Ciorba de burtă a doamnei Hădean

5.4K

În familia noastră, ciorba de burtă-i un capitol foarte clar: se face o dată pe an (înainte de Anul nou), e făcută doar de doamna Hădean iar eu execut strict ce mi se spune, nu intru la „creație”. Am ales și o oală specială, care nu are nimic special în afară de faptul că nu o folosim la altceva, o oală emailată, de zece litri. E posibil ca în felul acesta să reziste spre a fi lăsată generațiilor viitoare:). Ciorba noastră-i încă pe foc (imaginile pe care le vedeți reprezintă o ciorbă de burtă pe care am fotografiat-o cu altă ocazie, nu mai am vreme să fac poze/prelucrez poze cu ciorba de azi) și, până va fi desăvârșită, am vreme să scriu postarea asta, ca un gest de prietenie pentru cei 800 de oameni care au dat like pe Facebook pozei pe care am pus-o ieri, și pentru cei aproape 50 de oameni care au cerut rețeta.

Rețeta de ciorbă de burtă e una simplă și are variațiuni proprii fiecărei familii. În principiu, dacă știi să o faci iese bună, dacă nu știi să o faci, iese proastă. Doamna mea știe să o facă. Iată cum: mă trimite să cumpăr legumele, burta (folosesc 2 kilograme de burtă prefiartă, curățată și congelată, a durat ceva vreme până am găsit una bună dar prefer așa decât să iau burtă crudă, mai mereu proastă, și să trec prin tot procesul acela chinuitor, mirositor – bad mojo, când stai la bloc – și, după mine, inutil și irelevant în tabloul final). Cumpăr oase de vită cu măduvă și două picioare (mici) de porc. Mai cumpăr morcovi, țelină, pătrunjel rădăcină, pătrunjel frunze, ceapă și usturoi. Vin acasă, las burta la decongelat de seara pe dimineața, spăl și curăț legumele, spăl oasele, pârlesc și curăț picioarele de porc. Pun apă rece în oala de zece litri (e pierdere de timp și resurse să începi ciorba de burtă într-o oală mai mică de zece litri) și pun oasele și picioarele de porc, opărite o dată, pentru 30 de secunde (lasă mult mai puțină spumă).

ciorba de burtaFocul trebuie să fie mic, fierberea trebuie să fie de tip extractiv, să obții din oase, picioare de porc și legume (pe care le pui în oală doar după ce începe să fiarbă apa) tot gustul pe care pot să-l ofere. Supa asta e cel mai important lucru la ciorba de burtă, mai important chiar decât burta. Trebuie să fiarbă trei ore, timp în care poți să pui în oală puțină sare și, dacă-i cazul, să spumezi. Dacă pe oasele pe care le fierbi ai și puțină carne, e cu atât mai bine (poți să pui 2-3 bucăți de rasol, e fain ca la final să pui în ciorbă și câteva bucăți de carne, pe lângă burtă). După ce a obținut supa de la care pleacă totul, doamna Hădean o strecoară într-o oală mai mică (pierde cam 4 litri prin fierbere), îmi dă să spăl oala mare și să aleg carnea de pe oase apoi mai strecoară o dată supa și o pune înapoi în oala în care a fiert. De data asta adaugă burta tăiată în fășii potrivite, o pastă obținută din 8 căței de usturoi (nu foarte mari) zdrobiți și frecați cu puțină sare și două linguri de ulei și doi morcovi măricei, dați prin răzătoarea mică. Știu că multă lume călește morcovii în ulei și-i adaugă la final în ciorbă, pentru culoare. Nu spun că-i greșit, spun doar că dacă-i dai prin răzătoarea fină și-i lași să fiarbă o oră pe foc mic, împreună cu burta, ciorba va căpăta plus de gust și destulă culoare, fără a mai fi îngreunată de o prăjeală (apropo, după strecurare degresez ciorba, iau toată grăsimea de la suprafață, se adună cam o jumătate de litru de grăsime pe care n-aș da-o nimănui să o mănânce).

ciorba de burtaDupă ce fierbe ciorba cu burta-n ea o oră pe foc mic (destul cât să capete gust de burtă, dacă ai reușit să cumperi una de calitate – de obicei, cea mai scumpă e cea mai bună), doamna pune-n ea 100 de mililitri de oțet de pe murături. E aromat și mai puțin acid. Apoi drege ciorba cu un amestec făcut din 5-6 gălbenușuri la temperatura camerei amestecate cu 300 de grame de smântână și ciorbă din oală, adăugată câte puțin pentru a aduce dressingul la temperatura potrivită fără a-l brânzi. Odată adăugat dressingul (zis și liezon, zis și îngroșală), stinge focul și lasă ciorba să se liniștească. Dacă vrei să-ți pui pătrunjel tocat în farfurie, o lingură de smântână, mai mult oțet sau ardei iute, nu te ceartă nimeni.

