De când mă știu, cel mai bun sezon de făcut prăjituri era iarna. Poate pentru că mama nu avea treabă pe afară, poate pentru că iarna îți permiți să mănânci mai multe calorii, dar eu asociez acest sezon cu plăcintele bunicii, cozonaci calzi și coptul de prăjituri în casă. Una din prăjiturile mele preferate, cu care am crescut, este albă ca zăpada; și cred că vorbesc în numele multor persoane. De aceea, pentru că tot a venit gerul, mi-am amintit de ea și m-am gândit ca săptămâna aceasta să o fac și eu, ușor personalizată.
Am început cu foile, pentru care am folosit 100 de grame de unt gras, 10 linguri de zahăr pudră, 2 lingurițe de praf de copt, 3 ouă, o ceașcă mică de lapte, un praf de sare, și aproximativ 25 de linguri de făină, plus pentru blatul de lucru.
Întâi am mixat untul moale cu zahărul pudră, apoi am adăugat ouăle.
Separat, am amestecat făina cu sarea și praful de copt și am început să încorporez treptat în compoziția cu unt.
Când aluatul a început să devină ferm, am renunțat la mixer și am frământat cu mâna, până am obținut un aluat moale, ușor de manevrat.
Apoi l-am împărțit în 3 părți, și am început să întind foaia. Eu am ales să fac mini torturi, așa că am tăiat cercuri, însă varianta mai simplă ar fi să păstrați foaia întreagă și să o coaceți, ca mai apoi să montați doar o prăjitură, din care să tăiați la sfârșit.
Se coace fiecare foaie separat, sau câte o tură de cercuri, pe tava unsă cu unt, apoi tapetată cu făină, timp de 10 minute la foc mediu.
La sfârșit am obținut foi ușor rumenite și foarte fragede.
Pentru cremă eu am început cu fructele de pădure; am făcut un piure din 150 de grame de fructe de pădure folosind blender-ul vertical.
Apoi l-am trecut prin sită, să rămân doar cu pulpa fructelor și l-am dat deoparte.
Separat, într-o crăticioară am pus o cană de lapte, apoi am încorporat cu telul 5 linguri de făină, rase. Am pus vasul pe baie de aburi și am gătit până s-a îngroșat, amestecat continuu cu telul. După ce a căpătat consistența bună, ca o ciulama mai groasă, am lăsat să se răcească.
Într-un bol am mixat 150 de grame de unt moale cu 5-6 linguri de zahăr pudră până a devenit cremos. Apoi am adăugat amestecul de lapte și făină, la temperatura camerei.
După ce am omogenizat, am adăugat coaja de la o lămâie, piureul de fructe de pădure și am mixat bine. La sfârșit am turnat treptat sucul de la lămâie.
Apoi am asamblat fiecare tortuleț în parte.
Varianta mai simplă este să asamblați foile întregi, 3 la număr, și apoi să lăsați prăjitura la rece câteva ore, după care se taie după bunul plac.
Eu am păstrat puțin piure de fructe de pădure, ca să decorez prăjiturile.
Text & foto: Aura Crăciun/Bake-up Artist
Ce diametru au cercurile?
Mulțumesc
Minunata reteta,multumesc mult pentru idee.
Imi place foarte mult prajitura, foarte buna ideia cu fructe de padure.
Un an cu sanatate si multa inspiratie.
VA ROG SA MA IERTATI CA VA INTREB. CAND E ZIUA DVS CA AS VREA SA VA FAC CADOU UN CANTAR PENTRU CA EU NU STIU CE INSEAMNA O CEASCA MICA, MAI ALES CA E VORBA DE PRAJITURI UNDE PRECIZIA SE IMPUNE.