Sorbet de citrice – pentru mese festive sau motive de sărbătoare

698

Și iată că a venit. Din nou. Și parcă mai repede ca în trecut. Sfârșitul de an e prilej de numărat reușite, lecții învățate, momente fericite și binecuvântări. Însă, pe lângă toate acestea, sfârșitul de an e, cu siguranță, motiv de sărbătoare. Și cum pentru așa ocazie e musai o masă festivă, azi vă propun un desert care să-i facă cinste: sorbet de citrice, aromatizat cu scorțișoară și ”îmbunătățit” cu un strop de alcool. Că doar e sărbătoare.

Ingrediente pentru sorbet de citrice:

  • 200g zahăr
  • 200ml de apă
  • 200ml de suc de portocale, lămâi și grapefruit
  • 2 batoane de scorțișoară
  • 50 ml de whiskey aromat cu scorțișoară (sau orice alcool tare) 
  • coajă de portocală pentru ornat
  • frunze de busuioc proaspăt
sorbet de citrice

Prepararea sorbetului de citrice:

Nu-i greu deloc să prepari acest desert, care va deveni cu siguranță atracția mesei de Revelion.

Este atât de simplu: am pus pe foc, într-o crăticioară, apa, zahărul, batoanele de scorțișoară și sucul de citrice. Am amestecat ușor, până zahărul s-a dizolvat complet. Am lăsat siropul format să fiarbă încet vreme de 2 – 3 minute. 

Ingrediente sorbet de citrice

De la o lămâie și o portocală cu coaja netratată am decupat câteva bucăți pentru ornat. Le-am tăiat în fâșii subțiri și le-am pus în siropul format.

După ce s-au glazurat, le-am scos pe o bucată de hârtie de copt și le-am lăsat la răcit.

Am scos scorțișoara, am oprit focul, am adăugat whiskey-ul și am lăsat siropul la răcit. De ce pun alcool? Întâi de toate, pentru că le place și adulților să aibă un desert numai al lor. Dar cel mai important, pentru că alcoolul împiedică formarea cristalelor de gheață și ajută la obținerea unui sorbet mai cremos.

Sorbet cu whiskey

Cât durează până sorbetul ajunge la rezultatul final?

Acum, dacă aveți mașină de făcut înghețată, ceea ce eu nu m-am învrednicit să achiziționez, sorbetul va fi gata în 30 – 40 de minute. Doar puneți siropul rece în bol, apăsați butonul și mașina va face restul.

Dacă sunteți ca mine, va dura 3 – 4 ore până să vă bucurați de aroma fantastică a acestui desert simandicos.

Așadar, am pus siropul într-un vas potrivit pentru congelator, și am lăsat sorbetul la înghețat pentru aproximativ 4 ore. Din oră în oră trebuie amestecat pentru a nu se forma cristale de gheață prea mari.

Sorbet de citrice

Și gata. Am pus câte 2 – 3 cupe de sorbet în pahare cu picior și am ornat cu bucățile de portocală și lămâie.

Am ciocnit un sorbet festiv, cu prieteni dragi, în cinstea noului an!

Sorbet de citrice - poza finală

S-aveți poftă!

Irina 

Alte idei de sorbet aveți aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close