Asta a fost ultima postare, ultima rețetă din 2013. A fost cel mai frumos dar și cel mai greu an din viața mea de până acum. Am avut parte de provocări mari și de victorii pe măsura lor. Am învățat lucruri importante despre mine, despre oameni și despre viață. Am ieșit pe plus, în ciuda greutăților, și pentru că am lângă mine o femeie care pare că mă cunoaște de o viață, pe față și pe dos. Și care face cea mai bună ciorbă de burtă, după gustul meu. La noapte, după șampanie și artificii, voi putea să adorm liniștit și cu un zâmbet larg pe față. Să fiți sănătoși. La mulți ani!

PS: durează 4 ore să faci o ciorbă de burtă bună, dar nu-i atât de mult de lucru cu ea, nu trebuie să o păzești ca pe moaște. Făcând socotelile la final, am obținut un preț de producție de 2 lei/porție (prin porție înțelegem cantitatea optimă pe care o poți mânca fără să-ți faci rău, la o singură masă, tratând ciorba ca pe felul care deschide masa), în condițiile în care am folosit cea mai scumpă burtă și niște oase care aveau și ceva carne pe ele.

Join the Conversation

  1. sa aveti pofta …minunata si delicioasa ciorba voastra…sarbatori fericite si un an nou plin de realizari…La multi ani !!!

  2. Multumesc doamnei Hadean pentru reteta(imi place tare ciorba asta,dar pentru o singura persoana nu ma prea incumet…).Fam.Hadean ii urez un an nou cel putin la fel de bun,sanatate si tot ce va doriti voi(poate un Hadean mai mic?),dea Domnul!

    1. hădeanul mic e deja pe drum, nu știai? sau o fi o hădeniță mică? într-o lună apare și-o să știm :))

  3. Multumim pt toate retetele cu care ne-ai bucurat anul acesta si sa o tii tot asa .La multi ani si un an plin de impliniri iti dorim tie si familiei tale!!!!!

  4. Da, mi-ai facut pofta dar acum, daca tot ne-ai dat reteta, da-o pana la capat: pentru mine si ceilalti clujeni interesati, de unde iei tu burta aia prefiarta, congelata si mai ales buna?

    La multi ani!

    1. Adi Hădean Author says:

      La Auchan. Au doar una.

    2. Incercati cu burta la caserola (necongelata) de la Kaufland pt. ca nu are „pierderi” la decongelare.

  5. La multu ani!
    Adi, esti un om minunat, te umaresc cu mare placere. Elevii nei stiu multe lcruri despre cariera ta, despre lucrurile pe care le iubesti si le respecti. Am discutat despre tine la lectia Meserii facute cu pasiune. Iti doresc un an bun cu sanatate alaturi de famila ta. Aneta Surducan

  6. Si mie imi place ciorba cu picioare de porc in ea si zeama de pe muraturi iuti:) ce as adauga este ca orice broth bun, fiertura pe oase (de orice gen) sa se faca intre 4-6 ore pt a beneficia de mineralele si bunatatile nutritionale din oase. Se fierb cu sare si otet (o lingura, de calitate) puse inca de la inceputul fierberii. Asta si in cazul supei de pui chiar daca mai apoi carnea nu se mai poate folosi la alt fel de manacare (ca asa e romanul obisnuit). Cat despre grasime, sa fie frica mai mare vis a vis de uleiuri decat provenite din cele animale. Pt. astfel de adaugiri, va rog sa ma iertati iar daca va intereseaza mai multe recomand cartea Nourishing traditions – http://www.amazon.com/gp/aw/d/0967089735/ref=redir_mdp_mobile sau discursirile, interviurile de pe youtube ale Natashei Campbell Mcbride. Sursele mentionate va pot schimba viata, un ghid complet, mai ales pt viitori parinti. Sanatate multa si bafta in tot ceea ce faci!

  7. Sa ai un an 2014 la fel de victorios ca cel care a trecut si sa ramai mereu la mijlocul balantei! La multi ani, in iubire si lumina!

