Sigur că puteți folosi creveți congelați sau prefierți, sau congelați și prefierți, nu-i o tragedie, dar nici n-o să fie la fel de distractiv. În plus, n-o să fie nici la fel de suculent, dar o puteți regla din sos. Oarecum. Oricum, va fi o experiență pe care nu v-o doresc din toată inima, dar care v-ar putea oferi o idee despre ce am făcut aici (creveții prefierți sau cei pe care-i cumperi congelați bocnă și lipiți unii de ceilalți sunt mai buni pentru alte combinații, gen chiftele cu pește, turtițe cu pește&creveți etc). Ce încerc eu să vă spun e că pentru ca felul acesta de mâncare să fie cu adevărat spectaculos, aveți nevoie de creveți proaspeți (fermi, cu capul perfect și solid atașat de corp), sau de creveți care au fost congelați rapid după metoda shock-freeze și decongelați lent, pe pat de gheață, păstrându-și astfel cât mai multe dintre caracteristicile care definesc prospețimea. Cu cât mai mari, cu atât mai bine.
Creveții nu sunt cea mai ieftină legumă din Obor, dar chiar și așa, cei proaspeți sunt aproape la jumătate din prețul celor congelați din supermarket.
Gătitul e simplu, nu că n-ar putea să devină complicat. Hai, totuși, să nu ne complicăm. Creveții merg bine în combinație cu roșii (am preferat pulpă de roșii di conservă, mai stau o lună până să folosesc roșii proaspete la sosuri, încă n-au destulă dulceață), pătrunjel și usturoi. Și cu unt. Se înțeleg perfect cu untul, dacă e să vă spun drept. Ardeii iuți sunt opționali. Mie-mi plac grozav.
Pentru a eficientiza munca, am pus apă la fiert pentru spaghetti înainte de a începe să curăț creveții. Până au fiert acestea, am reuși să curăț două duzini, foarte simplu: am luat un cuțit mic și bine ascuțit, am făcut o incizie pe abdomen de la cap spre coadă, prin platoșa subțire, de-a lungul vinișoarei negre pe care am scos-o apoi cu vârful unei scobitori. Merge repede odată ce ai prins mișcarea. Primii 3-4000 de creveți (sau să le spunem „crevete”?) sunt mai greu de curățat, apoi totu-i ca uns.
Mai departe, lucrurile au mers așa: am pus unt, ulei de măsline, usturoi și ardei iute într-o tigaie. Le-a mîncins împreună până s-a rumenit untul (beurre noisette). În paralel, am stropit fundul unei cratițe încăpătoare cu ulei de măsline și am aruncat creveții în ea. În momentul în care au început să se coloreze, am turnat peste ei amestecul de unt topit, ardei iute și usturoi. Am adăugat pulpa de roșii, o jumătate de cană de apă cu amidon de pe spaghetti, pastele și pătrunjelul. Am amestecat bine, am lăsat să bolborosească o jumătate de minut și am stins focul.
Sare și piper puneți imediat după ce ați adăugat roșiile. Pastele se fierb, de asemenea, în apă cu sare.
Destul de simplu, destul de plăcut, de 5-6 ori mai ieftin decât într-un local cu prețuri decente din București.
Excelent!eu la sos contribui și cu un pahar de vin alb.delicios!
Domnule Adi, voi face orice o seara intr-o bucatarie a unui local din Cluj, numai sa imi arate un bucatar/chef cum trebuie curatat perfect un „crevete”. Si chiar daca am vazut cu atentie o multime de clipuri de cum ar trebui … vinisoara aceea neagra inca imi da ganduri negre cand ma gandesc ca as putea-o rata …
Si nu-i ca nu-mi doresc intr-adevar sa mananc o retera cu creveti … „Penne cu creveti si cod” la un restaurant din cluj e ceea ce mananc cel putin o data pe saptamana :)
Salut. Merge foarte bine stoarsa si o jumatate de lamaie acolo. Eu zic ca e chiar important. Merci.
Am facut in seara asta. Am schimbat ardeiul iute cu ardei gras de 3 culori, am pus putin chilli praf in schimb si am folosit si putin vin alb. Au iesit DELICIOASEEE. Au fost exteem de apreciate de catre invitati! Yamiii. Multumesc Adi pt reteta!
Efectiv dementiale. Cea mai simpla si delicioasa reteta de spaghete cu creveti. Multumesc
Salutare! in locul apei cu amidon de la paste adaugati coniac. rosile din punctul meu de vedere sunt optional. In orice caz combinatia de unt , ulei de maslina, ardei iute, patrunjel si coniac da o aroma deosebita acestei retete.