Lava cake cu gem de zmeură şi îngheţată de avocado

630

Cred cu tărie că sufletul se transpune în preparatul pe care îl pregăteşti, iar la rându-i preparatul se transformă în fericirea sufletului. Mai cred şi că dansul dintre suflet şi preparat este taina supremă a gastronomiei. Luna februarie este un prilej potrivit de manifestare a sloganului sentimental care spune că dragostea trece prin stomac. Vă invit, aşadar, să pregătim un desert care să îi împace deopotrivă pe îndrăgostiţii lunii şi pe împătimiţii ciocolatei: Lava cake cu o explozie de gem de zmeură, lângă care se topeşte de iubire o îngheţată de avocado cu banane, lime şi mentă.

Ingrediente (pentru patru porţii):

 Pentru îngheţată:

  • 1 avocado;
  • 1 banană;
  • 250g mascarpone;
  • 100 mL lapte (opţional);
  • zeama de la 1 lime;
  • 2 linguriţe de zahăr sau de miere;
  • frunze de mentă.

 Pentru lava cake:

  • 80g ciocolată cu 75% cacao;
  • 80g unt nesărat;
  • 50g zahăr;
  • 2 linguri făină;
  • 2 gălbenuşuri;
  • 2 ouă întregi;
  • 2 linguri esenţă de vanilie.

Pentru servire:

  • gem de zmeură;
  • zahăr pudră;
  • frunze de mentă.

Pasul 1

Am ales un avocado copt, nici prea moale, nici prea tare. L-am tăiat pe jumătate, am dat la o parte sâmburele şi am scos miezul cu o lingură. Într-un blender am adăugat avocado, banana tăiată în felii, zeama de lime, mascarpone, frunzele de mentă, zahărul şi jumătate din cantitatea de lapte. Am pasat până am obţinut o pastă cremoasă, adăugând restul de lapte treptat. În funcţie de performanţa blenderului şi de textura fructului de avocado veţi vedea cât lapte trebuie să adăugati pentru a obţine o pastă cremoasă. Am dat la congelator compoziţia obţinută, într-o tavă dreptunghiulară, timp de 3-4 ore:

Pasul 2

Am mărunţit ciocolata cu ajutorul unui cuţit, după care am topit-o în bain-marie, împreună cu untul tăiat cubuleţe, până când cele două ingrediente s-au omogenizat. Am dat compoziţia deoparte. Într-un castron adânc am mixat ouăle întregi, împreună cu gălbenuşurile şi zahărul, timp de 3-4 minute. Am adăugat compoziţia formată din ciocolată şi unt, ajunsă la temperatura camerei. Aşteptaţi ca ciocolata să ajungă la o temperatură optimă pentru a evita gătirea ouălor în momentul amestecării acestora cu ciocolata. Am mixat preţ de încă 2-3 minute, după care am adăugat treptat făina, în ploaie, continuând să amestec până la obţinerea unei creme fine:

Am turnat compoziţia în forme individuale de aluminiu, lăsând circa jumătate de centrimetru faţă de vârf. Am bătut fiecare formă de blatul de lucru pentru uniformizare:

Am aşezat formele de aluminiu pe o tavă adâncă, pe care am introdus-o timp de 8 minute în cuptorul încins în prealabil, la 200 grade Celsius:

După cele 8 minute, am scos tava pe un blat de lemn. Vă recomand să urmăriţi cuptorul în acest timp, întrucât perioada de coacere diferă în funcţie de fiecare cuptor:

Pasul 3

Am dezlipit prăjitura de pe marginile formei de aluminiu folosind un cuţit cu lama subţire, după care am răsturnat-o pe o farfurie întinsă. Cu ajutorul unei seringi am adăugat gemul de zmeură în interiorul desertului, până a ieşit la suprafaţă o cantitate mică de gem. Am cernut o ploaie de zahăr pudră peste lava cake, am decorat-o cu frunzele de mentă şi am aşezat lângă ea două cupe de îngheţată, proaspăt scoasă de la congelator:

Să fiţi iubiţi!

Cu drag,

Denisa

Join the Conversation

  1. Lava cu avocado, hmm un deliciu pentru cei care stiu de beneficiile aduse sanatatii de catre avocado.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close