  8. Bravo pentru precizarea cu burta congelata. Sper sa auda cat mai multi. Sotul meu a insitat mai acum un an sa cumpere burta proaspata ” ca e mai buna” si m-a delegat cu intreg procesul de productie. A fost lung, greu, inutil, exact cum ai spus. De atunci nu mai pot manca ciorba de burta. Dar pe sotul meu tot il iubesc, cu fixurile lui cu tot. La multi ani, Adi, doamnei si tuturor!

  9. hmm, aspic fără grăsime? ciorba fără grăsime? hmm?

  10. La multi ani familiei Hadean! Multa sanatate si impliniri! Imi pare rau ca nu ai postat reteta cu doua ore mai devreme, a.i. sa imi pot prepara si eu ciorba altfel :) Nu spun ca a mea nu a iesit :) sunt sigura insa ca daca foloseam alt tip de burta ( nu cea necongelata de la Kaufland) si picioare de porc iesea delicioasa. Legat de reteta postata, as vrea sa te intreb daca burta decongelata se fierbe direct in supa sau inainte de asta separat intr-o alta oala cu putin otet si sare. Multumesc atat eu cat si sotul meu pentru retetele prezentate de- a lungul anului, tot ce am testat a iesit perfect, esti in adevarat maestru al bucatariei. Pentru anul urmator, poate reusesti sa ne prezinti si o reteta de piftie.Un an nou fericit tuturor!

  11. Didinutza says:

    Intradevar asta e cea mai buna reteta de ciorba de burta, si eu folosesc burta refrigerate de la kaufland si n-am dat niciodata gres. Va doresc un an nou fericit si plin de impliniri.
    P.S. multumesc si pentru tiramisu :)

  12. mariana dinu says:

    La multi ani fam. Hadean! Un nou an cu bucurii si satisfactii si un Hadean mic frumos si sanatos va doresc!

  13. Cei din familia noastra folosim ca asezonare fina-
    la (in farfuria fiecaruia)numai frunze de tarhon,
    in special tarhon murat in otet, pentru ca este o
    ciorba gatita in anotimpul rece. Cand sunt 30-40 grade C afara si in bucatarie, nu este recomanda-
    bil gatitul si consumul.

  14. deci asteptam sa vad reteta clasica,….La noi in Ardeal in Brasov nu se fierb legume nici vorba de morcov sau patrunjel verde(deci e ciorba sau e supa?) Punem in schimb gogosari in otet taiati si iese excelenta (asta daca burta este de calitate la fel si smantana)

    1. Ghinion, titlul spune altceva: „Ciorba de burta a doamnei Hadean”.
      Legumele mentionate se arunca dupa ce se strecoara supa. Au rolul de a imbogati gustul supei baza in care va fierbe burta.
      Cat despre reteta dv. cu gogosari in otet pusi in ciorba… no comment… e prima oara cand aud asa ceva si cu siguranta as refuza o astfel de ciorba de burta… Un lucru e sigur: cu gogosari nu mai puteti vorbi de o reteta clasica!

  15. Am cumparat burta de la Auchan .Esec total , dupa fierbere arata ca o gelatina .Exista o anumita procedura cu pregatirea burtii congelate ?

  16. Cristina says:

    Domnule Hadean,
    Eu nu prea gatesc. Dar astazi m-am hotarat sa fac ciorba de burta. Mi-a placut foarte mult felul in care dumneavoastra ati prezentat reteta, pasii, modul de pregatire. A iesit o ciorba pe cinste. Multumesc.

  17. Chiar vroiam reteta îmi place foarte mult ciorba de burta înainte nu mâncăm dar acum nu mă mai satur

  18. E a doua oara cand o fac si este excelenta cea mai buna reteta pentru a impresiona musafiri

  19. Super buna! As avea si eu o intrebare. Cam cate zile ar putea fi pastrata in frigider?

  20. felicitari d-nei Hadean, este cea mai buna ciorba de burta pe care am facut-o pana acum. tipsul cu piciorul de porc este genial!

  21. Astazi a fost prima data cand am gatit ciorba de burta si am urmarit indeaproape reteta. Singura abatere a fost absenta usturoiului, lasand libertatea de alegere fiecarui consumator, iar concluzia tuturor a fost ca este absolut delicioasa.
    Desi sunt convinsa ca am avut un rezultat asa de apreciat si datorita talentului meu nemasurat :)), vroiam totusi sa va multumesc pentru o reteta buna, ce m-a ghidat la fiecare pas – (aproape idiot-proof).

