Titlul de azi seamănă cumva cu cel al unui film care nu mi-a plăcut. Trec repede peste asta și explic „ce a vrut să spună poetul”: azi împlinesc 35 de ani. Aproximativ 1/2 din perioada alocată speranței de viață s-a cam dus. Eu o să mă străduiesc totuși să mai trăiesc încă 49 de ani și jumătate, am promis cuiva drag. Sunt recunoscător pentru tot ce am și pentru toate lecțiile pe care le-am primit. Sunt recunoscător și pentru ce nu am dar și pentru toate visele pe care am putut să le ating. Voi, cititorii mei, îmi faceți în fiecare zi un dar, intrând pe pagina mea, citind ce scriu eu aici, uneori încercând rețetele mele, uneori spunându-mi cum v-ați descurcat cu ele. Darul meu pentru voi la cei 35 de ani ai mei e că în loc de o singură rețetă de zacuscă, așa cum spuneam în postarea de ieri, o să vi le ofer pe toate 4, adică pe toate cele pe care le-am făcut Sâmbătă și Duminică pe Valea Doftanei. O luăm ușor, cu poveștile și cu niște poze pe care le-am făcut cu telefonul (nu prea am avut destule mâini și pentru zacuscă și pentru aparatul foto, veți înțelege, sper, de data asta). Nu vă dau cantitățile făcute acolo ci pe cele reduse pentru un număr rezonabil de borcane pentru cămara unei familii.
Zacusca (aproape) clasică: 5 kilograme de vinete, 3 de ardei, 3 de gogoșari, 1 de ceapă, 3 litri de bulion, 6-700 ml ulei. Ceapa se toacă și se lasă la înmuiat cam un ceas, împreună cu uleiul, pe foc mic. Celelalte legume se coc pe grătar ori pe disc, se curăță de pielițe și, pe cât se poate, de semințe. Se toacă cu cuțitul și se pun peste ceapă, mai întâi ardeii și gogoșarii, după o jumătate de ceas vinetele și după altă jumătate de ceas, bulionul. Se condimenteaz cu sare, puțin zahăr, boabe de piper și foi de dafin. Se lasă să scadă pe foc mic.
Zacusca din bucăți mari: 3 kilograme de vinete, un kilogram de ceapă, 15 de căței de usturoi, un kilogram de ardei, un kilogram de gogoșari, două kilograme de roșii. Legumele se spală bine, ardeii și gogoșarii se curăță de semințe, roșiile se opăresc ori se frig pentru a putea fi curățate de pielițe. Se taie toate în cuburi cât vârful degetului mare, mai puțin ceapa care se taie solzi. Se pune ceapa la înmuiat cu 500 de mililitri de ulei, se adaugă usturoiul apoi ardeii și gogoșarii și, după aproape un ceas, vinetele. După ce s-au înmuiat vinetele, puneți roșiile. Condimentarea e cea clasică, sare, piper boabe, dafin. Plus puțin zahăr.
Zacusca cu fasole: la ingredientele rețetei anterioare adăugați un kilogram de fasole fiartă bine, după ce toate legumele-s moi. Înainte de a pune roșiile. Lăsați fasolea să fiarbă în zacuscă măcar 20 de minute. Aici puteți să puneți câteva rămurele de cimbru ori cimbrișor.
Zacusca cu mere: ceapă – un kilogram. Ardei – 1 kilogram. gogoșari – 1 kilogram. Mere acrișoare – 1 kilogram. Ulei – 4-500 mililitri. Dacă hotărâți să mai adăugați un kilogram din toate, limitați-vă la doar o jumătate de kilogram de ceapă în plus, consider că ajunge. Înmuiați ceapa, stingeți-o cu un pahar de vin alb, dulce, adăugați gogoșarii și ardeii (cuburi) și lăsați-le să se înmoaie bine. Adăugați merele făcute cubulețe, fără sâmburi dar cu coajă cu tot. Lăsați să scadă, condimentați cu sare, dafin și piper. După ce stingeți focul puneți cam 300 de grame de miere și amestecați bine.
În timpul producerii celor 4 ceaune de zacuscă, n-a fost rănit nimeni, au vegheat la asta pompierii civili din Valea Doftanei.
Înainte de încheiere, mai am un dar pentru voi: puteți să vă liniștiți, lumea nu se sfârșește în 2012, am găsit dovada, apar calendare pentru 2013. Să fiți sănătoși.
