pe gaz, nu stiu cum si cand se obtin acele grade specificate peste tot in retete :)), l-am pus pe o treapta peste minim. In cateva minute aveam fum in bucatarie, apa se evaporase complet si incepeau sa se arda cartofii, Am mai pus apa, si tot asa. Cartofii s-au facut primii, carnea nu era coapta/fripta/crocanta destul. A trebuit sa scot cartofii si sa inlocuiesc tava cu o alta, pentru a prelua grasimea ce tot se scurgea de pe carne. Si de aici a inceput nebunia, apa din 10 in 10 minute , altfel fum de inebuneai.
    Ceva am gresit si nu pot sa-mi dau seama ce? De ce nu s-au putut face amandoua in acelas timp si fara fum?! . E clar, voi mai face si in viitor, scarita e dementiala facuta asa. Am mancat ca nebunii! . M-am gandit sa bag costele intr-o punga de gatit, se va patrunde in suc propriu dupa care ii las timp sa se si prajeasca. ??! Ce zici?

  15. Lucian, si eu am avut aceeasi dilema. Eu am pus cartofii intr-o tava dreptunghiulara (sustinuta de gratarul aragazului) si in acea tava am pus gratarul de la cuptorul cu convectie (sau de la microunde, nu mai stiu de unde e). Gratarul respectiv se sprijinea cu piciorusele in tava cu cartofi, dar era la 10 cm distanta de acestia. A iesit minunat totul.

  16. @Alina: pai da, dar eu nu am un astfel de gratar. Ci doar cel care a venit cu cuptorul, la fel ca si cel al lui Adrian. Identic! Cred ca depinde de cuptor, de modelul lui de coacere?!

  17. incredibil. balesc ca proasta

  18. Lucian…poati lega cu 4 sarmultite de gratarul cu carne sub gratar in colturi tava ta, daca este cu gauri sau manere.O legi la 4-5 cm deasupra tavii cuptorului.Cred ca va merge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close