Ce știți despre ceai?

541

Postarea asta nu-i de reclamă, nu-i de nicio campanie, nu are legătură decât cu faptul că în ultimele 4 săptămâni am fost suficient de răcit încât să rup normele la băut ceai. Azi am făcut câteva poze cu ceaiuri de la restaurant, pentru pagina de Facebook. Și mi-a trecut prin cap să vă întreb ce știți despre ceaiuri, ce credeți despre ele și care vă plac vouă cel mai mult. Ce arome, ce esențe, ce frunze, de unde să fie, ce culoare să aibă, cât se infuzează, la ce-s bune. Cam multe întrebări și niciun semn de întrebare? Nu-i bai. Mulțumesc de pe acum pentru răspunsuri. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Ceai verde chinezesc dimineata si la pranz, sa lasa la infuzat 2-3 minute. Si simplu si cu arome e la fel de bun.
    Seara ceai de plante (tei, musetel, albastrele, verbina) – cel mai bun somnifer :).

  2. simina zan says:

    Ma bucur ca ai adus in discutie acest subiect. Ceaiul poate deveni o arta daca ii oferi onoarea cuvenita. Chiar acum astept sa se infuzeze un ceai negru putin aromat de foarte buna calitate. Ceaiul e foarte sanatos, si cel de plante si cel negru si verde, el actioneaza la nivelul sistemului limfatic nu a sistemului circulator ca si cafeaua, asa ca efectul este mai lin si durabil. In primul rand pentru a deosebi un ceai bun de un surogat, poti vedea culoarea, cu cat e mai colorat (roz, rosu,. portocaliu, etc) cu atat poti fii sigur ca nu e ceaiul sanatos despre care vorbim. Si apoi trebuie facuta o diferenta clara intre ceaiul (tchai) si infuziile de tot felul.

  3. simina zan says:

    recomand un loc de unde se pot achizitiona ceaiuri de cea mai buna calitate importante de la mama lor! :)
    http://www.drumulceaiului.ro/

  4. cel mai mult imi place ceaiul de ghimbir, nature nu din chimicale: tai cam 2 cm de ghimbir feliute subtiri, 2-3 felii de lamaie si apa fiarta. In 3 min este gata si gustos (f bun si cand esti racit).
    Nu folosesc zahar/miere/indulcitori fiindca-i schimba aroma ceaiului.
    Cam atat, nu ma prea pricep la ceaiuri:)

    1. Ador ceaiul din radacina de ghibir si lamiie proaspata. Eu il fierb cel putin 20-30 de minute la foc mic pina scade putin apa si gustul este foarte puternic. Apoi scot ghimbirul, adaug apa fiarta si un plic de ceai alb sau verde si miere cind se mai raceste. Este o bunatate, baut de placere si cu placere, nu numai cind sint racita :) love xx

  5. Mie imi place ceaiul verde! Adica realmente imi place ceaiul verde. Si pentru ca am baut prea mult ceai verde nu mai imi place nici un alt fel de ceai. Toate mi se par sintetice, Ce stiu despre ceaiul verde e ca apa trebuie sa aiba 70° nu mai mult. Mie imi place foarte multe cel cu menta pe care il iau de la Lipton, dar am descoperit de la Demmers cel cu Iasomie. Deasemenea imi place si ceaiul negru. Eu nu beau cafea si asa ca inlocuiesc cafeau cu ceaiul negru. Nu e foarte tare dar e bun. Pe acesta il recomand doar indulcit cu zahar si nu cu miere, si daca vi se pare prea amar cu lapte e de vis.. E british!

  6. Mie imi plac in general orice varietati de rooibos (pentru ca e deajuns de dulce cat sa nu mai adaug zahar) si de fructe (ador un amestec de mar copt, lemongrass si fulgi de iaurt)

  7. Despre cunostintele in materie de ceai, am cateva de vreme ce am lucrat in domeniu…Cea mai importanta informatie avuta este ca trebuie cumparat ceai vrac si nu la pliculet pentru ca hartia respectiva afecteaza aroma ceaiului. Mai stiu ca varietatile de ceai verde/negru etc., nu trebuiesc consumate in cantitati mai mari de o infuzie pe zi intrucat pe termen lung, are efecte nedorite asupra creierului (pierderi de memorie, cam dupa varsta de 40 de ani)

  8. La mine ceaiul începe în martie când culeg flori de prunişor sălbatic. Apoi vin florile de păducel şi pauză până apare floarea de soc şi cea de salcâm. Toate acestea vin uscate la umbră în curent de aer pe valuri de tifon.
    Următoarea este roiniţa, apoi frunzele de zmeur, căpşun şi fragă, pe care le usuc la fel.
    Iar ultimele,tulpinile de roiniţă, fructele de soc, de păducel şi de măceş. Acestea vin uscate în tavă în cuptor, cu grijă. Toate amestecate şi date prin robot, formează o pudră granulată care se păstrează în pungi de hârtie, în cămară. La o cană o lingură de ceai, nu se clocoteşte ci se infuzează, se strecoară şi se bea. Fără zahăăr fără miere. Desfătare şi sănătate,nu ai nevoie de mănuşi, fular şi căciulă iarna. E adevărat, e ceva muncă, dar bucuria de a fi în natură şi seninătatea dobândită, compensează.

