(P)
Zilele trecute, niște oameni puși pe glume cu mâncare și bucătari, m-au scos din atelierul meu și m-au provocat să mă desfășor într-un loc cu totul nou pentru mine: atelierul Cristinei Mazilu. Kitchen Swap i-au zis ei, eu i-aș zice „cum îți dai de lucru când ai deja destul”. Oricum ar fi, treaba nu-i tocmai ușoară când te trezești într-o bucătărie străină și n-ai la îndemână toate cele necesare. N-a fost grav, m-am bucurat să descopăr studio-ul Mazilique.
Aranjarea bucătăriei rezultă, de obicei, dintr-o lungă serie de experiențe și teste culinare, așa că m-am bucurat să o descopăr pe Cristina Mazilu într-o notă și mai personală, în spațiul ei de lucru. Are o bucătărie caldă și primitoare, în care m-am simțit tare bine, spațiul ei este unul foarte prietenos și foarte funcțional.
Dar ca să nu mă lungesc fără rost, odată ajuns lângă tigăi, lucrurile au devenit mult mai simple. Noua bucătărie m-a inspirat la rețeta pe care v-o propun, cu brânza Praid în prim plan, o brânză românească maturată care îmi place. În plus, tot căutatul prin toate sertarele mi-a făcut și foame și poftă de un steak bun.
Așa că am pus repede o bucată de carne de vită pe foc, odihnită 5-6 minute cu o crenguță de cimbru înainte să o pun în tigaie. Am fript-o 3 minute pe o parte, 3 pe cealaltă, cu tot cu cimbru și câteva frunze de salvie, am scos-o pe farfurie și am lăsat-o din nou la odihnit un pic. N-avea cum să nu fie un început bun, iar dacă vă simțiți descurajați de ideea de carne de vită, vă invit să citiți mai multe pe www.gurmandapetit.ro, site-ul pe care scriu despre carne, despre tehnici de gătire, ustensile necesare și carne de calitate. Nu-i așa greu precum pare, iar combinația cu brânză Praid e un gust intens pe care merită să-l încercați.
Între timp, am pregătit și guacamole, merge tare bine cu toată combinația și se face rapid. Am curățat și zdrobit avocado cu furculița pentru că-mi place textura lui așa, dar voi îl puteți pune și la blender, dacă vă place mai mult să fie ca o pastă fină. Stoarceți o jumătate de lămâie peste avocadoul zdrobit, adăugați puțin usturoi zdrobit și, dacă vă place un pic iute (mie da), câteva rondele fine de ardei iute. Sau mai multe, după gust. Coriandrul verde e bun prieten cu combinația asta, ar putea să devină bun prieten și cu voi.
Apoi, am tăiat 2 felii de pâine, destul de hotărâte că așa-mi plac, am pus una dintre ele la prăjit în aceeași tigaie din care am scos carnea, că e păcat să se piardă atâta aromă.
Am ras o mână de brânză Praid alinată cu vin, am pus-o peste pâine, am feliat friptura și am adăugat cu generozitate peste ea felii subțiri de steak, am mai presărat niște brânză Praid rasă pentru că „de ce nu?” și am acoperit cu încă o felie de pâine. Am întors-o, am lăsat-o câteva minute în tigaia acoperită cu un capac improvizat din altă tigaie, apoi am luat-o din tigaie, fără să uit de brânza care s-a prins de tigaie, crocantă, amăruie și interesantă.
Guacamole peste sandviș, câteva frunze de coriandru și un pic de ulei de măsline și asta-i tot.
O mâncare gustoasă se poate face în orice bucătărie, cu un pic de bunăvoință, așa că vă încurajez să încercați rețeta și-n bucătăria voastră, că-i simplă și foarte bună.
Dacă vreți să vedeți rețeta pe repede înainte, dar și ce am găsit prin atelierul lui Mazi și mi-a plăcut, dați play cu încredere. Poftă bună și să fiți sănătoși!
Ce pofta mi-ai facut! Ma tot gandesc la bucata aia de vita taiata felii si la branza cu vin. Perfect!
Arata super si nici nu necesita multe ingrediente, timp sau pricepere. Cred ca verdeturile sunt cele mai gustoase!
Bună de tot! Astea sunt mâncărurile care îmi plac cel mai mult: supergustoase, relativ rapide și fără mari complicații. Mulțumesc!
Brânza de Praid este foarte bună. Am făcut un pesto de leurdă super cu ea. Nu m-am gândit că ar merge cu carne de vită. Eram mai reticentă în preparatul cărnii de vită deoarece carnea de pe la noi e cam tare, necesită preparare mai îndelungată. Însă am descoperit o măcelărie cu specific arăbesc unde au o carne de vită bună.
O să încerc și eu combinația de steak, brânză de Praid și guacamole. Sunt fan avocado.
Am cultivat și eu câțiva sâmburi într-un ghiveci, să vedem ce iese.