  22. Foarte apetisanta ciorba dvs. de burta.
    Eu fac cam la 1-2 ani (cand gasesc timp si ungredietele optime) si iese delicioasa.
    Eu nu folosesc deloc legume la ciorba de burta, este precum zice Daniela o supa-ciorba.
    Pun cand e gata cateva felii de gogosar murat, de aspect.
    In farfurie punem neaparat usturoi pisat, otet de mere facut in casa si smantana.

  23. as dorii tare mult sa stiu daca se poate ce fel de smantana folositi ? Smantana lichida pentru gatit sau smantana groasa la galetusa ? astept raspuns daca se poate ..Ar fii o onoare pentu mine sa imi raspundeti :)

    1. Adi Hădean Author says:

      smântână fermentată grasă, nu smântână dulce.

  24. Pofta buna ! La Multi, multi Ani ! un An Nou cu bucurii si sănătate la toată familia ta ! și o porție de ciorba de burta de-a ta, la burta mea !!!! :) ;) :-p (PS îmi ploua’n gura …….. cam la toate rețetele tale dar cu ciorba deja m-ai făcut KO, Knockout)

  25. Acum ama citit reteta de ciorba de burta, de ziua mea de 7 ianuarie ama sal ha incumet sa o infaptuiesc, multe multumiri si La multi ani si numai bucurii in 2016!

  26. Claudiu Ndc says:

    Intregii familiei Hadean ,toate <3 :* alaturi de un superfericit AN Nou cu bucurii &sanatate !

  27. Ionisie Nicoleta says:

    Domnule Hadean,
    Nu excelez, in multe dara-mi-te la ciorba de burta. Mai ales ca am prietena, a carei ciorba de burta este intotdeauna laudata! Azi urma sa fac ce fac mereu cand (rar) fac acest fel de mancare, cu retinerea ca iar o sa o dau in bara! Stocul era gata (acolo nu ai ce gresi daca ai material bun), burta dezghetata jumate, prefiarta evident… si am revelatia sa caut pe net daca Adi Hadean da reteta! Si am gasit ciorba doamnei Hadean, am facut-o respectand aproape toate indicatiile (am pus si ardei rosu si piper mai mult, la cererea unicului meu consumator de ciorba de burta, un fir de leustean si o lingura de zeama de lamaie, peste toate cele zise de D-voastra).
    Nu va mai spun decat multumesc, pentru ca la final mi-a fost dat sa aud:”mamaaa, ce buna este !!!!!!!!!”

  28. Marcel says:

    Nu am vazut in descriere, ce se intampla cu o parte din legume (patrunjel, telina, ceapa)!

  29. Domnule Hadean, am o singura intrebare, de ce preferati burta prefiarta si nu cea cruda…. cea cruda, curatatabsi pusa la fiert odata cu oasele da un gust specific ciorbei de burta, parerea mea….cea prefiarta, are tot gustul scos din ea…

  30. Am avut norocul de a fi născută și crescută într-o familie în care bunătățile de genul acesta au fost lesne de făcut atâta timp cât curtea a cuprins destule orătănii. Într-adevăr procesul de curățare și scoatere a mirosului dintr-o burtă, pe care nu te lasă sufletul sa o arunci după ce ai sacrificat un tauras de toată isprava este destul de solicitant. Cu toate acestea nici la noi în casă nu se poate ca pe final de an să nu fie pe foc o ciorba de burtă.
    Bucuria cu care vorbiți despre cum gătește soția dumneavoastră este revigiranta și îmi amintește de mama mea. Sărbători cu bine

  31. usturoiul zdrobit, s-a inverzit. in ciorba. de ce ?

    1. Pt. ca este din cel chinezesc. Usturoiul de la piata, insirat pe funie, mic si greu de curat, cel mai bun! In plus, burta prefiarta, nu prea sunt de acord cu ea. Exista in macelarii, burta proaspata si bine curatata. Pofta buna!

  32. mi-a iesit cu un gust amarui.. oare de la ce poate fi? am mai facut si mi-a iesit perfect. am folosit otet de pe gogosari, dulce-acrisor.. sa fie de la usturoi? sau de la morcovul calit?

  33. Cum adaptez reteta la oala Tefal One Pot ? Are doar 6 l ? Programele si timpii de preparare ?
    Multumesc !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close