Dragilor, în week-end am muncit mai mult decât în oricare dintre zilele săptămânii trecute. Așa a fost să fie. Partea bună e că m-am ales cu zece rețete pentru blog, rețete de care veți beneficia și voi. Una dintre ele e fără carne (săptămâna trecută am decretat două zile fără carne în fiecare săptămână, a mers bine, mai facem) și e cu vinete. Vinete grăsune, cu coaja subțire și miez mult. E musai să le coaceți pe grătar, pentru aromă. Grătarul cu jar e mai bun decât cel cu gaz, în sensul ăsta, dar e bine oricum. Odată coapte vinetele, curățați-le și lăsați-le să se scurgă puțin.
Puneți la copt niște usturoi. Pentru jumătate de kilogram de vinete, aveți nevoie de 70-80 de grame de usturoi copt.
Tocați vinetele împreună cu usturoiul (nu, nu-i oxidat, așa-i cățelul de usturoi, verde-n vârf).
Amestecați două linguri de muștar dulce cu trei linguri de ulei turnate-n fir subțire și două linguri de smântână ori iaurt gras. Condiementați cu sare și piper. E și ăsta un soi de maioneză fără ou.
Amestecați vinetle cu maioneza. Gust grozav de la usturoiul copt (seamănă cu gustul de porumb copt), dulceață de la muștar, savoare de la smântână.
Apoi pâine prăjită și roșii din grădină, zemoase și cărnoase, dulci ca pepenii.
Să fiți sănătoși.
Super bun si nou pt mine, o sa incerc si eu cu usturoi copt data viitoare!
Si eu fac maioneza exact la fel, fara ou, insa nu m-am gandit niciodata sa adaug usturoi copt. Suna foarte foarte bine, abia astept sa incerc azi
Un substitut foarte bun pentru maioneza clasica e un amestec de tahina(i/e), zeama de lamaie si iaurt peste 5% grasime (1 lingura pasta de susan, zeama de la jumatate de lamaie, 2 linguri de iaurt) La care adaugam usturoi, sare si piper dupa gust. Merge excelent cu vinetele, dar si cu ciuperci sau cu telina+morcov ras. Merge chiar si ca dressing de salate.
suuuuper ! Precis o copiez, mulţam, Ady !
Este intradevar foarte savuroasa, o fac si eu mai de mult,cu mentiunea ca nu am copt usturoiul niciodata….folosesc doar usturoi de Botosani, marunt dar foarte gustos, crud! Voi incerca si asa!
Cu usturoi nu am mai mancat, dar cu mustar… as „uita” de el. Am facut odata, mai demult. Cine stie, oi fi pus prea mult? Posibil.
Vazut, facut, gustat.Bun, bun! :)
Ma tot gandesc de cateva zile ca am niste vinete in frigider si trebuie sa fac ceva cu ele….dar nu asa..ceva bun…sa fie cu usturoi…si voila am gasit! Merci de reteta! Abia acum am descoprit site-ul tau…cred ca o sa am multe inspiratii de luat de aici, pare interesant :)
Cu usturoi crud am facut, dar cu usturoi copt, n-am incercat. Experimentez zilele acestea si revin cu impresii. ;)
sosul asta poate inlocui orice maioneza. recunosc, am improvizat si am adaugat putina miere in mustar..
Excelenta ideea! Gaselnita cu usturoiul copt mi se pare deosebita! Si eu foloesesc usturoiu in loc de ceapa dar, nu m-a dus mintea sa-l coc. Presupun ca asa nu mai creaza nici probleme gastrice!
Inca o data, multumiri! :-)
Off, dar numai retete din astea la care iti lasa gura apa si de la care te ingrasi pui pe blog! :)
Azi fac aceasta reteta care m-a bantuit demult :)))
eu mai pun la 2-3 vinete si vreo 2 ardei copti tocati marunt….merg foarte bine
da…buna….saptamana asta nu mai avem inghetate domnule Hadean????acum cand mi-am luat si eu masina de inghetata…as vrea reteta de la inghetata cu capsuni ,ca tot e sezonul capsunilor…..va multumesc !!!!!!!
Cum se coace usturoiul? In cuptor, pe plita ca vinetele?
în cuptor
Pot adauga si ceapa tocata?
O idee foarte buna despre cum sa strici o reteta clasica de salata de vinete. Am facut-o ieri si mi-a parut rau ca nu am ramas la reteta clasica, doar cu ceapa, ulei si sare. :)
Si eu m-am luat dupa tine si am stricat vinetele asa.
