[PUB] Se apropie Crăciunul și ne pregătim cu toții de sărbătoare, care mai de care mai priceput și mai pofiticios. Mie îmi place tare mult să gătesc rețete noi în fiecare an, încercând diverse combinații. Anul acesta am decis să fac un cozonac mai neobișnuit, dar delicios. Am făcut un babka moale, care se topește în gură, cu dulce de leche și puțin însiropat. Aici decideți voi cât sirop folosiți. Sunt fan dulceață de lapte de mult, însă, după cum poate știți, e tare greu de făcut, laptele condensat de pe piață nu e cea mai fericită alegere, după părerea mea. Am ales Dulce de leche Mardel, vine în borcan gata făcut, dens, cremos, bun tare.
Ingrediente pentru aluat
- 250 g făină de grâu 000
- 50 g zahăr
- 4g drojdie uscată
- 2 ouă
- 55 ml apă
- 2 g sare
- 70 g unt la temperatura camerei, cubulețe
- Ulei de floarea soarelui pentru uns
Ingrediente pentru umplutură
- 150 g Dulce de leche Mardel
- 50 g fistic crud mărunțit
- 1 linguriță fulgi de sare
Pentru sirop
- 120 g zahăr
- 70 ml apă
Preparare
- Încep să fac aluatul seara, amestecând făina cu sarea și cu drojdia;
- Adaug apa, ouăle și mixez la viteză mică;
- Măresc viteza și adaug untul;
- Într-un vas uns cu ulei las aluatul la dospit, la rece, până dimineață;
- Dimineață întind aluatul, îl încarc frumos cu dulce de leche, lăsând margini de 2 centimetri, apoi presar fistic mărunțit și sare;
- Rulez altuatul, îl tai pe lungime și apoi împletesc frumos;
- Îl așez în forma de cozonac, unsă cu ulei în prealabil și îl las la dospit încă 2 ore, la temperatura camerei;
- Coc babka pentru 35 de minute, la 195 de grade;
- Între timp, fac siropul din apă și zahăr;
- După ce se coace cozonacul, îl insiroprez puțin, cu pensula.
Aici pas cu pas:
Cu drag, Sunday Chef
Arata minunat! Se poate frământa si cu mana?