Orez biryani

482

(GP)

Ingredientele pentru orez: 250 gr orez basmati înmuiat 1 oră, sare roz Himalaya dupa gust, piper negru proaspăt măcinat dupa gust, 6 buc. cardamon, 6 buc. cuişoare.

biryani

Ingrediente pentru prepararea legumelor: 4 linguri ulei măsline, 1/2 lingurița chimion pudră, 1/4 lingurița cardamon pudră, piper negru măcinat proaspăt după gust, 1/8 linguriță cuişoare pudră, 1/8 lingurița scorțişoară pudră, 2 frunze dafin, 1 cm radăcină ghimbir ras, 300 gr conopidă (cantitate netă, fără cotor), 120 gr morocov tocat, sare roz Himalya dupa gust, 1/4 linguriță coriandru pudră, 1/4  linguriță turmeric pudră, 1/4 linguriță garam masala, 2 linguri zeamă lămâie, 2 linguri pastă rosii făcută in casă, 100 ml apă, 1  lingură usturoi verde tocat sau uscat, 100 gr caju crud tras la tigaie, 40-50 gr stafide.

indian food

Prepararea:

Orezul înmuiat l-am fiert in proporție de 90% împreună cu sarea, piperul, cardamonul şi cuişoarele.

Odată fiert, l-am strecurat şi l-am lăsat într-un vas acoperit, pentru a se păstra cald.

Într-un wok de ceramică am pus uleiul de măsline iar cand s-a încins am adăugat chimion, cardamon, piper, cuişoare, scorțişoară, frunze dafin, ghimbir ras şi am lăsat pe foc 1 minut.

Am adăugat în wok şi buchețelele mici de conopidă şi morcovii tocați; am pus sare, coriandru pudră, turmeric pudră, garam masala şi am lăsat wokul acoperit la foc mic pentru 4-5 minute.

Am pus zeama de lămaie, pasta de rosii, apa şi am lăsat să se patrundă legumele; apa se va evapora in aproximativ 10 minute.

Odată evaporată apa, am adăugat usturoiul verde (eu am avut la congelator) şi am lăsat pe foc 1-2 minute. Se poate pune şi usturoi uscat.

Separat într-o tigaie fara ulei, am tras caju-ul putin la tigaie. Spre final am adăugat lânga caju şi stafidele şi le-am lăsat şi pe ele aproximativ 1 minut.

Am împartit orezul şi legumele în 3 părti; eu am scos cardamonul şi cuişoarele din el. Am pus un strat de orez iar apoi un strat de legume, pâna cand am terminat compozițiile, iar deasupra am pus caju şi stafidele trase la tigaie.

Orezul poate fi servit ca atare sau împreună cu un sote de spanac.

Am obținut 4 porții.

Toate cele bune!

Foto&Text  Alina Stan

www.aromedepoveste.ro

Join the Conversation

  1. Un curcubeu de texturi si arome interesante, o reteta care merita incercata. Felicitari, Alina, frumoasa prezentare, poza de vis :) .

  2. Felicitări, Alina Stan ! Arată superb și nu mă îndoiesc că gustul este pe măsura aspectului. Succes mai departe !

  3. Foarte bine arata preparatul si foarte nutritiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close