Așa carnivoră convinsă cum sunt, nu mi se întâmplă prea des să am poftă de ceva fără carne. Dar atunci când se întâmplă, sunt pregătită. Nu de alta, dar trebuie să ne revenim un pic după sărbători, nu-i așa? Ei bine, am rețeta perfectă pentru recuperare: o tartă cu ceapă caramelizată în unt și zahăr brun, cu brânză fină și cremoasă, cu arome de cimbru și o notă delicată de oțet balsamic. Vă garantez că este fragedă și savuroasă.
Ingrediente pentru tartă cu ceapă caramelizată:
- 2 – 3 cepe mari, tăiate julienne
- o lingură de ulei
- 50g de unt
- 40 – 50 ml oțet balsamic
- 30g zahăr brun
- un praf de sare
- 200g de brânză Brie
- câteva fire de cimbru proaspăt
- 30g de alune și nuci, ușor rumenite
- aluat fraged
Aluatul l-am preparat din:
- 200g de făină
- 125g de unt cu min. 80% grăsime
- un ou
- o lingură de apă rece
- un praf generos de sare
Prepararea tartei cu ceapă caramelizată:
Orice tartă bună începe cu un aluat perfect. Așa că am început și eu cu prepararea aluatului fraged. Are nevoie de cel puțin o oră la rece. Am cernut făina, am adăugat sarea și untul rece, tăiat cuburi. Am frământat cu degetele doar cât să obțin ca niște firimituri mari, cam așa:
Am adăugat oul și am omogenizat, având grijă să nu frământ prea mult aluatul. Apoi l-am lăsat la odihnit, la rece, un pic mai mult de o oră.
Am tăiat ceapa și am pus-o într-o tigaie încăpătoare, unde am încins în prealabil uleiul. Am dat focul mic – nu vreau să o rumenesc, ci doar să se înmoaie și să devină translucidă. Am adăugat și untul, și după vreo 3 – 4 minute, zahărul și apoi 2 linguri de oțet balsamic. Am amestecat bine încă vreo 5 minute și apoi am oprit focul. Ceapa trebuie să se răcească puțin înainte de a o pune în tartă.
Am scos aluatul rece și l-am întins cu un sucitor. La această tartă cu ceapă caramelizată prefer să am mai mult aluat, așa că l-am lăsat cam la jumătate de centimetru grosime.
L-am copt în cuptorul încins la 200 de grade, întâi acoperit cu o foaie de copt și cu boabe de fasole, cam 20 de minute, apoi descoperit, încă 10 minute.
L-am scos din cuptor și am aranjat ceapa caramelizată și brânza Brie în straturi, alternat.
Am presărat cimbru proaspăt, nuci și alune tăiate grosier și câteva picături de oțet balsamic.
Încă 20 de minute la cuptor și tarta cu ceapă caramelizată, Brie și cimbru este gata!
Sugestii pentru servire
Merge de minune la cină, alături de un pahar de vin alb, ușor și parfumat.
S-aveți poftă!
Alte tipuri de tarte găsiți aici!