Tocăniţă de hribi (pitoi) cu smântână

3.5K

Astăzi am pentru voi o reţetă ţărănească şi veche, o mâncare de ciuperci făcută aşa cum o face mama, care a învăţat să o facă de la mama ei. Îmi amintesc cu drag şi bucurie copilăria mea şi evadările din oraş. Ne adunam cu toţii în Firiza, la 18 kilometri de Baia Mare. Nu ne avea nimeni treaba iar noi n-aveam grija vieţii. Băteam pădurile şi imaşurile, culegeam fructe de pădure şi ciuperci din inima codrului, prindeam cleni şi păstrăvi cu mâna sau cu ostia, mâncam raci din pâraie şi fumam mentă învelită în foaie de ziar. Fumam e mult spus, plângeam cu ochii roşii de la fum şi ne provocam usturime pe ţevăraie dar nimeni nu era ca noi. Seara, pe când ne întorcem din expediţii, ne adunam în bucătăria de vară, un şopron, o colniţă construită din lemn, în care găseam o masă, un cuptor din lut, o maşină de gătit veche precum istoria şi o laiţă pe care, culmea, încăpeam toţi, oricât de mulţi am fi fost. E drept, eram destul de mici la vremea aceea. Bunica, Dumnezeu s-o odihnească, ne dădea să mâncăm. Fireşte, mâncăruri ţărăneşti, sănătoase şi absolut organice (e o modă acum să mănânci organic). De multe ori ne pregătea ciupercile culese de noi (cunoşteam atunci ce-i bun şi ce-i rău, Doamne, dacă aş mai cunoaşte aşa şi azi) şi ni le dădea alături de două-trei linguri de mămăligă vârtoasă, amestecată temeinic de braţul încă voinic al bunicului. Asta-i reţeta:

Mălaiul se cerne şi se pune la fiert în apă cu sare.

ciuperci_cu_mamaliga_001.jpg

După ce scade apa şi se umflă mălaiul, puteţi adăuga o cană de lapte. Mămăliga fi fi mai dulce aşa.
ciuperci_cu_mamaliga_003.jpg

Trecem la tocăniţa de ciperci (între timp, mămăliga-i făcută şi stă cuminte într-un vas, să se răcească. poate fi chiar vasul în care aţi făcut-o. Cât despre cele de mai jos, ele dau gust tocăniţei: usturoi, ceapă, piper şi boia. sarea nu se vede dar e şi ea pe acolo.

ciuperci_cu_mamaliga_005.jpg

Ceapa şi usturoiul se toacă şi se pun la călit în puţin ulei. Când puneţi uleiul gândiţi-vă că-i criză. Chiar nu-i bine să fie prea mult, dacă se îmbracă usturoiul şi ceapa într-un strat subţire, e suficient. Oricum, într-un minut stingeţi cu apă caldă şi mai lăsaţi sub capac cinci-şase minute, să se pătrundă şi să se înmoaie.

ciuperci_cu_mamaliga_006.jpg

Adăugaţi ciupercile. cele mai bune sunt hribele (mânătărci, hribi, hribe bune, hiribe, pitoi, pitonci). Merg şi cozacii, bureţii de tot felul şi chiar şi ghebele ori gălbiorii. Dacă vă temeţi de moarte, încercaţi cu champignon. Vă garantez că nu veţi avea acelaşi rezultat, mai ales dacă puneţi champignon din conservă. Să revin: mare atenţie la foc, să nu fie prea iute, ciupercile de pădure sunt predispuse la a se prinde de oale. În plus, orice tocăniţă decentă se face la foc mic.
ciuperci_cu_mamaliga_002.jpg

După ce drăguţele de ciuperci au început a se lega între ele, turnaţi peste ele îngroşala: trei linguri mari de smântână grasă, o lingură de făină şi un polonic de tocăniţă fierbinte din oală. Se amestecă bine de tot şi cu atenţie să nu ajungem la cocoloaşe apoi se adaugă în oală şi se lasă să dea un clocot scurt.
ciuperci_cu_mamaliga_009.jpg

Mai aruncaţi o mână de pătrunjel tocat peste tocăniţă, amestecaţi scurt cu polonicul şi puneţi capacul pentru trei minute, să intre miasma din pătrunjel în tocăniţă.
ciuperci_cu_mamaliga_011.jpg

Mi-e greu să mă abţin de la carne (mai ales dacă dimineaţa mănânc musli cu lapte) aşa că am scotocit în frigider de unde am scos un cârnat. L-am tăiat în patru, l-am crestat şi l-am tras la grill cinci minute. E opţional, în fond, ciupercile de pădure sunt foarte săţioase deşi au calorii puţine.
ciuperci_cu_mamaliga_012.jpg

Hai că-i gata! Mămăliga răsturnată pe un fund de lemn ne comunică foarte clar că urmază ospăţul.
ciuperci_cu_mamaliga_014.jpg

Aroma pădurii nu se compară cu nimic.

ciuperci_cu_mamaliga_016.jpg

Textura fină, consistenţa cărnoasă a ciupercilor, haina blândă din smântână şi aurul mămăligii mă trimit înapoi în copilărie, un loc (da pentru mine e un loc, nu un timp) în care nu ştiam ce-i fericirea dar o aveam din plin.
ciuperci_cu_mamaliga_017.jpg

Să fiu sincer, nici afumătura făcută la grătar nu-i de lepădat deşi poate lipsi din povestea asta.
ciuperci_cu_mamaliga_015.jpg

Join the Conversation

  1. as papa neincetat tocanita de ciuperci , iar cele de padure , proaspat culese au o aroma extraordinara !!!!!

