Cred cu tărie că sufletul se transpune în preparatul pe care îl pregăteşti, iar la rându-i preparatul se transformă în fericirea sufletului. Mai cred şi că dansul dintre suflet şi preparat este taina supremă a gastronomiei. Luna februarie este un prilej potrivit de manifestare a sloganului sentimental care spune că dragostea trece prin stomac. Vă invit, aşadar, să pregătim un desert care să îi împace deopotrivă pe îndrăgostiţii lunii şi pe împătimiţii ciocolatei: Lava cake cu o explozie de gem de zmeură, lângă care se topeşte de iubire o îngheţată de avocado cu banane, lime şi mentă.
Ingrediente (pentru patru porţii):
Pentru îngheţată:
- 1 avocado;
- 1 banană;
- 250g mascarpone;
- 100 mL lapte (opţional);
- zeama de la 1 lime;
- 2 linguriţe de zahăr sau de miere;
- frunze de mentă.
Pentru lava cake:
- 80g ciocolată cu 75% cacao;
- 80g unt nesărat;
- 50g zahăr;
- 2 linguri făină;
- 2 gălbenuşuri;
- 2 ouă întregi;
- 2 linguri esenţă de vanilie.
Pentru servire:
- gem de zmeură;
- zahăr pudră;
- frunze de mentă.
Pasul 1
Am ales un avocado copt, nici prea moale, nici prea tare. L-am tăiat pe jumătate, am dat la o parte sâmburele şi am scos miezul cu o lingură. Într-un blender am adăugat avocado, banana tăiată în felii, zeama de lime, mascarpone, frunzele de mentă, zahărul şi jumătate din cantitatea de lapte. Am pasat până am obţinut o pastă cremoasă, adăugând restul de lapte treptat. În funcţie de performanţa blenderului şi de textura fructului de avocado veţi vedea cât lapte trebuie să adăugati pentru a obţine o pastă cremoasă. Am dat la congelator compoziţia obţinută, într-o tavă dreptunghiulară, timp de 3-4 ore:
Pasul 2
Am mărunţit ciocolata cu ajutorul unui cuţit, după care am topit-o în bain-marie, împreună cu untul tăiat cubuleţe, până când cele două ingrediente s-au omogenizat. Am dat compoziţia deoparte. Într-un castron adânc am mixat ouăle întregi, împreună cu gălbenuşurile şi zahărul, timp de 3-4 minute. Am adăugat compoziţia formată din ciocolată şi unt, ajunsă la temperatura camerei. Aşteptaţi ca ciocolata să ajungă la o temperatură optimă pentru a evita gătirea ouălor în momentul amestecării acestora cu ciocolata. Am mixat preţ de încă 2-3 minute, după care am adăugat treptat făina, în ploaie, continuând să amestec până la obţinerea unei creme fine:
Am turnat compoziţia în forme individuale de aluminiu, lăsând circa jumătate de centrimetru faţă de vârf. Am bătut fiecare formă de blatul de lucru pentru uniformizare:
Am aşezat formele de aluminiu pe o tavă adâncă, pe care am introdus-o timp de 8 minute în cuptorul încins în prealabil, la 200 grade Celsius:
După cele 8 minute, am scos tava pe un blat de lemn. Vă recomand să urmăriţi cuptorul în acest timp, întrucât perioada de coacere diferă în funcţie de fiecare cuptor:
Pasul 3
Am dezlipit prăjitura de pe marginile formei de aluminiu folosind un cuţit cu lama subţire, după care am răsturnat-o pe o farfurie întinsă. Cu ajutorul unei seringi am adăugat gemul de zmeură în interiorul desertului, până a ieşit la suprafaţă o cantitate mică de gem. Am cernut o ploaie de zahăr pudră peste lava cake, am decorat-o cu frunzele de mentă şi am aşezat lângă ea două cupe de îngheţată, proaspăt scoasă de la congelator:
Să fiţi iubiţi!
Cu drag,
Lava cu avocado, hmm un deliciu pentru cei care stiu de beneficiile aduse sanatatii de catre avocado.