Titlul e, desigur, o glumă. Ar trebui să vă trimită cu gândul la caramelele din copilăria de acum 25-30 de ani (dacă ați apucat să o trăiți). La Alimentara găseai niște bomboane care se numeau caramele, erau greu de mestecat și de cele mai multe ori, greu de curățat de ambalajul din hârtie, care se lipea de ele. Înainte de a pleca în vacanță am vrut să fac o ciocolată de casă. N-am mai făcut din 1999, motiv pentru care am uitat un amănunt esențial: siropul de zahăr se lasă pe foc până scade și se îngroașă binișor, dacă te grăbești și-l lași subțire, obții caramele.
La jumătate de kilogram de zahăr am pus două linguri de apă și am pus oala cu dânsele pe foc.
Am vrut să fac o ciocolată interesantă. Am pregătit niște fulgi de ardei iute și levănțica.
Când am socotit eu că-i momentul (adică mult prea devreme, în cazul de față), am pus peste siropul de zahăr patru linguri sănătoase de cacao. Am amestecat.
Am pus 150 de grame de unt în oală. L-am lăsat să se topească.
Am pus și laptele praf. 300 de grame. Am amestecat bine și am mai lăsat amestecul pe foc mic 2 minute.
Am turnat apoi amestecul într-un vas și am presărat pe deasupra fulgii de ardei iute și levănțica.
După câteva ore la rece, am obținut minunatele caramele cu gust de ciocolată de casă. Sigur că nu m-am putut abține și după trei zile am reluat tot procesul, de data asta fierbând corespunzător siropul de zahăr. Și am obținut cea mai bună ciocolată de casă pe care am mâncat-o în ultimii cinci ani.
Am ținut să vă arăt transformarea eșecului meu cu ciocolata și povestea de succes a caramelelor mele pentru că omul din greșeli învață și cred că-i important ca voi să învățați din greșelile mele.
Buna, Adi ! Fotografiile astea minunate reprezinta carameaua , sa inteleg caci pe ea o doresc ! Si a propos de ce se gasea pe vremuri , la celebra cofetarie Nestor (Calea Victoriei ) se gaseau niste bomboane si caramele la fel ca in occident ! De acolo mincam cele mai bune caramele de ciocolata ( nu ca cele din alimentare sau cofetariile de cartier ) ! E drept ca eu am ” ceva ” ani in plus . sa zicem de experienta (offf ) , fata de tine si de aceea am cunoscut si alte vremuri si locuri !
Cu leventica!Esti un artist!
Unde mai gasim lapte praf? sau mai bine zis de care lapte praf? Multzu mult.
în orice supermarket. caută unul ieftin.
Sincer, la cum arata „aramelele astea nu le-as da pe nicio ciocolata :)) Pentru mine sunt mai bune asa, mai moi…uneori ciocolata de casa mi se pare prea uscata, dar normal…depinde de modul de preparare.
Adica mancarurile renumite si importante se „nasc” din greseli (vezi Tarte Tatin-ul). Ceea ce spui de caramelele din trecut mi-au trezit amintiri, intr-adevar se mancau cu hartie cu tot si plombele de amalgam nu prea erau in siguranta. :-)
Falsa parerea despre caramele de odinioara. Am vandut multe tone de caramele. Cele proaspete, se topeau in gura, iar aroma de fructe, sau cacao/ciocolata/rom, era deosebita. Cele care abia se desfaceau de pe harite, si iti mai si afecta plombele … hm, aveau depasit un anumit termen, sau au fost fabricate de neprofesionisti. Dar cele mai bune au fost cele fabricate la CIBO Brasov. Oare mai exista fabrica ???
am incercat si eu reteta dar oricit m-am straduit cu 2 linguri de apa la 500 g de zahar nu am putut sa fac sirop ci doar zahar ars!unde am gresit?
l-ai ținut prea mult pe foc.
Yummm!
Cate calorii are?:P
Si totusi… doua linguri de apa e prea putina, pentru ca zaharul se caramelizeaza. In alte retete este mai multa apa.
Lingurile tale sunt mai mari? Sunt polonice?
Buna ziua, Ady!
Am facut aceasta ciocolata, respectand intocmai cantitatile din reteta ta ….Din pacate, compozitia mea nu s-a putut „turna” in tava. In momentul cand am adaugat laptele praf s-a intarit atat de mult, s-a facut ca o mamaliga tare. Nu stiu din ce cauza. Poate ma poti lamuri. Multumesc.
Praga te saluta!
…si inca ceva: 2 liguri de apa mi-i s-au parut prea putine…am avut necazuri la topirea zaharului. Siropul meu meu nu afost nici pe departe ca in poza ta. Esti sigur ca trebuie „numai 2”?!
Multumesc!
Am facut si eu caramele,mi`au iesit foarte gustoase(exceenta reteta) inso problema mea a fost cu vasul in care am pus caramelele…s-a lipit in ultimul hal si nu puteam da jos caramelele nici cu lingura ! :(
Trebuie umezita tava inainte,se tapeaza cu faina?
Cu respect.
cel mai bun lapte praf pt. ciocolata este Raraul….de Cimpulung Moldovenesc, este f.f.bun…..nu se face cocoloase, gust f.bun……costa 16 -17 lei/1/2 kg….
Adi, te rog cand ai chef si poti, vreau sa facem macarons. Merci
om face cât de curând.
foarteee tareeeeeee :X
cam cât timp să fierb zahărul cu apa(pe foc mic- ştiu chestia aia cu apă rece).tu ai avut termometru sau la ochi?tot timpul greşesc la ciocolată de casă şi nu îmi iasă cum ar vrea soţul meu.(să nu curgă)
din ochi, desigur. un termometru e o idee bună. la fel și un grafic de temperatură:).
Buna,
Pot sa zic ca am facut aceleasi „greseli” cu aceeasi reteta in aceasta seara. Fara sa fi citit blog-ul tau inainte. Am avut „inspiratia” sa torn ciocolata in forme de ciocolata. Mi-au iesit niste bombonele caramelizate bestiale. Singura problema e ca se cam topesc daca nu le tin permanent in frigider. Poate e o solutie sa nu se topeasca asa de usor.
La cat mai multe experiente reusite.
:)
As putea sa inlocuiesc untul din lapte de vaca cu unt de cacao pentru caramele? Ma gandesc la o varianta vegana…
Va multumesc