Salam de biscuiți

1.6K

Rețeta asta stă la coadă pentru publicare de câteva săptămâni. Salamul de biscuiți e un desert popular și clasic. Nu-i cunosc originea dar îl știu de când mă știu. Fiecare familie din România l-a făcut probabil măcar o dată în cursul istoriei, iar de nu l-a făcut, de bună seamă l-a făcut o mătușă bătrână și ceva mai îndepărtată care a trimis spre nepoți un baton sau două.

Încă nu am cunoscut pe nimeni (mă refer la sectorul casnic) care să facă salam de biscuiți altfel decât „după ochi”. Să vedem cum ne iese: mai întâi procurați biscuiții, cam 300 de grame. Vă mai trebuie o jumătate de pachet de unt, două-trei linguri de rahat turcesc făcut cubulețe, patru linguri de cacao și patru linguri de zahăr (nu cu vârf, biscuiții sunt și ei dulci).

Eu am folosit zahăr brun. Cât despre aroma de alcool, am preferat să o iau fix din sticla de rom. N-am pus mult, un degetar.

Trebuie să vă spun că n-am făcut singur salamul de biscuiți (de fapt, eu am făcut mai degrabă pozele) și dacă citiți că „am făcut” și „am dres” să știți că mă refer la „noi”. Așadar, am zdrobit biscuiții însă nu până la stadiul de praf ci până la stadiul de bucățele.

Am făcut un sirop dintr-o cană de apă, cele patru linguri de zahăr și cele patru linguri de cacao. În sirop am pus și romul.

Când a scăzut siropul până să-ți dai seama că-i un sirop, am pus în el untul, am așteptat ca acesta să se topească apoi am luat siropul de pe foc. Pe urmă am tăiat rahatul în cuburi și l-am amestecat cu biscuiții.

Aici vine partea sensibilă: dacă pui prea puțin sirop, biscuiții nu se mai leagă unii de alții. Dacă pui prea mult, salamul nu se mai întărește (nu că ăsta ar fi un mare bai).

Sfatul meu e să puneți siropul rece, câte puțin și să amestecați mereu. Opriți-vă din turnat cât încă mai aveți biscuiți uscați în compoziție. Ei vor absorbi excesul de umezeală.

Să rulezi salamul nu-i greu. Așezi compoziția pe o bucată de folie și rulezi folia până obții un baton.

Dacă nu ai pus prea mult sirop, salamul se întărește fie ce-i la frigider fie că l-ai pus doar într-un loc răcoros.

Dacă ai pus prea mult sirop (cum s-a întâmplat în acest caz), poți să faci următorul lucru: lași siropul din oală să scadă până se transformă într-un sos de cacao (eventual poți să-i mai adaugi puțin unt). Ai obținut astfel un desert nou, din salamul de biscuiți (care deși nu-i tare, e totuși bine legat, adică poți să-l ții în mână fără să te murdărești pe degete) și sosul de cacao.

Join the Conversation

  1. bun,bun,multumesc pt.sfaturi!!o zi minunata va doresc!!

  2. Eu pun lapte in loc de siropul dulce.

  3. Mie imi place cu nuca in loc de rahat, eventual si cu stafide…

  4. La noi in familie este un desert foarte indragit. Insa si noi folosim lapte in loc de sirop si uneori nuci in loc de rahat. De fapt nu am folosit rahat niciodata. Nu ne place sa fie atat de dulce. De cele mai multe ori ramane simplu, chiar si fara nuci.:)

  5. eu fac salam de biscuiti de ceva timp urmand reteta de pe viatalagradi si imi iese de fiecare data numai bine…

  6. Eu inlocuiesc „siropul” cu ciocolata fondente amara. Ciocolata topita o amestec cu frisca lichida sau lapte. In umplutura salamului pun stafide inmuiate in Rom (nu esenta!) cel putin o jum de ora….si eventual nuci prajite (daca le am la indemana)….2-3 picaturi de „esenta de rom” …Incerc sa evit zaharul in compozitie, pe posibil.
    Dupa ce sulurile de „salam” s-au racit, le dau prin zahar praf si le invelesc din nou in naylon. Le leg cu sfoara de canepa (uneori le pun cate o eticheta , cand le fac cadou) la capete….si juri ca e salam adevarat! ;)
    Pacat ca nu am poze sa-ti trimit…poate next time, ok?
    O zi buna iti doresc!
    Praga te saluta!

  7. Desertul acesta imi aminteste de copilarie. Niciodata nu aveam rabdare sa se intareasca suficient. Si mai facea mama un tort de biscuiti o nebunie, singura problema era ca pe cand ajungea pe masa festiva crema era serios subtiata pe laterala.

  8. Eu fac siropul din lapte condensat + unt + cacao. Omogenizez totul intr-un ibric pe foc, doar pina se topeste untul.

  9. Eu sunt campioana familiei la salam de biscuiti.
    Insa eu il fac fara rahat si cu rom Stroh 80, din Austria. Simplu si absolut delicios!

    P.S. Sora mea locuieste in Tara Basca si lucreaza la un restaurant, alaturi de alti romani, toti din Maramu’. Intr-o zi le-a cerut seful (campion national la o specialitate denumita pinxo) sa vina cu o idee de desert simplu si ieftin. Si au facut salam de biscuiti. Imagineaza-ti ca reteta apare acum in meniu si se serveste alaturi de inghetata cheescake.

  10. F gustos, mai ales cu rom asa cum este in reteta!Sarbatori fericite!

  11. pai nu se pune apa si apropo de casnic nu fac dupa ochi

  12. si fara rahat,preferabila nuca prajita

  13. Bifat si acesta. Culmea rulatul mi-a creat probleme. Si am folosit din nou whiskey in loc de rom.

  14. Alexandra BALC says:

    Draga Adi, iti urmaresc blog-ul si pagina de Facebook on a daily basis :) si incerc – uneori cu succes – retetele tale minunate. As avea o singura rugaminte, care vine din dorinta de a fi cat mai aproape cu rezultatele din bucataria proprie cu ceea ce faci tu cu atata maiestrie…te rog mult, daca nu-i prea greu, scrie gramaje (chiar daca aproximative) pt ingrediente, pt ca de ex. uneori nu-mi mai aduc aminte exact cate gr are un pachet de unt din Romania :( , iar unde-s eu acum (departe, in Montreal), pachetele sunt, evident mai mari.
    Multumesc mult si spor la tot ce faci!
    Alexandra

    1. Adi Hădean Author says:

      ai dreptate:). voi fi mai atent la asta.

  15. Bună ziua. O sugestie…Enumerați ingredientele sub forma de listă, unul sub altul. Mult mai ușor de urmărit reteta. Sa aveți o zi buna.

  16. Alexandra says:

    Salamul de biscuiti este un desert romanesc. Este scris pe Wikipedia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close