Si de atunci le stric deseori ca tare mult ne place gustul usturoiului copt.
Cu siguranţă le voi încerca ;) Mai ales pt fiica mea. Poate o sa reuşesc sa ii deschid apetitul pt vinete
trebuie sa incerc si eu vinetele pregatite asa,dar in ceea ce priveste coptul lor pe gratat… niciodata nu mi-au placut gustul lor cu iz de fum…eu le coc pa aragaz si cand e canicula,la flacara mare si ies albe si gustoase….o zi buna si ms
cred ca este minunat de buna am sa o pun si eu in practica .
Tocmai fac provizii ptr iarna.super ideea.multumesc
Îmi place rețeta de maioneză, n-o știam.
Și îmi place grozav lopităul crăpat, e autentic, ca la bunica acasă. Sau la mama. (sau la mine).
Ce este lopitau?
Salutare, Puteti incerca sa puneti in loc de maioneza (care nu cred sa aiba vreun beneficiu), dovlecel fiert, scurs bine de tot si dat prin blender ;). Nu stiu ce sa zic despre usturoi , nefiind un mare consumator :). Dar reteta clasica cu dovlecel in loc de maioneza mi se pare geniala.
Complicații total inutile. Maioneza fără ou nu e maioneza. Dacă cineva crede că usturoiul de Botoșani are alt gust in aceasta rețeta atunci umbla după el.
Toacă usturoi proaspăt, amestecăl cu maioneza gata preparată și cu vinete tocate și ai terminat. Vinietele făcute la cuptor sau pe gratar cu gaz, tot un drac. De acord, vinetele facute pe grătar cu jar de lemn au un gust mai bun.
Occidentalii numesc asta „aubergine caviar”.
http://youtu.be/3tSfgIa_hG0
Reteta nu e chiar noua, ea apare in seria Kitab Al-Tabikh, atat din sec. 10, cat si cea scrisă de Al-Baghdadi in sec.13.
Exista oameni conservatori si rutinati in cultura gustului, alții sunt deschisi către nou. Cei rutinati daca au invatat ca „salata de vinete” au gustul acela, le poti da zeci de retete diferite – deci cu gust diferit – nu vor stii sa decidă daca ce gusta e bun sau nu, stiu doar sa deosebeasca ca nu e „salata de vinete”.
Caviar din dovlacei e asa: tai dovlaceii felii, frigi pe grill sau coci in cuptor, amesteci apoi in blender, mai bagi in tigaie sa evapore apa sa devină mai dens, adaugi usturoi si smantana (ori iaurt – „lapte bizantin”), sare, piper.
suna sumer si ultima idee cu dovlecelul – de incercat.
pt tranda: scz,e atat de simplu de preparat maioneza in casa incat nu inteleg de ce suplimentezi cheltuielile ,cumparand maioneza???
O reteta mult mai buna si oarecum similara este cea de Mutabbal
http://crazymothercooker.blogspot.ro/2010/03/mutabbal-geniala-salata-orientala-de.html
Minunat gust, dat de usturoiul copt!Am incercat in cuptorul electric din lipsa de gratar dar cu siguranta o sa incerc si cu gust de fum.
usturoiul e copt cand devine moale?
Sosul acesta il folosesc la vinete(doar ca amestec usturoiul crud zdrobit cu sare,piper, mustar si ulei,apoi cu iaurt gras); adaug in vinete si ceapa tocata.Imi place sosul de mustar si iaurt si alaturi de somon.O sa pregatesc si eu vinetele cu usturoi copt,trebuie sa fie foarte bune.
Aceasta reteta trebuie sa fie foarte buna…am sa o incerc si eu cat de curand…ms mult pentru idee..
Vinetele coapte pe gratar sau in cuptor raman…vinete la culoare, mie nu-mi starnesc apetitul. Coapte insa pe flacara vie a aragazului, isi pastreaza miezul alb, mai ales daca sunt curatate aproape imediat si lasate la scurs.
Cat despre maioneza… Maioneza maioneza si buna rau e aia facuta acasa, cu ou. Restul sunt doar adaptari :)
Domnule Hadean ,este o problema daca eu coc vinetele direct in jar?Mie mi se par mai gustoase.
Adi astazi am incercat reteta ,simpla si eficienta ..iar la gust fff buna.
Iti mumultumesc din suflet pentru reteta am mancat cele mai bune vinete posibile.