Astăzi, vă propun să pregătim o rețetă italiană rustică, depărtată întrucâtva de meniul clasic al unui restaurant cu specific peninsular, însă cu vocație nobilă, dată de o prezentare oarecum spectaculoasă, dar la îndemâna tuturor.
Ingredientele pentru 4 meseni sunt:
– 1 file întreg de somon cu tot cu piele
– 500 de grame de linte
– 2 căței de usturoi
– o legătura de pătrunjel
– 1 ardei copt roșu
– un pumn de oregano proaspăt ori uscat
– un castronel cu firimituri de pâine
– ulei de măsline
– sare, piper și câțiva fulgi de ardei iute
Lintea o punem la fiert într-un vas cu apă, împreună cu doi căței de usturoi și cu puțin ulei. Va fi gata în 45 de minute.
Fileul întreg îl curățăm de eventualii solzi în exces. Desprindem cu grijă pielea de carne la un capăt și o tragem încet. Operațiunea nu e deloc dificilă deoarece, cel puțin la somon, între carne și piele există un strat subțire de grăsime care facilitează desprinderea ușoară.
Întindem pielea într-o tavă, pe hârtie de copt, o stropim cu un pic de ulei și o condimentăm cu sare, piper și fulgi de ardei iute.
Introducem vasul în cuptorul încins la 180 de grade pentru 40 de minute, lăsând loc pentru a doua tavă. Vom obține o minune crocantă, ideală pentru decor și în același timp excesiv de bună.
Tăiem somonul în porții potrivite. Îl mângâiem și pe acesta cu un strop de ulei bun și îi dăm un pic de sare și un fir de piper. Deasupra punem un strat de firimituri de pâine amestecate, ideal este în blender, cu pătrunjelul tocat și oregano.
Decorăm fiecare bucată cu fâșii de ardei copt. Roșu ar fi frumos, nu? Dăm și somonul la cuptor, la aceeași temperatură, doar pentru 20 de minute, însă.
Lintea fiartă o scurgem de apă și o transformăm într-un piure cu ajutorul unui blender. O potrivim de sare și piper.
Servim în farfurie adâncă în care punem cu grijă linte, deasupra o bucățică de somon cu ardei copt și decorăm cu pielea crocantă.
E o poveste la umbră, o mâncare țărănească servită unui conte italian scăpătat într-o după-amiază de duminică primăvăratică. Miroase a mare lucind în primele zile cu soare și a casă așezată. Cere liniște și eleganță, oferind echilibru și..un pic de spectacol.
Text&Foto: Costin Barbutz
Aici in Grecia , cand se fierbe lintea neaparat pe langa cateii de usturoi se arunca in oala si 2-3 foi de dafin!Am facut si eu somon cu linte, numai ca fara ardeiul rosu (good to know) iar lintea am lasat-o ca atare nu am blenduit-o!
Combinatia este f. reusita, si se poate da si la copii (putina atentie la condimente si sare) fara probleme, si sunt chiar recomandate, lintea fiind foarte bogata in fier, iar somonul in Ω3!
Good day!
Natural,noi sarbatorim Pastele nostru chiar daca traim aici unde aceasta sarbatoare se celebreaza cu o saptamana inainte.
Acea zi de Duminica,de Pastele lor,voi face acest preparat.
Multumesc pentru reteta!
Imi place ideea cu pielea pusa separat in cuptor. Trebuie neaparat sa incerc reteta, mai ales ca nici nu am mancat pana acum somon cu linte
Ador lintea si somonul…eu azi, ca tot este dezlgare la peste, am facut jumari de macrou…bune!
Lintea e foarte gustoasa, am descoperit-o si eu de vreo doi ani de zile, iar combinatia linte cu somon e foarte buna, consider ca se completeaza precum gusturi. Multumesc pentru reteta!