    1. Adi Hădean Author says:

      ce și cum să fac pentru o punguță?:)

  9. Well, eu beau in principal doua tipuri de ceai, desi gust mereu si sortimente noi cand ajung prin oras.
    Ceaiul copilariei mele fara de care nu ma ridicam din pat ca sa merg la scoala. Mama il face cel mai bine :D Menta, musetel si tei, cantitati egale, infuzat 5 minute si cand se racoreste putinel, adaugam miere si putina esenta de rom. E o aroma de vis :)
    Si ceaiul care il folosesc ca si tratament pentru anemie, dar e si foarte gustos: menta si urzica, 2/3 urzica, 1/3 menta. Putina miere cand e racorit si gata! Ajuta hemoglobina :)

  10. Intai, facem deosebire intre ceai si tizane. Ceai este infuzia din frunzele plantei numita chiar asa. Ceaiul se deosebeste dupa culoare: negru, rosu, galben si alb. Depinde de metoda de uscare, de zona de provenienta, de perioada de recoltare, de localizarea frunzelor pe tulpina. Asta poate deveni o discutie „filozofica” in prezenta unui chinez sau a unui japonez. In orice caz ceaiul are multiple calitati, inclusiv influente benefice asupra unor probleme de sanatate. Ex. ceaiul oolong este f. bun pentru scaderea colesterolului. Orice ceai se oparaste cu apa fiarta (dar nu se fierbe), se lasa la infuzat acoperit timp de 2-5 minute, nu se indulceste, nu se adauga lamaie sau alte arome pentru a nu modifica pH-ul natural ceaiului. Se recomanda utilizarea apei filtrate (fara clor). Am aflat multe din cele de mai sus de la o doamna din China. Tizanele si ceaiurile medicinale sunt alta categorie, dar principiile de baza se pastreaza.
    Mie personal imi place dintre ceaiuri doar ceaiul rosu de Indonezia (nu am gasit pana acum in Romania), dar beau tizane si ceaiuri medicinale, atat iarna cat si vara. Unele chiar au gust impecabil si efecte remarcabile.

    1. Eu stiam ca in romana avem ceai de plante, ceai negru, ceai verde. Nu „tizane”, care mi se pare un barbarism.

    2. Prostie (sau ignoranta) mai mare decat cea pe care tocmai ai etalat-o, mai rar.
      Oameni buni, ceaiul e ceai si infuzia e infuzie. Infuzia, din punct de vedere fitoterapeutic, se prepara intotdeauna prin turnarea apei fierbinti sau clocotind peste plantele verzi sau uscate.(recomandabil proaspete) Durata variaza in functie de cat ii ia plantei sa elibereze substantele active, de la 5 minute la 20-30 de minute. Tehnica se foloseste in special la plantele ce contin uleiuri volatile, flavonoide etc valoroase si care s-ar distruge prin fierbere.
      Ceaiul pe de alta parte presupune fierberea apei impreuna cu plantele pentru o perioada de timp. Sunt ceaiuri care se fierb si o ora impreuna cu planta. Aceasta tehnica se aplica plantelor lignifiate (da, se fac ceaiuri din diferite scoarte de copac) sau celor a caror substante active sunt greu solubile (exemplu: iedera, folosita pt uz extern).
      Si bineinteles mai exista tehnica maceratului la rece, pentru plante care prin expunere termica fie se distrug fie ar elibera toxine periculoase (exemplu: frunzele verzi de morcov).
      Toate aceste tehnici sunt foarte bine cercetate de sute de ani in toata lumea pentru TOATE plantele, deci fiecare planta are tehnica proprie (optima)in functie de ce vrei sa obtii de la ea.
      Ceaiurile sunt toate bune cu conditia sa culegi cu mana ta planta dintr-un mediu natural, nepoluat. Ce se gaseste in comertul de mall e o mizerie si o insulta la adresa conditiei umane (toate au arome artificiale si prafuri de exacerbat aromele naturale…cel putin) iar cele gasite in plafar sunt cam 70-80% in regula. Tine de procesul de colectare a plantelor: la noi firmele primesc plante culese din natura de tigani care habar n-au cand se culege, cum se culege si cum se deosebeste. Am cumparat de la Dacia Plant, vestita firma, paie pe post de cozi de cirese. Efect terapeutic ZERO BARAT.

