Fasole frecată. Mâncare de post.

820

Tanti Mariana e proprietara casei în care locuiesc. Locuim în aceeași curte, în clădiri diferite. Aseară, tanti Mariana a venit cu o ulcică plină-ochi cu fasole frecată, făcută într-o combinație de stiluri. Adică fasolea a fost aleasă, lăsată la înmuiat peste noapte, fiertă un ceas într-o apă și încă un ceas în altă apă, cu ceapă, cimbru și usturoi apoi pusă-n blender și transformată în pastă, cu puțin ulei.

În Ardeal, în unele zone (în zona de curte în care locuiește tanti Mariana de bună seamă) se mai completează fasolea frecată cu un „pârgălaș”, adicătelea cu o lingură de ceapă tocată mare, pusă la înmuiat pe foc mic, în ulei. Eu cred că pârgălașul ăsta, deși gustos, e moartea-n blid, așa că mă feresc de el. În schimb pun peste fasolea frecată un strop de ulei de măsline și oarece verdețuri.

Îmi pare rău că n-am fost de față când s-a săvârșit fasolea asta dar cred (sper) că descrierea v-a ajutat să vă faceți o idee despre cum trebuie să procedați pentru a ajunge la rezultatele din fotografii. Puteți să faceți mâncarea asta și cu fasole din conservă. Puneți cu ea în vas, dacă vă place, o pișcătură de sare și o jumătate de cățel de usturoi mărunțit.

Și pentru că am adus vorba de usturoi, vă spun atât: când simt mirosul usturoiului frecat pe pâinea prosspăt prăjită, am din nou patru ani și jumătate, sunt în casa bunicilor mei din Firiza și primesc micul dejun: pită cu usturoi și cu unsoare de porc, cu ceai fierbinte sau lapte proaspăt. Și e bine.

Join the Conversation

  1. „pârgălașul ăsta, deși gustos, e moartea-n blid”…hi hi adevar graiesti. s-a intamplat sa mananc de cateva ori si pot sa confirm ca am jucat un „tara, tara vrem ostasi” pe cinste cu sistemul meu digestiv :)))

  2. ce pofta mi-ai facut cu usturoiul ala… crima gastrica iese impreuna cu ceapa aia.

  3. Of, ce bine e sa ai din nou 4 ani si jumatate!!!
    Si ce mult imi place cum povestesti!!!
    E curios cum unele mancaruri din copilarie ne duc inapoi in timp spre starea de bine, caldura familiei, joc si seninatate si lipsa de griji si cate altele…cred ca uneori mancarea are o dimensiune spirituala, mai ales cand vine cu o portie de iubire si rasfat de la parinti sau bunici.

  4. In Arges mancarea asta se numeste fasole batuta. Din seria: tocana = mamaliga, mazare = fasole, mere gutui = gutui.
    Reteta ta imi da pofta sa o incerc in weekend. Multumesc de idee.
    Cat despre fasolea frecata din MM….prietenul meu, din Baia Mare si el ca si tine …m-a invatat urmatoarele cuvinte:
    -Fiica fostului functionar Fanica,face fasole frecata,fara foc,fara fum,fiindca focul
    face fum.

    1. Adi Hădean Author says:

      :)

    2. ….fiindca fumul face funingine :)

  5. Nu știam ca să gătesc pentru azi, așa că noroc cu tine :))))))))

  6. Nu stiu daca am dreptate sau nu cu ceapa prajita in ulei dar ce am observat eu din experienta mea e ca atunci cand calesc ceapa decat putin si ramane aproape alba face foarte mare aciditate la stomac. Cand o prajesc putin mai mult deci cand o caramelizez nu imi creeaza nici o problema si ma simt excelent.

  7. Ceapa aia merge si cu un pic de boia ca sa fie moartea ficatului pe bune desi e fooooarte gustoasa.
    La fasole, am invatat de la bunica, e bine sa pui la fiert un pastarnac, si la sfarsit o foaie de dafin, asa de aroma.
    Cum ne aduce aminte mancarea de oamenii dragi…
    Multumim de reteta si sanatate la tanti Mariana.

