Viața nu încetează a-mi da lecții despre chocolate lava, așa că mă simt cumva dator să le împart cu voi. Am făcut deja desertul ăsta de nenumărate ori dar ieri am întâlnit o situație nouă pe care am încercat să o folosesc în favoarea mea. Nu mi-a ieșit așa că am aterizat de urgență într-o tavă de brownies foarte gusotase pe care le-am lipit de câteva linguri de înghețată de banane făcută în casă.
Am topit două tablete de ciocolată neagră cu două treimi dintr-un pachet de unt. Dacă aveți o oală cu fund gros puteți să faceți operațiunea asta direct pe foc, dacă nu, în baie de aburi.
Am amestecat bine trei ouă cu trei linguri de zahăr și trei linguri de făină.
Am încorporat ciocolata topită.
Aici vine partea interesantă: nu aveam la îndemână decât o tavă pentru brioșe. Nu cupe, nu forme, nu cești rezistente la căldură mare (200 de grade Celsius, 12 minute). Și mai aveam niște hârtii de copt însă s-au dovedit a fi prea mici. Mi-am zis că or fi bune și așa, lipsite de înălțime. M-am înșelat. Dacă prăjitura nu are corp, se coace dintr-o dată și nu rămâne moale în mijloc. Asta-i lecția de săptămâna asta:).
Am mers până la capăt, oricum, trebuia să mă conving (de fapt, speram că o să iasă și așa).
Miezul prăjiturilor s-a întărit îniante ca acestea să crape la suprafață (am verificat). De aici trag concluzia că dacă o vrei moale, trebuie să fie groasă.
Acum, să nu vă închipuiți că m-am lăsat atins de tristețe sau ceva. Am făcut o înghețată de banane (banane tăiate rondele, congelate bocnă apoi pasate cu blenderul la viteză mare) pe care am pus-o lângă minunatele brownies.
Ma bucur ca ai scris „brownies” si nu „briose”. Lumea a uitat sau nu a avut de unde sa invete ce inseamna de fapt briosele, coapte in forme mai mici si cu o bila deasupra. Poate faci odata si arati diferentele.
@ Linda: Brioche a tete (sau briose cu cap) pe care le-ai descris tu mai sus sunt o aplicatie a aluatului de brioche. Definitia larga a briosei = aluat dospit imbogatit cu zahar, multe oua si si minim 20% unt (procentaj faina/ unt). Aluatul are multe aplicatii – inclusiv cozonacul nostru :)
Foarte bine arata brownie-urile :) N-as refuza una :)
Am spus in principiu, in sensul ca muffins si brioches sint animale complet diferite, praf de copt vs. drojdie.
Cei care traduc la gramada retete straine nu au educatia culinara sa faca diferenta intre ele si nici nu sint dispusi sa se uite in dictionar (vezi celebra bezea cu malai, unde habar n-aveau ca de fapt ‘cornflour’ e amidon in British English, nu malai.)
Saptamana asta mi-am propus sa fac „Chocolate lava”, din nou, poate de data asta imi ies. Dar la cat de bine arata brownies astea, cred ca o sa le fac azi :-)
Te rog ajuta-ma cu un sfat: eu am o tava de silicon, cu formele mai inalte putin. Si am turnat in ele compozitia de la Chocolate lava si am pus-o in cuptor. Acuma faza e ca: dupa 12 minute, nu mi se parea mie ca s-ar fi intarit, asa ca le-am mai lasat 5. Iar cele 5 mi-au intarit si „lava”. Exista vreun secret pentru tavile alea din silicon care sa ma ajute sa fac si eu „Chocolate lava” cu lava sau trebuie sa imi iau o tava de teflon, cum ai folosit tu la brownies?
Multumesc!
ioana, fă-le în ceașcă sau forme din care să le poți scoate fără hârtie. sunt gata (în principiu) când crapă deasupra.
Ok. Am sa incerc. Multumesc frumos!
O saptamana faina!
anda, aș fi avut curaj să-ți dau și ție:)
linda, noi să fim sănătoși:)).
Me love this :))) Una neagra (cu mai multe calorii), una alba (guilt-free). Foarte interesanta combinatie. Imi place inghetata de banane. Adorabil. xx
Au trecut toate! Una n-a ramas!
inghetata de banane…. homemade :):):):):) yami yami
uneori vrei sa faci chocolate lava si iti ies brownies, alteori ti se intampla sa vrei brownies si sa constati ca inauntru sunt pline de molten delicious chocolate lava :) nu stiu daca are vreo influenta, dar am folosit tava de silicon pentru briose.
arata bine,dar vreau sa arate mai bine