La multi ani, Adi!:)
multumim pentru retete!
La multi ani!
zacusca cu mere si mierse suna bestial, cu siguranta o sa o incerc acasa… de altfel m-ai convins, anul asta, pun si eu pe iarna niste zacusca… pentru prima data in viata :)
Multi ani traiasca, Adi sa traiasca, la multi ani!!!
Sa ramai la fel de pozitiv in gandire si ai putere sa impartasesti cu cititorii tai muuulte multe retete :)
error: „zacusca cu mere si miere” …. tastatura mea are suc si bere intre butoane :)
La multi ani cu sănătate şi multă fericire!
La multi ani frumosi, sanatosi, cu momente de suflet si oameni dragi langa tine!
Un sincer la multi ani!
La multi ani si multumesc pentru retete.Sa fii sanatos si sa traiesti inca de doua ori atat, sa te bucuri de copii, de nepoti si de viata asa cum stii atat de bine!La multi ani!
La multi ani (cel putin 45 si jumatate)! Iti doresc sa ai o zi cat mai frumoasa!
La multi ani fericiti si sanatosi Adi!! Multumesc pentru retete, cea cu fasole e preferata mea ;)
La multi ani!!!o zi cu soare:)
La multi ani!
La mulţi ani !
la multi ani frumosi si sanatosi!
La multi multi ani!
La multi ani!
La mulți ani! Sănătate multă și tot ce-ți mai dorești!
La multi ani!
La multi multi ani, Adi! Sa fii sanatos si fericit, sa ne incanti gusturile cu retete!
Autentici.ro iti ureaza LA MULTI ANI! cu bucurii:) si impliniri!
La Muti Ani ! Scuze, nu vreau sa fiu ipocrita, dar suna mai bine in Engleza pt urechile mele: „Keep up the good work!” :)
La multi ani fericiti!
La Multi Ani! Multa sanatate si fericire! Eu te-am descoperit de curand si vreau sa te felicit, faci lucruri minunate!
Sper sa fiu printre cei care-ti vor spune cum a iesit zacusca! ;)
O zi minunata sa ai, cu cei dragi!
LA MULTI ANI SANATOSI SI FERICITI !
La multi ani!
la multi ani!
La Multi Fericiti si Sanatosi Ani!
La multi ani buni!
La multi ani,Adi!
LA MULTI ANI. Iti multumim pt.toate retetele si povestile pe care le impartasesti cu noi.
La multi ani Adi, sa traiesti inca 100 de ani, ca cine stie, poate descopera cercetatorii astia ceva impotriva imbatranirii pana la urma (asta daca nu este deja)…
La multi ani cu sanatate!Tineretea este in sufletchiar daca trupul da semne ca are o varsta am vazut multi morti tineri care umbla..:))
BUNUL DUMNEZEU SA TE BINECUVANTEZE CU ANI MULTI SI SA-TI DARUIASCA SANATATE SI INTELEPCIUNE SI SPOR IN TOATA LUCRAREA TA!
La mulţi ani!
Mulţumim pentru tot ceea ce împărtăşeşti cu noi!
Eşti o adevărată sursă de inspiraţie!
la multi ani si multa sanatate!!!
La Multi Ani! Sa fii sanatos, fericit si iubit. Eu iti multumesc mult pentru ‘retetele fara secrete’. De jumatate de an acest blog este sursa mea de inspiratie nr.1 pentru ce fac in bucatarie. Asa ca inca o data: La Multi Ani!
La multi ani, multa sanatate si spor in toate!
La Multi Ani!!!
… si poate data viitoare cand vei mai fi prin zona (Prahova) ajung si eu sa-ti „smulg” un autograf :)!
Sanatate si ”La multi ani!”
La Multi Ani! Sa ai parte de anatate, noroc si de oameni buni si calzi, ca tine. Multumesc pentru retetele delicioase.
La Multi Ani! Sa ai parte de sanatate, noroc si de oameni buni si calzi, ca tine. Multumesc pentru retetele delicioase.
La multi ani! cu tot ceea ce iti doresti. Iti multumim pentru raza de soare ce o aduci in sufletele noastre in fiecare zi.
La multi ani!
Iti doresc sa ai parte doar de bucurii, sa fii mereu inconjurat de fiintele dragi tie, sa le daruiesti iubire iar ei sa se bucure de ceea ce le oferi. Iti multumesc pentru caldura postarilor si pentru ca imparti cu noi experientele tale culinare.