    1. Adi Hădean Author says:

      Orianna, de ce să ne chinuim când poate să ne fie bine?:)

  8. Eu iti urmaresc blogu’ de multa vreme, si ma uit frumos la poze, si unele imi plac mult de tot, ca-s reusite.

    De la o vreme insa, am observat ca focalizezi pe-o arie foarte mica din poza, cand nu-i musai un close up, si ma enerveaza.

    Mie mi-ar placea sa pot sa vad farfuria/mancarea in sine in focus overall nu doar o nuca din ea. Sper sa nu mi-o iei in nume de rau, dar personal, cred ca focalizarea ar trebui sa includa toata portia, daca nu-i un close-up sau vreun unghi ciudat.

    1. Adi Hădean Author says:

      Andreea, cred că așa arată această etapă a dezvoltării mele ca fotograf. Va trebui să trecem cumva împreună peste ea. Sper să nu fie prea traumatică:).

  9. Adi, dar daca faci o versiune usor picanta a dulcetei de ceapa, si o pui in cuibulet acolo, deasupra fasolii? merge?

    pentru fasole frecata si eu combin versiunile, inmuiat, schimbat de doua ori apa la fiert si pus in oala sub presiune(depinde de felul boabelor, sunt unele mai indaratnice si le mai dau o tura); cand bag fasolea la fiert in ultima apa, pun si dafin, un morcov mic, o coaja de telina si una de pastarnac, o ceapa medie si doi catei de usturoi, apoi blenderuiesc tot; fac de obicei aproape dintr-un kil de fasole uscata, si congelez pentru mai tarziu cateva portii, ca n-am timp de fiecare data cand mi-e pofta sa stau dupa atat umflat si oparit fasolea ;)

    1. Adi Hădean Author says:

      miju, dacă ai dulceața la îndemână, merge. dacă nu, e păcat să pierzi vremea:).

  10. Roxana Brici says:

    Buna Adi!In noaptea de Craciun am colindat-o pe nasa mea draga,impreuna cu familia.Cum am ajuns,nepotica ei Pati,imi spune ca ce pacat ca Tito e plecat si ca nu il pot cunoaste.Si eu imediat am facut o conexiune,si am zis „Tito al lui Adi Hadean?”Ce mica e lumea,tin minte cand am citit articolul asta cand l-ai postat,cine s-ar fi gandit ca e vorba de nasa mea.Pe Tito il vazusem de mult pe facebook,si il tot admiram.O sa vin cat de curand sa il vizitez,Patricia si Rares m-au innebunit zilele astea cu povesti despre el :)

    Sper ca ai avut Sarbatori frumoase!

  11. Maestre,sunt si eu din Cluj,dar plecat de ceva timp din tara.Nu departe,doar la cca.700 km,in capitala muzicii,Viena.
    Ți-as rămâne recunoscator daca ne-ai da si cateva retete de supe/ciorbe.
    Trebuie sa recunosc de câțiva ani,m-am dedicat cratitei,dar la felul II,nu mă bag,ca-i cam greu sa lucrez cu „cuptorul” meu electric.Este prea complicat pentru mine,Încă !
    Așa ca,am rămas la supe/ciorbe si sursa mea de inspiratie este GUSTOS.RO
    Nu-i rea,sursa,dar daca te-am văzut pe ANTENA cum prezentai,m-am gandit ca poate,poate te sensibilizez cu cele de mai sus si ne dai cateva rețele de pe la noi,de pe vale !
    Ce zici,se poate?
    Multzam fain !

    1. Adi Hădean Author says:

      se poate. mulțumesc. la mulți ani!

    2. Sarut mana,Conasule !

      Daca te ratacesti prin Viena,m-as bucura daca ne-am si cunoaste personal.
      Iar ca „recompensa”,fiind angajat la Opera de Stat,poate gasim si un spectacol mai usor de digerat…unde sa faci act de prezenta si nu numai.Ce spui,te bagi?
      Respectele mele,Maestre !

      LA MULTI ANI !

