Acum câteva zile l-am vizitat pe Viorel Copolovici la Kopel’s. Am mâncat la el o baniță de midii, grozave. Asta în prima zi. A doua zi am mâncat celebrul lui burger, zemos, aromat, cu gust de „mere și mai adă” (regionalisme, no), în care nu mai trebuia nici măcar un gram de sare. Ieri, pentru că am primit vizita oficială a familei Chinezu conjugată cu vizita oficială a familiei lu’ sor’mea, am încropit niște cheeseburgeri inspirați de masa de la Copolovici.
Nu știu rețeta lui Viorel dar din fericire mă duce capul să le construiesc pe ale mele. De data asta am folosit un kilogram de carne de porc și patru sute de grame de carne de vită.
Am spart un ou peste carne și am pus două mâini de parmezan ras.
O ceapă verde tocată și un usturoi verde tocat au mers în amestec.
Am pus trei polonice de supă de oase (oase de vită cu măduvă, fierte o oră și jumătate în apă cu sare, piper, enibahar, scorțișoară, cuișoare, ceapă, morcovi, țelină și usturoi) pentru a frământa chiftelele. Să rămână zemoase și amestecul să se transforme într-o pastă.
Am frământat bine preț de cinci minute.
Am pus câte o bucată de brânză în fiecare chiftea.
Am pus chiftelele pe hârtie cerată, la rece. Două ore. să se lege bine. Am obținut 13 chiftele din amestecul de mai sus.
Am fript chiftelele pe grătarul încins la 220 de grade Celsius.
Am reușit să le fac așa cum mi-am propus, adică gustoase, zemoase și nu prea grase.
Le-am mâncat cu muștar, pâine prăjită și salată din cartofi copți (ca asta).
Cam asta-i povestea.
Să fiți sănătoși.
La aşa ceva merge şi niţică maioneză specială, adică maioneză dintr-un gălbenuş+un vârf de muştar+ulei presat la rece la care se adaugă un strop de ketchup picant şi un vârf de boia iute. Sau boia de ardei afumaţi, dar n-am idee unde găsesc aşa ceva în Oradea.
Daca cumva gasesti o reteta de burgeri stil american (nu bullshit de la Mc Donalds), cu carne de vaca 100%, fara porc..eventual cu gorgonzola, ciuperci , ceapa prajita si nu mai stiu ce…am mancat de citiva ani la New York…iti bati copii vorba aia, da nu stiu detalii de reteta..deci daca o gasesti pls let me know.
Multzam fain
Nu e reteta, dar e cu burgeri, branza cu mucegai, Jay Z, Kobe Bryant si alte delicatesuri :)
http://www.newyorker.com/reporting/2010/11/22/101122fa_fact_collins
Faina treaba, merge si cu carne de pui ma gandesc, sa fie mai light; o sa incerc in curand
Daca se opreste ploaia in weekendul acesta….ii vom gusta si noi. Daca nu, mai asteptam putin soarele si cum apare, cum ii aruncam pe gratar.
si au fost tare buni! :)