E 15 Ianuarie. Nu am uitat de Eminescu, mi-e imposibil să-l uit, m-am lovit de el de la grădiniţă până în facultate, când domnul Eugen Ţugulea, profesorul meu de „Arta Actorului” mă punea să-i recit din Eminescu, învăţându-mă în acelaşi timp cum să-l înţeleg. Îmi amintesc cu bucurie un spectacol dintr-o zi de 15 Ianuarie, spectacol regizat de Eugen Ţugulea şi urcat pe scena Casei de Cultură din Oradea. Eram mai mulţi studenţi, aşezaţi în semicerc, pe scaune, cu faţa la public. În spatele nostru, în picioare, Maestrul. Ne-am spus fiecare poeziile după cum ne-am priceput. La urmă, domnul Ţugulea a recitat „Luceafărul”. Nu am mai văzut atât de mult suflet într-o poezie decât arareori. Aveam senzaţia că Eugen Ţugulea e însuşi Eminescu.
Nu despre Eminescu voi vorbi azi, nu-l duc cu mine în baie cum nu duc Biblia. Azi am pentru voi un „Almanah literar gastronomic” apărut în anul 1982 sub patronajul revistei „Viaţa românească”. Cartea aceasta-i o comoară pentru mine. În primul rând pentru că are în conţinut foarte multe reţete vechi. Reţete cu legume, cu carne, cu peşte, reţete de fripturi, de paste, de băuturi din fructe ori pe bază de alcool, ce mai, o radiografie a speranţelor culinare ale românilor în anul 1982, an în care nu prea se mai găseau multe lucruri prin galantare, măcelării, băcănii şi restaurante. Lucru la fel de grozav e şi reuniunea de texte cu referiri culinare ale unor autori cunoscuţi ori mai puţin cunoscuţi, scriitori mai mari ori mai mici ai naţiunii române. Petre Ispirescu, Nicolae Iorga, Al. Odobescu, Garabet Ibrăileanu, Alexandru Donici, Tudor Arghezi, Vasile Alecsandi, Alexandru Macedonski, Nicolae Filimon şi încă mulţi alţii, au surprins pofta de viaţă şi de mâncare a românului în diverse epoci şi stări, acasă, la moşie, în bordei ori la crâşmă. Suntem un neam de băutori şi mâncători, fără îndoială. Anii de ceauşism ne-au mai potolit dar ne-am revenit numaidecât, odată cu apariţia primului hypermarket în spaţiul carpato-danubiano-pontic. Cred că merită să aveţi cartea asta în bibliotecă. Nu ştiu cum aţi putea să faceţi rost de ea, că toate almanahele-s rezervate de Vanghelie.
..super culegere de texte si retete !
Eu am in biblioteca personală atât almanahul din 1982 cât si pe cel din 1983. Este și acum o lectură antrenantă. O mostră: Vinul este o oglindă pentru oameni.