Mi-am dorit de ceva timp să prepar petits fours şi s-a ivit în sfârşit ocazia potrivită. Petit four este denumirea din limba franceză și înseamnă cuptoare mici. Îm prezent se referă la prăjiturile sau aperitivele micuţe, suficiente pentru o îmbucătură şi nu mai mult. Puteţi prepara cam orice doriţi, dar regula principală este ca prăjiturile să fie micuţe. Se cere un pic de răbdare şi meticulozitate, dar sunt perfecte pentru petreceri sau ocazii cu un număr mai mare de invitaţi.
400 gr ciocolată neagră 75%, 140 gr grame unt (la temperatura camerei), 120 gr zahăr, 1 linguriţă extract natural de vanilie, 5 ouă (separate), 4 linguri făină, 100 gr făină de migdale, gem de caise.
Se pre-încălzeşte cuptorul la 180 de grade.
Se topesc 140 gr ciocolată neagră în bain-marie şi se lasă la răcit.
Untul se mixează 1 minut după care se adaugă zahărul şi extractul de vanilie şi se mixează până se dizolvă un pic zahărul şi devine aerat. Se adaugă ciocolata topită, se amestecă până se omogenizează după care se adaugă cele 5 gălbenuşuri, treptat, amestecând după fiecare. Se urmează cu făina şi făina de migdale şi se bate aluatul până se încorporează făina.
Într-un bol, se bat albuşurile cu un vârf de cuţit de sare, până se obţine o spumă ţeapănă. Se adaugă 1/3 peste aluatul de ciocolată şi se amestecă viguros . Se adaugă restul de spumă şi se amestecă delicat, dar încorporând toată cantitatea de albuşuri. Să nu rămână spumă neamestecată.
Se pune aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt (va fi mai uşor de scos din tavă), se nivelează cu o spatulă şi se coace timp de 40 de minute. Se lasă la răcit.
După ce s-a răcit complet se taie pe jumătate şi se întoarce o jumătate pe partea cealaltă. Astfel se umezește pandișpanul de la gem.
Se acoperă cu un strat de gem de caise şi se acoperă cu cealaltă parte de aluat.
Se taie în pătrățele cu latura de 2 cm.
Se topeşte restul de ciocolată în bain-marie şi se lasă 5 minute la răcit. Se scufundă fiecare petit four în ciocolată şi se pune pe un grătar cu hârtie sub, dacă dispuneți de unul. Eu am folosit o ţepuşă să-mi fie mai uşor să acopăr cu ciocolată.
Se decorează cu frişcă sau orice altceva preferaţi.
Text&Foto: Lia Ștefan
Doamne! Am simțit că leșin de poftă citind rețeta și privind fotografiile cu petit fours de ciocolată…
Petits fours la noi se numesc fursecuri.
Prăjiturelele astea seamănă mai degrabă cu petits fours frais, nu cu petits fours secs (fursecuri).
Cate prajiturele ies din cantitatile din reteta?
Wow, cat de bine arata, Mi s-a facut pofta instant, cred ca are un gust delicios. Trebuie neaparat sa incerc si eu.
Din pacate nu am primit nici un raspuns pana acum.Oricum,multumesc ” Chef Hadean”!
Ce dimensiuni are tava de copt !?