  11. „Strange how a teapot can represent at the same time the comforts of solitude and the pleasures of company” De-asta imi plac ceaiurile :) in special infuziile de ghimbir, cu o bucatica de ciocolata neagra-neagra alaturi si o carte buna.

  12. Daca ai timp de pierdut, te invit pe un blog de ceaiuri unde mai scriu si eu ocazional. Toate articolele sunt subiective si personale acolo si poti descoperi o multitudine de ceaiuri noi. Blogul se cheama http://tea.mug.ro/

  13. Beau extrem de rar ceai, de cateva ori pe an, iar atunci prefer ceai negru indian, un ceai ieftin dar bun, gustul imi aduce aminte de copilarie, mai ales ca totdeauna adaug langa el (mai bine zis in el) cativa biscuiti simpli. Cred ca clar ce cultura am in sensul asta. :-) Deci, ca specialist, recomand ceaiul de mai sus. :-)

  14. In Cluj este o firma, Compania ceaiului care distribuie ceaiuri originale chinezesti. Am cumparat de la ei de multe ori si de cand i-am descoperit parca nici un alt ceai nu-mi mai place. Aromele si gusturile ceaiurilor sunt cu adevarat deosebite desi pe eticheta scrie tot ceai verde sau negru. Eu prefer oolongurile, care-s tot un fel de ceai verde dar mai altfel. :)Imi plac mult si perlele de iasomie – au un parfum divin si un efect calmant.
    In afara de acestea, am o slabiciune si pentru rooibos – mi-a placut de la orice firma am incercat. :)
    Vroiam sa-ti recomand si tea.mug.ro dar vad ca a facut-o si Laura mai sus. :)

  15. Adi, da-mi o adresa de corespondenta fizica la e-mail [email protected] si iti reimit o punga.

  16. ce banuiesc ca te intereseaza: urasc faptul ca in restaurante nu gasesti ceai. in afara de ceai negru/verde rar se mai gaseste ceva aromat de fructe, total dezustator. Ar fi super daca restaurantele ar oferi o selectie de ceaiuri naturale romanesti. sunt incredibil de ieftine in pietele din ro, se pastreaza relativ simplu si expira intr-un an. sunatoare, musetel, tei, soc – mai ales soc!. oferite indulcite cu miere si garnisite cu o felie de lamaie.

  17. mihaela negrea says:

    Ceaiul negru e ceaiul rusesc din copilarie.Poate inlocui oricind cafeaua pentru ca are mai multa cofeina decit cel verde.Cel mai bun ceai e cel din frunze.Bea-l la sfirsitul mesei,fierbinte, si vei vedea efectele asupra siluetei.Nu se bea dupa orele 18,00 pentru ca afecteaza somnul.Combinat cu lamiie potenteaza fierul.Combinat cu lapte,scade amareala naturala.Si o poezie din secolul XVII:

    ‘Tea that helps our head and heart.
    Tea medicates most every part.
    Tea rejuvenates the very old.
    Tea warms the hands of those who’re cold.’
    J.Jonker,Amsterdam,1670

  18. Beau ceai verde chinezesc seara. Cred ca daca ceaiul asta ar disparea de pe piata as fi terminata. Zau! Cica ceaiul verde este un excelent antioxdant, stimulator cerebral, diuretic, etc. Bullshit!Chiar nu stiu cum si ce fel e cu ceaiul asta, dar mie imi ofera un confort stomacal fantastic. Cica amelioreaza colesterolul ala rau (da, cica e si unu bun) si te mai ajuta sa te bati si cu kilogramele in plus. In Constanta nu stiu de vreo ceainarie in adevaratul sens al cuvantului, insa am baut ceaiuri minunate in multe locuri.

    1. Beau/obisnuiam sa beau ceai verde seara si aveam insomnii. :( Mi s-a spus ca ceaiul verde are cofeina, asa ca am inceput sa beau ceai alb. Am cumparat ceai alb cu zmeura de la Lipton. Are un gust minunat de zmeura dar nu prea se simte ceaiul alb :// Am cumparat ceai alb de la Whittard of Chelsea (white tea wih lemon and rose) si este minunat. Asa ca imi incep ziua cu Darjeeling sau ceai negru, indian (cu spices), spre dupa amiaza beau ceai verde (cu lamiie, sencha si cu flori de trandafir sau cu iasomie) iar seara ceai alb.

  19. Adi Hădean Author says:

    vă mulțumesc pentru răspunsuri, dragilor:)

  20. 1.discutam despre infuzie de ceai (ceai = planta cu acest nume ) si u despre infuzii de tei , musetel , etc.
    2dupa parerea mea , cea mai buna combinatie este un cupaj – 60 % ceai garjeeling (indian) si 40 % ceai ceilonez:ceaiul indian contine mult tanin dar nu este aromat , cel ceilonez aduce o aroma subtila…

  21. darjeeling….