  12. Langa fasolea asta numa bine mere un carnat mare prajit

  13. marian coanda says:

    Va salut,

    Mama/bunica fac in felul urmator:
    Pun fasolea direct uscata la fiert ii schimba apa de 2-3 ori.Cand fasolea fierbe in apa finala pun o ceapa(in functie de cantitate) taiata in patru, morcov si pastarnac daca au prin casa.Cand fasolea e fiarta se scoate ceapa si se arunca si restul se da prin masina de tocat.
    Se pregateste o „prajala” din ceapa stinsa cu bulion de rosii si se amesteca cu pasta de fasole si sa da la foc 5-10 minute.
    Spre deosebire de ele cand pun la foc amestecul eu mai adaug usturoi si daca am prin casa frunze de ceapa verde.
    Stiu ca prajala asta nu e prea sanatoasa , dar ii a tot gustul.
    Am mai vazut la un restaurant ca serveau fasolea batuta cu rondele de ceapa caramelizata.

  14. Daniela M says:

    In ce priveste “pârgălașul ăsta, deși gustos, e moartea-n blid”.. exista totusi o varianta atenuata, adica ceapa dupa ce este tocata se pune intr-o sita si se opareste cu apa clocotita, apoi se caleste in tigaie cu ulei+apa, sare, piper, dafin, pana se inmoaie si se ingalbeneste. Poti sa o colorezi apoi cu un strop de boia (eu nu fac asta), este f f gustoasa si nu este asa de nociva (nu o vei re-simti pe esofag).

  15. La fasolea asta, in locurile unde am copilarit eu (Banat), ii spune „pasula flecita” si se adauga pe deasupra putin „uloi” din seminte de dovleac. Un deliciu!!!! Va recomand sa incercati!!!
    Iti multumesc ca mi-ai trezit aceste amintiri frumoase.

  16. lavinia lupu says:

    in Piatra Neamt se spune iacnie de fasole:)

  17. nastase marius says:

    la reteta de mai sus la noi in vrancea,i se mai spune si fasole facaluita,iar noua ne place sa punem la facaluit si o lingura sau doua de mustar ,ceea ce va recomand si voua sa incercati, este absolut delicioasa!!!

  18. Buna. Iti urmaresc retetele de ceva timp, chiar nu pricep de ce nu vrei sa-mi dai reteta de amestec de legume aromate si conservate-n sare de la ciorba de fasole. Sa fii sanatos!Stai linistit, sunt amatoare,dar pasionata de gatit nu profesionista in bucatarie.

  19. Matusa mea „freaca” fasolea dupa ce o curata de toate cojitele. Mai pune pe langa si un cartof fier si fierbe si usturoiul, ca sa nu „usture” in capul pieptului. :)
    Iese o nebunie!

  20. pargalas ca …rantas? si Firiza ca…Ferneziu, langa Baia Mare? poate de aia imi si plac retetele astea…
    chiar nu e ok rantasul. ce e fain la fasolea frecata e ca merge si de post , da’ si de „dulce” – de dulce cu niste slanina fripta sau chiar sunca afumata ( aici unde stau eu acum sunca e slanina, iar sunca sunca… nu cred ca aici se face. mi-i dor sa vad un picior de porc bine sarat si afumat din care tai o feliuta si sa fierbi chestii pline de arome. poate nu mai e nici sanatos. dar tot imi amintesc cum mancam bucatele mici cu paine si rosii) sau cu carnati de orice fel- chiar si ..trandafir ( mai exista oare). sau de post cu ceapa prajita sau pur si simplu cu /pe paine prajita si bine frecata cu usturoi. fasole fac acum si ma gandeam sa mai vad variante , sa vad daca nu cumva as mai putea adauga ceva.
    multumesc de poveste, ca nu aveti reteta stas , cu gramaj si alea alea. e mai frumos asa. o poveste …adaptabila.
    eu fierb toate alea in oala sub presiune. si e mai repede gata.
    puneti bulion? sau … rosii? sau asta la mancarica de fasole strict? ardei?alte alea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close