Farfurii curate – încă un pas

261

Mi-ar plăcea să putem face salturi cu proiectul Farfurii curate. Din păcate, putem face doar pași mici. Când am aflat că am câștigat grantul de la Raiffeisen comunități, ne-am bucurat și am trecut repede la treabă. Adică le-am trimis o scrisoare de intenție grădinițelor de stat din Cluj Napoca. În scrisoare le explicam proiectul și le invitam să se înscrie dacă doresc să participe. Speram să se înscrie multe grădinițe, să avem dificultăți în alegerea celor trei de care să ne ocupăm. N-a fost cazul, s-au înscris cinci, dintre care una la o zi după data limită stabilită de noi și una care se ocupă de copii cu nevoi speciale, cu care nu putem lucra prea mult, pe de o parte pentru că nu avem pregătirea necesară, pe de altă parte pentru că meniul creat de mine nu se potrivește nevoilor acestei grădinițe.

Am stat de vorbă cu partenerii mei din acest proiect și am concluzionat că vom lucra cu toate cele cinci grădinițe (Grădinița specială ne primește mâine, vom vedea cu ce-i putem ajuta și cât ne putem implica acolo). Patru dintre ele au fost vizitate deja ( Buburuza, Lumea copiilor, Raza de soare, Neghiniță), am identificat nevoile lor legate de dotări și pe cele legate de personal. Dacă la dotări putem interveni, la personal va fi mai greu, nu putem angaja bucătari care să-i ajute pe cei care lucrează deja în grădinițe (nu le invidiez pe bucătăresele din grădinițe, o să vedeți de ce în postările viitoare). Și dacă tot am ajuns la dotări, ei bine, de aici pleacă toate. Dacă nu avem tot ce ne trebuie, nu putem începe să lucrăm. Dacă nu avem bani, nu putem cumpăra ce ne lipsește. Banii de la Raiffeisen nu au ajuns încă la noi (abia săptămâna asta am primit contractul, mai durează puțin până intră banii), lucru care ne împinge cu programul destul de mult (e complicat să adunăm bucătarii pentru cursuri, e complicat să adunăm părinții pentru întâlniri). Asta-i treaba, ne repliem, modificăm din nou toate datele din plan (am refăcut planul deja de patru ori) și continuăm încălzirea pe marginea terenului. Atâtea vești am pentru moment, voi reveni.

Join the Conversation

  1. Esti de admirat, echipa implicata este de admirat! Felicitari si sper sa se bucure copilasii de ce le pregatiti voi, iar pe viitor si alte gradinite sa fie deschise la bun si sanatos, sa nu ramana cramponate in bucataria traditionala plina de ulei.

  2. Super idee! Bravo Adi! Nu vom mai vedea copii obezi!

    1. adihadean Author says:

      ba vom mai vedea, sper doar că mai puțini.

  3. Felicitări şi aşişderea celorlalţi implicaţi!

  4. Sunt foarte fericita ca sunt progrese legat de acest proiect. Eu sper din toata inima sa fie cu succes, pentru ca atunci cel mai probabil se vor implica mai multe gradinite (la presiunea parintilor) si mai multi sponsori.

  5. Nu va fi usor. Va doresc multa rabdare si putere de munca!
    Felicitari pentru ce faceti!

  6. ma bucura initiativa ta,felicitari!

  7. Sanda, mi se pare ca generalizam prea mult daca afirmam ca bucataria traditionala ar fi „plina de ulei”. Asa o fi bucataria cantinelor, nu neg. Eu am cunoscut insa o alta bucatarie traditionala la mine acasa. Bucatarie traditionala inseamna si tot felul de supe de vara si ciorbe, fara rantas, uneori acrite cu bors, si minunate ghiveciuri de legume, mamaliga proaspata cu branza si smantana, crap la protap, salata de laptuci tinere…in comparatie, italienii si portughezii prajesc foarte mult in ulei (deep fry, italienii au faimosii „arancini” din bucataria siciliana), francezii folosesc foarte mult unt in bucatarie, iar nemtii ineaca tot in smantana. Daca nu ai mancat gogosi si cartofi prajiti toata copilaria, nu vad cum ai putea considera ca bucataria traditionala e „inecata in ulei” (sau untura).

  8. Adi, felicitari pentru proiect!
    Este foarte trist ca sunt asa putini cu dorinta de schimbare, ma refer aici la inscrierea gradinitelor! Sunt mama a doi copilasi, incerc sa-i hranesc cat mai sanatos posibil, fara exagerari, le plac supele de orice fel, in loc de Kubeti cu amarant expandat, si multe alte minunatii, dar cate mamaici credeti ca se gandesc la ce le dau copiilor sa manance?
    Este o mare problema de mentalitate la noi!
    @Ana, mare adevar ai grait! Ieri am primit de la soacra mea, prajitura cu mere, si clar numai de la untura poate deveni asa fraged un aluat!

  9. În grădiniţa Buburuza deja se găteşte sănătos! De aceea este atat de deschisă faţă de proiect. Felicitări bucătăreselor!!!

    1. Adi Hădean Author says:

      aș fi apreciat și un nume:)

  10. Imi place proiectul si sper sa aiba succes.

    Voi folosi retetele tale de farfurii curate, nu numai pentru iaurt si cartofi pure (doar cu asta ar trai copiii mei).

    Bafta cu toatele!

  11. Felicitari pentru activitate!
    PS: Am citit comentariile mai multor articole de pe acest site. Adi, esti un pic rautacios in exprimare, la adresa celor care iti scriu aici.
    Nu te supara, ci schimba ceva. Eu, aici, sunt doar un semn. Succes in ce intreprinzi!

    1. Adi Hădean Author says:

      Jon, dacă mi-ai da niște exemple, mi-ai fi de folos. Mulțumesc.

  12. Felicitari pentru aceasta minunata idee de a promaova mancarea sanatoasa in gradinite. Ce bine-ar fi daca am avea si pe la noi (FOCSANI)pe cine ca dvs. Eu m-am luptat cu directoarea de la gradinita unde invata fetita mea si dupa multe sesizari la DSP am obtinut victoria de a nu li se mai da copiilor cremvursti si nu asa multe dulciuri.
    Inca o data felicitari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close