Am primit provocarea Liei de a face un desert cu legume cu foarte multă bucurie și mi-am amintit instant de o „ciudățenie” foarte gustoasă pe care am încercat-o de curând. E un desert tradițional turcesc ce conține grâne, fasole, năut, fructe uscate și oleaginoase, numit Asure. Legenda din spatele preparatului spune că acesta e cel mai vechi desert din lume, fiind preparatul de sărbătoare pe care Noe l-a gătit când a ajuns pe uscat, folosindu-se de proviziile rămase pe arcă.Am început totul cu o seară înainte, când am pus la înmuiat năutul și fasolea, iar a doua zi dimineața le-am folosit pentru a crea acest desert.Am pus la fiert o jumătate de cană din fiecare păstăioasă în 8 căni de apă, am adăugat o lingură de zahăr, o treime de baton de scorțișoară și două cuișoare și am fiert cam 45 de minute până s-au înmuiat.
Am scos condimentele din apă, am adăugat 2 linguri de orez și o cană de arpacaș (grâu decorticat), am dat focul la minim și am fiert sub capac timp de 20 de minute. În Turcia se face de obicei cu orz, dar pentru mine a fost la îndemână grâul, iar rețeta este una foarte flexibilă din acest punct de vedere, fiecare familie utilizând formula proprie.
Când s-a înmuiat arpacașul am adăugat o cană și jumătate de fructe uscate, am stins focul și am lăsat la abur, sub capac timp de 10 minute. Mixul de fructe uscate a constat în smochine, stafide, caise, merișoare și coajă de portocală confiată, tăiate la dimensiuni diferite pentru a obține mai multe texturi.
Am finalizat îndulcind după gust cu un mix de miere și dulceață de trandafir iar apoi am adăugat încă o jumătate de cană de fructe uscate și o jumătate de cană de fistic și nucă tocate grosier.
În Turcia, acest desert se face în cantități mari, dar se servește în porții mici, fiind împărțit cu cât mai mulți vecini sau membri ai familiei.
Să aveți poftă bună!
Text&Foto: Vladimir Marian
iacătă, că nici nu știi de unde poate veni inspirația :)
Seara voastră turcească a fost cu mare folos :)