Aseară am făcut paste. Într-o manieră foarte simplă, fără pretenții, fără elaborare, mergând cât am putut de mult spre esență. Singura intervenție mecanică în mâncarea de aseară a fost a blenderului, dar vă spun despre asta imediat.
Am pus la fiert apă pentru paste (spaghetti No5), am pus în ea puțină sare și, când a început să clocotească apa, am pus pastele la fiert. Le-am lăsat să fiarbă fix cât scria pe ambalaj, în multă apă. Am scurs apoi apa de pe ele și le-am amestecat cu câteva cubulețe de unt. Asta le-a ținut moi, fine și le-a aromat plăcut.
Între timp, am pus două cepe tocate și doi căței de usturoi feliați fin, într-o cratiță cu o lingură de ulei. Am așteptat să se înmoaie ceapa și usturoiul (pe foc mic, nu se înmoaie de la sine) apoi am pus în cratiță cinci-șase roșii din grădină, mărunțite cu cuțitul. După un sfert de oră de fiert am pus blenderul la lucru și am pasat conținutul cratiței. Am pus apoi în sos câteva frunze de busuioc, niște oregano și o foaie de dafin plus o pișcătură de sare, una de zahăr și puțin ardei iute.
Am amestecat sosul cu pastele, am presărat parmezan ras peste ele și le-am stropit cu puțin ulei de măsline extravirgin. Am mâncat apoi și am însoțit mâncarea cu un pahar de vin alb, rece, nemțesc, sprinten pentru vârsta lui (din 2004). Atât pentru azi și nu închei înainte de a spune că afirmația „nemții-s cu berea, francezii cu vinul” mi se pare un pic (bine, poate mai mult) superficială:). Așa, ca să nu avem discuții. Să fiți sănătoși.
Genial..Se face si repede cred..Deci e numai bine dupa o zi de munca..:)
imi plac pastele sub orice forma …….am fost 2 saptamini in sicilia si am mincat in fiecare zi paste…sunt o nebunie , cu ulei d emasline , cu rosii, busuioc, parmezan , peste , fructe de mare , cu ragu, cu cilegino , cu prosciuto ….am crezut ca ma voi scarbi de ele dar nici vorba , as minca la orice ora pasteeee…….
ca de obicei, simplu si la obiect
Tocmai am incheiat o masa cu paste cu pesto si sos rosii si ardei iute…si am punctat cu o jumatate pahar rose rece….sa fii sanatos si tu !
Ieri am avut parte de 3 farfurii pline. Doamne tine-ma sanatos sa ma pot bucura mai departe de asa bunatati.
Si inca ceva Adi. Nu trebuie ulei in apa de fiert paste si nici lingura pentru papat spaghete? Am dezbatut asta cu un prieten si a ramas remiza. Ce zice cartea?
ulei nu. lingura e folositoare.
Evident ca mi-ai facut pofta si am „corupt-o” si pe sotia mea. Asa ca aseara asta am servit, ca tot aveam rosii din gradina si busuioc si tot ce mai trebuia. Bine, sotia a insistat sa adaugam si niste prosciutto (pofte de sarcina, ce sa-i faci), si n-am regretat. Multumim pentru idee si spor in continuare (la gatit si la fotografiat) :-)
chiar rapid si foarte gustos sosul.Mi-a placut mult.
Pastele sunt preferatele mele si singurul fel de mancare la care nu as renunta. De cand am vazut ieri reteta nu am mai avut liniste pana azi cand le-am preparat. Foarte bune! Am mai ochit cateva retete care trebuie neaparat sa le incerc, mai ales acum cand e sezon de legume proaspete. Asa ca voi mai sta calare pe site :)
Salut Adi! Am vazut ca ai preferat usturoiul la inceput; poate ai mai zis-o pe aici, nu am vazut, insa te-as ruga sa imi spui de ce, cata vreme exista si opinii (am auzit chiar pe la curti inalte) care spun ca ar trebui pus spre final. Multumesc si spor in toate! Cristi
Depinde cat calesti ceapa. Adi a spus ca doar a inmuiat-o. Astfel usturoiul s-a gatit cat si cum trebuie. Daca vrei ceapa mai bine calita (aurie) atunci nu pui usturoiul de la inceput penttu ca se poate arde. Unii prefera spre exemplu doar sa aromatizeze uleiul cu un catel de usturoi si apoi il scot si pun ceapa. Asadar important der stiut este ca usturoiul se arde mai repede si daca apuca sa se arca se strica tot sosul.
Daca gresesc cu ceva rog maestrul sa ma corecteze, eu sunt doar un biet pasionat de gastronomie.
Felicitari pentru reteta, asa se fac pastele simple si delicioase. De aceea in fiecare an imi fac propriul suc de rosii de gradina pentru iarna. Sosurile ies delicioase.
Simplu rapid ieftin la buzunar… si rezultatul este delicios…Ady draga retetele tale sant toate la superlativ….ms mult pentru acesta bunatate…
Delicioasa postare, Adi! Ador pastele si cam tot ce inseamna bucataria italiana, drept pentru care o reteta asemanatoare va fi cina mea din aceasta seara!
Cin Cin!
Care ar fi sansele sa mai stii ce vin nemtesc bun era :) ?