  22. ceai verde cu aroma de vanilie. combinatie bestiala, tonica si de bun gust, la propriu.

  23. Ceai de fenicul pentru gat.
    Ceai de menta pentru stomac.
    Ceai de sunatoare pentru ficat.
    Ceai de cimbru pt tuse.
    Ceai de scaiete mov pt tuse.

    1. Cineva care a baut ceai la viata lui, nu mizeriile alea din mall:)))Sanatate!

  24. ceai de ghimbir (proaspat) cu putin rooibos presarat la final – o explozie de arome!
    cel mai delicat ceai pe care l-am baut vreodata – ceai alb cu rodie!
    iar banalul ceai de menta face pereche perfecta cu painea cu zacusca :) sau cu painea prajita, unsa cu unt.

  25. Eu imi fac acasa ceai din felii de lamaie fierte, de azi am sa incerc sa adaug si ghimbir pentru aroma, aca cum am citit in comentariile de mai sus.
    Stiu ca ceaiul este verde, negru, alb si rosu, restul sunt infuzii de plante sau fructe. Iubesc ceaiul de musetel si cel de tei cu miere si lamaie.
    Mai stiu ca cei de la Lipton au cele mai nesanatoase ceaiuri, eu le spun”forta chimiei” si puteti citi aici despre asta: http://ra3pop.wordpress.com/2011/03/22/ceaiul-lipton-forta-chimiei/ .

  26. Eu beau ceai zilnic! Negru daca vreau sa ma trezesc, infuzie de menta + galbenele daca am mancat prea consistent, verde si multe multe combinatii…
    Si mie mi se pare foarte saracacioasa oferta de ceai si infuzii din restaurante si nu inteleg de ce, din moment ce e destul de ieftin/comod sa oferi ceai.
    Ceaiul meu preferat este Lady Grey si compania cea mai cea, fratii Marriage.
    Lipton sucks.

    1. Ma bucur ca maie cineva care imi impartaseste parerea despre Lipton ;)!!!

    2. Lipton nu e ceai. E o fitza toxica pentru oameni care umbresc pamantul degeaba. Deci foarte util daca e sa ma intrebati pe mine. Noroc ca nu ma intreaba nimeni :)))

  27. Ceai negru cu lapte – reteta de la prietena mea indianca

    Pentru o cana de ceai(250 ml):
    – 1 plic ceai negru
    – 1/2 cana de lapte
    – 1/2 cana de apa
    – 0.5 cm ghimbir
    – 1 seminta de coriandru.

    Se pune la fiert apa cu plicul de ceai negru.
    Cand apar bulele se pune laptele, seminta de coriandru zdrobita(in 2-3 bucati) si ghimbirul( taiat in 4).
    Se lasa la fiert pana cand ceaiul are o culoare in genul cafelei cu lapte.

    Reteta se poate modifica. Mie imi place cu mai mult lapte si in plus pun 3 seminte de coriandru si scortisoara (baton).
    E un ceai foarte aromat si e mai slab decat o cafea.

    Sper sa iti placa!

  28. Adi,
    Am facut o greseala :(, mii de scuze…. in loc de „coriandru” a se citi cardamom.

  29. Poate nu va vine sa credeti, pana la varsta de 30 de ani nu imi placea ceaiul….DAR….o data cu o excursie la Londra(nu am amintit-o sa ma laud), lucrurile s-au schimbat radical.Clar nu sunt o cunoscatoare in ale acestei ‘culturi’, insa sunt deschisa la a o aprofunda.Beau ceaiul ‘the Earl Grey’ de la Twinings a caror citat zice cam asa:’There are few hours in life more agreeable than the hour dedicated to the ceremony known as afternoon tea’Henry James.

  30. Laurentiu says:

    Salut.

    – Ceai negru de Assam – aroma puternica, barbateasca
    – Ceai verde de Darjeeling – delicat
    – Ceai alb

  31. Pentru ca vorbim despre ceai si subiectul este fascinant si inepuizabil, Adrian, te rog sa imi permiti sa pun un link de pe blogul meu. Acum ceva timp am facut un ceai aromat libanez care este foarte bun iarna sau cind avem musafiri.
    http://lemonlovenotes.blogspot.com/search/label/Philoxenia%3A%20Spiced%20Lebanese%20Chai%20with%20Milk%20and%20Roasted%20Almond%20Flakes
    Este ceai aromat cu condimente si albit putin cu lapte (sau lapte condensat).

  32. gabriela says:

    Buna ziua !
    am baut ceai de menta cu ghimbir iar cand am ajuns sa beau jumatate de cana, am simtit intepaturi pe tot corpul. A doua zi am avut aceasi simtome !!! Sunt alergica la unele plante dar pana la sfarsitul lunii cand trebuie sa incep tratamentul ce pot face de moment. Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close