Sa fii sanatos multi ani de acum inainte!
La Multi Ani ! Vara asta m-am ingrasat doar vizitand aceasta pagina !!! Doamne ajuta !
La multi ani cu multa sanatate!
La multi ani Adi. Sa ne traiesti, cu toate bune si rele, si mai mult de inca 49
Buna Adi
Sa spunem ca sunt un cititor „ascuns” pe care ai reusit sa il scoti la lumina cu povestile si retetele tale.
La multi ani, cu sanatate, noroc si fericire
heeei, eu am 46 si mai am 3 pana la jumatate – de unde atata pesimism ? La multi ani !!!…..( am hotarat ca nu am cum sa ratez aniversarea de 98 de ani la cum evolueaza medicina, asta asa ca sa ma incurajez :)))
La multi Ani Adi! Dumnezeu sa te binecuvinteze!
la multi ani cu sanatate si fericire
La multi ani sanatosi si frumosi Adi!!!
La multi multi ani sanatosi si frumosi Adi, sa ne incanti cu retete la fel de frumoase ca pana acum!!!
ce se intimpla daca reducem drastic cantitatea de ulei in zacusca?200-300 ml
La mUlti Ani! Paharul sus,hai noroc si sanatate!
La multi ani! Sa ai parte de multa sanatate si iti mai doresc sa ai parte de toate condimentele acestui pamant pentru a putea sa-ti aromezi viata in fiecare moment asa cum doresti.
La multi ani! Sa ai parte de multa sanatate si iti mai doresc sa ai parte de toate condimentele acestui pamant pentru a putea sa-ti aromezi viata in fiecare moment asa cum doresti.
Multumesc pentru tot ceea faci.
La multi ani Adi, sa ai noroc in tot ceea ce faci !
Ma intereseaza zacusca cu fasole, asa ca indraznesc sa cer niste lamuriri.N-am inteles ce inseamna „la ingredientele rețetei anterioare adăugați un kilogram de fasole fiartă bine” ! Reteta anterioara ( cea din bucati mari)contine si vinete, ramân si ele in zacusca de fasole ? Apoi, din cate se vede din poza, e vorba de fasole boabe, nu-i asa ? Mi-ai fi de mare ajutor daca ai posta reteta integrala a acestui fel de zacusca. Multumesc. Astept cu bucurie orice noua reteta de-a ta.
La multi ani!Acum m-ai facut din nou invidioasa.Si eu visez sa pilotez avioane.Sper sa se intample intr-o buna zi.Pana atunci sa-ti dea Dumnezeu sanatate si sa-ti implineasca toate dorintele!
La multi ani! Sa fii sanatos si fericit alaturi de doamna ta!
La multi ani, multa sanatate, si sa-ti dea bunul
Dumnezeu tot ce stie El ca ai nevoie!
LA MULTI ANI!si multumesc pentru retete.Sunt de multe ori o sursa de inspiratie pentru mine desi am 47 de ani si o experienta destul de bogata in ale gatitului.Chiar imi place sa-ti consult retetele si sa ma inspir din ele pt. ca imi place sa improvizez.Iti doresc o viata lunga, fericita alaturi de cei dragi tie si sa ne bucuri cu retetele si pozele tale cat mai mult timp de acum incolo!
La multi ani, continua ce faci!
La multi ani! Sunt foarte fericita ca te-am cunoscut personal. Abia astept sa cotrobai prin blogul tau. Imi place foarte mult stilul tau lejer, totusi exact. Felicitari!
mulțumesc:)
Am incercat si eu reteta ta de zacusca cu ghebe. delicioasa! insa am incercat ieri si zacusca de fasole. Eu am facut-o asa. Am avut 1.200 kg fasole boabe mari, jumatate am blenduit-o, jumatate am lasat-o bob intreg, am avut grija la fiert sa nu se flescaiasca. Am folosit reteta ta de ceapa coapta cu usturoi dar eu i-am adaugat si niste praz, noua ne place. Si am pus in plus si 1 kg de morcovi. Insa, eu nu am pus atat ulei cat ai spus tu, de data asta am pus 500 ml ulei, dar au fost si oale de zacusca la care am pus si doar 300 ml, adica jumatate din ce recomanzi tu. Un pic mai usor de digerat, zic eu. Oricum, A iesit o minune colorata si frumos legata, se uita sotul meu in oala si nu mai avea rabdare sa fiarba. :) Sa fii sanatos!