Toamna are multe părți bune. E lesne de înțeles că mă refer la roadele pe care le oferă, în toate cele trei luni. Toamnele copilăriei mele se învârteau în jurul unui păr bătrân din curtea bunicii, care făcea niște pere foarte dulci și zemoase. Pe atunci pe mâncam direct din pom, ștergându-le nițel de haină; astăzi le pun în deserturi faine.
Ingrediente aluat
- 115 g de unt
- 125 g de făină
- 1 lingură de zahăr brun
- jumătate de linguriță de sare
- 50 g de smântână
Mod de preparare
Primul pas pe care l-am făcut a fost să scot untul de la frigider și să-l las la temperatura camerei. Apoi am amestecat făina cu zahărul și sarea. Când s-a înmuiat untul, l-am adăugat peste ingredientele uscate și am început să frământ aluatul. Pentru a ajunge la consistența dorită, am adăugat și smântâna și am frământat până a rezultat un aluat omogen. Ca să se întărească puțin și să fie ușor de frământat, l-am învelit în folie alimentară și l-am lăsat o oră să se odihnească la frigider.
Ingrediente pentru umplutură
- 4-5 pere
- 2 linguri zeamă de lămâie
- 150 g de zahăr
- 4 linguri de unt
- 1 cană de nuci pecan
- Puțin ghimbir ras
- Scorțișoară
- Cardamom
- Nucșoară
- Inghețată pentru servit (opțional)
Mod de preparare
Curățați perele dacă doriți, eu le-am lăsat cu tot cu coajă pentru un aspect rustic. Apoi am așezat perele în picioare și le-am feliat, iar pentru a nu oxida le-am stropit cu zeamă de lămâie și am presărat peste ele o lingură de zahăr.
Am pus la foc, într-o tigaie (care poate fi băgată și la cuptor) untul și când s-a topit am presărat uniform zahărul și am adăugat sare grunjoasă. După 2 minute în care zahărul începe să se caramelizeze, am luat de pe foc tigaia și am început să așez frumos perele, iar în spațiul gol dintre ele am strecurat nuci pecan. După ce am aranjat totul, am presărat ghimbirul ras, scorțișoară, nucșoară și cardamom (după gust) și am pus tigaia la foc mic, timp de 15 minute.
Pentru a finaliza tarta, am întins aluatul pe dimensiunea tigăii și l-am așezat peste pere, iar apoi am dat tigaia la cuptorul preincălzit la 180 °C, timp de 35 de minute, cât să se rumenească aluatul. După ce am scos tarta de la cuptor am răsturnat-o imediat pe un platou, pentru că dacă o lăsați în tigaie și se răcește, se întărește caramelul. Partea delicioasă e că atunci când răsturnați tarta, tot caramelul se scurge peste pere și aluat. Eu am preferat să servesc tarta cu înghețată, dar se poate servi și cu sirop de arțar sau miere. Să aveți poftă!
Spor la gătit și nu uitați să fiți creativi!
O reteta de nota 10. Big like :D
se poate folosi in loc de smântână, frișcă lichidă? Mulțumesc