  2. te-ai luat cu amintirile si ai uitat de reteta,hiribileb se fierb separat sau se prajesc?

    1. Adi Hădean says:

      nu am uitat. le pui crude.

    2. Eu le fierb separat, pt ca.. e mai simplu, plus ca ele atunci cand fierb fac o spuma urata..si cleioasa!

  3. omule,sa-ti dea dumnezeu sanatate! reteta asta narata asa de bine mo intors si pe mine in timp…ce vremuri!!!

  4. Recunosc, reteta este foarte buna; pana la mamaliga. Imi imaginez „bratul inca voinic al bunicului” care mesteca cu facaletul de lemn intr-un ceaun de tuci (presupun rotund, si presupun bine) si scotea o bucata dreptunghiulara de mamaliga.

    1. da ce bine ai zis, si subtil

  5. LUCICA PETRUPOP says:

    MAI VINO CU RETETE CA ESTI DE AL NOSTRU SI STI SA GATESTI BINE BRAVO

  6. Laurentiu says:

    Salut Adi,

    Unde gasesti hribi sau alte ciuperci mai deosebite?

    1. Adi Hădean says:

      salut. la carrefour au hribi congelați.

  7. Gabi Tig says:

    Mânătărci congelate am găsit întâmplător la Selgros București de pe Valea Oltului, tocate mai mărunt sau pe jumătate, le căutam de ani buni dar nu găseam decât deshidratați.

  8. aleks mici says:

    Da toate-s bune si frumoase,si este adevarat,odata se stia a se prepara si manca bine si sanatos.
    De aceea ii atrag atentia autorului sa nu mai manince muesli sau alte bazaconii din cereala descoperite de jmecherii din USA. Si asa fainoasele sunt un blestem prin abundenta, si ca doctor va spun ca pe linga stress zisei lumi civilizate si intoxicarea insidioasa zilnica cu tot felul de sute de substante ( unele facid parte din arsenalul de razboi chimic al NATO) fainoasele in exces( este evident) sunt cauza a cel putin din 5% din actuala lista de patologii care este si asa destul de grandioasa, nu din cauza stiintei ci tocmai din cauza nestiintei medicale promovate institutionalizat tocami de industria medico-farmaceutica.
    De aceea reteta ta este o poezeie si omagiu vremurilor cind lumea era ceva mai normala.
    Multumesc !

  9. cristi coste says:

    hribele le gasesti in padure la :firiza, izvoare, nistru, baita…la fel si cozacii.sa iti dea dumnezeu sanatate si putere de munca.succes cu master chef.

  10. intrebare de blonda!
    boiaua de ardei cand se pune?

  11. Buna dimineata,
    tocmai aveam o mica insomnie si m-am retras cu laptopul in alt colt al casei pentru a nu deranja ceilalti membrii ai familiei (care prefera sa ajunga la munca si scoala odihniti, nu cu ochii rosii ca mine). Si ma gandeam deja, desi e doar miercuri, ce sa gatesc pentru fiica mea pentru sfarsitul de saptamana cand se intoarce de la „scoala de doctori” (ca mi-e tare dor de ea si i-as pregati orice). Mi-am amintit ca m-a rugat sa ii pregatesc o tocanita de hribi (avem uscati, culesi de sotul meu din padure). Si cautand retete, am dat peste tot felul de complicaturi, pana la momentul cand am gasit-o pe aceasta: minunata, simpla si cred ca foarte gustoasa. Cand o sa-i spun de la cine m-am inspirat va fi incantata, fiind o mare admiratoare a domnului Adi Hadean (viseaza si ea sa ajunga pe la masterchef…dar nu stiu cand o avea vreme).
    Cu multumiri si admiratie pentru pasiune si bunul simt de care dati dovada in frumoasa emisiune,
    Adriana

    1. Adi Hădean says:

      mulțumesc frumos. să vă fie de folos!

  12. Am facut tocanita si a iesit fooooarte buna. Toata lumea m-a laudat. Iar ideea cu lapte in mamaliga chiar geniala. Ce bine este sa te poti inspira de la unii foarte priceputi. Mersi frumos.

  13. M-ar fi ajutat mult timpii de fierbere, gramajul la hribi, etc:)
    sunt la inceput de drum
    multumim pentru reteta :)

  14. Ca taaare frumos le mai zici tu , mai Adi Hadean ! :)
    Minunat preparat , minunata mamaliga …

  15. Chiar astazi am adus din”gradina mea de pe munte”,mai multi hribi unul cred ca avea un jur de 700 grame(sanatos tun),curatati si bagati la lada, dar cu prima” noua recolta „ma bag la tigaie sa vad ce iasa din continut,,,,,,,,hribul de munte bate mult la calitate si gustul este deosebit !

  16. Lidia Chinta says:

    Am fost la plimbare si am gasit oultime de ciuperci dar am o neliniste or fi comestibili .Multumesc

  17. Despre boia n-ai mai pomenit nimic Meștere …Când și cum? Că altfel este BETON varianta ta.

  18. Mai ales daca malaiul e bio si macinat la moara de apa !

  19. Marginean Lavinia says:

    Aveti un stil inconfundabil de a face introduceri la retete atat de frumoase, incat o reteta banala cu ajutorul dvs se transforma intr’o opera de arta.Sa ramaneti la fel. Multumesc!

  20. exact asa facea tocanita si bunica si mama mea. memei ii placea din galbiori iar mie si bunicii din pitoance.. m-am emotionat cand povestesti de copilaria din MARAMU, eu fiind tot dn ARDEAL dar ceva mai jos. sa mai vii cu retete adevarate si bune. cu stima, gabi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close