Miel în stil grecesc

2.5K

Dacă Paștele începe cu mirosul, atunci mielul este, cu siguranță, un vestitor nelipsit din corul olfactiv primar. M-am gândit să vă invit, cu acest prilej, într-o scurtă călătorie senzorială în Grecia, deci nu foarte departe de casă, pentru a menține gustul într-un registru cunoscut. Vă asigur că aceste bucăți de miel gătite lent la cuptor, servite alături de cartofi acordeon și un sos tzatziki minunat ca în țara lui mamă, vă vor impresiona nu doar papilele, dar și familia și prietenii. Cartofii merită o atenție specială, deoarece au o textură catifelată, o crustă aurie și ușor crocantă și o aromă demențială de usturoi contopit cu pătrunjel. Este o rețetă relativ simplă, dar cu un gust greu de egalat, un preparat gătit cu suflet, definit de un echilibru perfect între prospețime și parfumul ierburilor aromatice.   

Ingrediente pentru mielul în stil grecesc:

  • 2,5 kg carne miel (pulpă și piept)
  • 2 căciulii usturoi
  • 3 fire rozmarin proaspăt (tocate mărunt)
  • Câteva frunze de oregano proaspăt (tocate mărunt) sau 1-2 lingurițe oregano uscat
  • Zeama și coaja de la o lămâie mare bio
  • Sare și piper negru proaspăt măcint
  • 1 linguriță scorțișoară (opțional)
  • 80-100 gr ulei măsline
  • 2 morcovi*
  • 1 rădăcină păstârnac*
  • 1 ceapă medie (julienne)*
  • 30 gr unt (temperatura camerei)*

*Notă: Dacă doriți să aveți și un sos la final, puteți include în rețetă morcovul, păstârnacul, ceapa și untul. În caz contrar, le puteți omite fără probleme.

Ingrediente pentru cartofii acordeon:

  • 8-10 cartofi albi/ 1,5 kg (special pentru copt)
  • 1 căciulie usturoi
  • Câteva fire rozmarin
  • Pătrunjel proaspăt (tocat mărunt)
  • Sare, piper negru
  • Cca 50-60 gr ulei măsline

Ingrediente pentru sosul tzatziki:

  • 500 gr iaurt grecesc 10%
  • 2 castraveți soi telegraf sau ½ Fabio
  • 2-3 linguri ulei măsline
  • 1 lingură oțet (am folosit oțet cu usturoi)
  • Câteva fire de mărar (după gust)
  • Sare, piper
  • Pudră de usturoi sau 1-2 căței usturoi după gust

Mod de preparare miel în stil grecesc:

Spălăm carnea și o tapotăm cu un șervet. Facem o marinată din uleiul de măsline, zeama și coaja de lămâie, rozmarin, oregano, 6 căței de usturoi pisați, sare, piper și scorțișoară. Ungem bine carnea pe toate părțile, acoperim vasul cu folie alimentară și lăsăm la marinat peste noapte sau măcar câteva ore. Înainte de a găti carnea, o scoatem din frigider și o lăsăm la temperatura camerei cca 1 oră.

Încingem cuptorul la 160°C, căldură sus+jos. Dacă dorim sos, pregătim legumele: decojim morcovii și păstârnacul și le tăiem rondele, le așezăm în tavă alături de ceapă și ceilalți căței de usturoi. Așezăm carnea peste legume. Dacă nu folosim legumele, punem carnea cu toată marinata direct în tavă și restul cățeilor de usturoi. O acoperim cu o foaie de copt pe care am umezit-o și stors-o bine în prealabil; la final acoperim toată tava cu folie de aluminiu. Foaia de copt protejează carnea și legumele pentru a nu intra în contact direct cu aluminiul care știm cu toții că nu este sănătos. Dăm tava la cuptor pentru cca 4,5 ore. După acest timp, scoatem carnea într-o altă tavă și o mai lăsăm la rumenit, la 200°C, funcția grill, până capătă o crustă frumoasă.

Pentru varianta cu sos procedăm astfel:

Cât timp stă carnea la rumenit, punem într-un blender zeama lăsată de carne și legumele și le blendăm bine, apoi dăm totul printr-o sită. Potrivim gustul de sare și piper și fierbem câteva minute, apoi lăsăm la răcorit. Când ajunge la cca 40°C, adăugăm untul și mai blendăm scurt. Sosul va avea o consistență de piure fin și lichid, așa trebuie să fie.

Mod de preparare cartofi acordeon aromați:

Pornim cuptorul și îl setăm la 200°C, căldură sus+jos. Spălăm cartofii bine și îi tapotăm, nu îi decojim. Tăiem cu grijă felii subțiri până aproape la bază, dar nu complet. Este important să fie subțiri feliile, pentru a se desface la coacere imitând acordeonul. Ungem cartofii cu puțin ulei de măsline, condimentăm cu sare și piper și înfigem în crestături ace de rozmarin, îi așezăm într-un vas yena sau de ceramică. Punem printre ei câțiva căței de usturoi necurățați, dar spălați. Dăm tava la cuptor și coacem până sunt fragezi (cca. 50-60 minute, timpul depinde de soiul și mărimea cartofilor).

Între timp, amestecăm restul uleiului de măsline cu pătrunjelul tocat mărunt și 2-3 căței de usturoi pisați. Scoatem tava din cuptor și, cu o pensulă, ungem fiecare cartof cu acest amestec, încercând să introducem și între feliile de cartofi. Setăm cuptorul pe funcția grill și dăm înapoi tava până se rumenesc cartofii și prind o crustă aurie. Apoi, sunt gata de servire.

Mod de preparare sos tzatziki:

Spălăm bine castraveții și îi tăiem în două pe lung, scoatem căsuța cu semințe și tocăm mărunt sau dăm pe răzătorea cu găuri mari. Tocăm mărunt mărarul. Amestecăm toate ingredientele și condimentăm după gust. După părerea mea, un sos tzatziki bun este unul adaptat la gustul personal. Eu gust mereu și potrivesc după propriul meu gust echilibrul de sare, usturoi, ulei de măsline și oțet. În privința usturoiului, precizez că se poate folosi fie proaspăt, fie pudră. Mie îmi plac ambele variante, pudra fiind mai blândă d.p.d.v. olfactiv, mai ales dacă îl servim în timpul zilei.

Servire miel în stil grecesc

Feliem carnea și o servim cu cartofi acordeon, tzatziki și sos (optional). Este un preparat demențial și o opțiune excelentă pentru masa de Paște!

Sărbători binecuvântate vă doresc!

Cu drag,

Adina

Alte rețete cu carne de miel, aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close