Lecția despre ouăle fripte

479

Dragii mei, departe de mine gândul că aș fi un maestru al omletei, ochiurilor sau paparelor de tot soiul (deși sunt destul de priceput la asta, am fript un vagon de ouă la viața mea). Mă rog, nu chiar atât de departe. Pentru că mi se mai întâmplă să nu apuc să mănânc acasă dimineața și să-mi doresc să iau micul dejun în oraș (sau în alt oraș). Și îmi doresc de cele mai multe ori ca micul dejun să fie altceva decât un covrig cu iaurt. În cele mai multe dintre cazuri, micul dejun se limitează la omletă de trei-patru feluri sau la ochiuri cu ceva. Pot să înțeleg lipsa de fantezie dar nu pot să înțeleg nepăsarea cu care-s tratate ouăle care ajung în farfuria mea. Sau a ta. De cele mai multe ori sunt fripte excesiv, în prea mult ulei. Uneori sunt fripte în același ulei în care au fost fripte și alte ouă înaintea lor, lucru pe care-l găsesc inacceptabil.

Acum mă întorc puțin spre prietenii care lucreză în bucătării ori au restaurante/bistro-uri/braserii și-i rog respectuos să fie mai blânzi cu ouăle mele. Și, în general, cu ale tuturor. Dacă vrei să faci ochiuri, e destul să ungi tigaia antiaderentă cu ulei, să spargi ouăle în ea când e încinsă și să pui un capac peste tigaie, după primul minut de frigere. În felul acesta oul va fi sunny side up, gălbenușul va fi încă moale și albușul fript în întregime (sigur, sunt oameni care preferă gălbenușul tare, nu-i condamn, pentru ei e trebuie să lăsați oul în tigaie un minut în plus).

Dacă vrei să faci o omletă (aici sunt mai multe tehnici, nu detaliez ci mă limitez doar la bunul simț) umplută cu diverse lucruri, -știți voi, genul de omletă împăturată-nu mai întoarce omleta pe toate părțile, până-i friptă bine. Ea e deja fierbinte, dacă o împături și o lași un minut înainte de a o trimite clientului, ce nu s-a copt, se coace până la masă datorită inerției termice.

Dacă faci o papară, nu te zgârci, pune un strop de unt și un vârf de linguriță de smântână înainte de a o lua de pe foc, lasă-mă să mănânc o papară cremoasă, nu niște fragmente uscate de ouă bătut. Cred că se poate. Sper că n-am fost prea aspru și sper că m-am făcut înțeles. Mulțumesc pentru atenție. Și acum, ca să nu vă las cu mâna goală, o să vă prezint omleta all-inclusive pe care am făcut-o ieri, cu ocazia micului dejun. Eu am făcut una pentru patru persoane dar poate fi adaptată ușor pentru un număr mai mare ori mai mic de oameni proaspăt treziți.

Am spart cinci ouă și le-am bătut ușor. Am stropit cu ulei o tigaie, am pus-o pe foc iar în ea am pus câteva felii de pâine neagră. Între feliile de pâine am pus șuvițe de șuncă sărată. Când a început să sfârâie șunca, am turnat ouăle peste pâine. Am presărat brânză de burduf peste ouă și am pus un capac peste tigaie. După două minute am luat capacul, am împăturat omleta și am lăsat-o să se odihnească un minut. Apoi am tăiat-o și am cam mîncat-o, vă spun drept. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. O omleta tare „pofticioasa” (cum ar zice fi-mea). In rest, subscriu 100% la rgamintea ta catre cei ce ne prepara ouale!

  2. Foarte bune sfaturi ! Multumim ! Pofta buna !

  3. Sunt un mare fan al omletelor, oualelor ochi, oua fierte, etc. Si chiar credeam ca le fac bine, pana am descoperit filmuletul asta: http://www.youtube.com/watch?v=PUP7U5vTMM0 De atunci omleta nu mai este clatita aia uscata/uleioasa de o mananci cam peste tot.

  4. Bine spus, domnule Hadean. Rareori am gasit oua tratate cu respect prin restaurante&co. Si n-as vrea sa ma laud, dar cele mai bune omlete si oua fripte acasa le-am mancat. De regula pregatesc cantitati mari pe motiv de familie numeroasa si-atunci prefer sa pun la cuptor omletele, care pot fi cu de toate: rosii, ardei, ceapa, spanac, cartof, branza, sunca si in general tot ce imi pica in mana, iar de oua fripte nu mai zic, am o fixatie sa fie sunny side up. Asadar, bine punctat. Sanatate sa fie!

  5. mie imi place ca omleta sa fie prajita pe ambele parti, dar sunt de acord cu lipsa de interes a bucatarilor in ‘construirea’ uneia perfecte:))

  6. Asta e ceva tare gustos, dar si moartea siluetei :)

  7. Minunat. Nu mi-as fi inchipuit sa pun paine, cu restul sunt obisnuita. Uite, o sa incerc cu prima ocazie. Cateva rosii de gradina si gata. Multumesc pentru sfaturi.

  8. o fi buna nu zic dar daca tu mananci singur 5 oua odata ti ai mancat portia pe toata saptamana….

    1. Adi Hădean Author says:

      sigur că dacă citim textul, nu facem presupuneri de felul ăsta:)

  9. foarte bună omleta.tocmai am facut-o şi eu,urmându-ţi paşii.Mama nu s-a putut abţine să nu guste,aşa bine arăta.felicitari pentru site.

  10. Desi sunt de acord cu tine in totalitate, si omleta ta lasa de dorit. Daca culoarea ei s-a schimbat deja ai lasat-o prea mult pe foc.

    In rest toate cele bune

    1. Adi Hădean Author says:

      aproape că aș fi de acord, dar:) …
      o omletă clasică franțuzească, servită la bistro sau restaurant, trebuie să fie galbenă-aurie. o omletă franțuzească țărănească (e o distincție clară aici), poate fi cât de maro îi place celui ce o mănâncă. în plus, omleta mea are la exterior felii de pâine și bacon rumenit, plus un filtru de la instagram. părerea mea e că singurul lucru pe care-l lasă de dorit, e încă una, la fel:).

  11. N-ar merge si niste feliute de rosii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close