Tort cu mere, caramel și nuci

1.5K

Update off topic (cum sună asta?):

Azi a fost pubicat în Revista Bulevard un text al meu, câteva considerații subiective despre femeile adevărate. Textul a avut deja atât de multe citiri încât m-am gândit să-l împart și cu voi, poate o fi ceva de capul (meu) lui:).

Am învățat că un pic de fantezie n-a făcut rău nimănui și, în consecință, am luat această rețetă clasică de tort răsturnat și m-am jucat puțin cu ea. I-am adăugat nuci, pentru că-mi plac, alune caju prăjite și sărate pentru contrastul de gusturi și pentru că-mi place caramelul sărat, și puțin fistic, de dragul diversității. În plus, am folosit zahăr brun pentru caramel.

mere

cajuMerele sunt importante la tortul acest. E bine să nu fie prea dulci dar nici acre, să nu fie prea tari și să nu fie mari. Le speli, le cureți de coajă, le tai în două, le scoți alveolele cu semințe.
Ungi o tavă cu unt, presari peste unt zahăr brun, din belșug. N-o să pui prea mult, se lipește de unt cât trebuie. Zdrobește o lingură de alune caju și presară-le peste zahăr. Așază merele cu scobitura în sus, peste alune, presară puțin zahăr peste ele și niște miez de nucă zdrobit (cam două linguri).

mere curatate

Pune tava tava în cuptor, la 200 de grade Celsius, pentru un sfert de oră. Fie 180 și câteva minute în plus, dacă nu ai de unde să-i dai 200 de grade.

făină
Pregătește aluatul pentru blat. Cântărește 130 de grame de făină și tot atâta zahăr. Amestecă o jumătate de plic de praf de copt cu șofran în făină.
Separă cinci ouă. Amestecă bine gălbenușurile cu o lingură de ulei și una de zahăr (alt zahăr decât cele 130 de grame cântărite deja).

ouă

Încorporează în amestec o linguriță de levănțică (flori uscate) sau de semințe de anason. Amestecă bine apoi bate albușurile cu cele 130 de grame de zahăr până obții o spumă moale.

ouăblat
Amestecă gălbenușurile cu făina apoi încorporează spuma de albuș în amestec. Între timp vei fi scos tava din cuptor. Las-o să se răcorească zece minute apoi toarnă compoziția pentru blat peste mere.

blat și mere

Coace tortul la 180 de grade până trece testul cu scobitoarea (dacă înfigi o sobitoare în blat și o scoți curată, blatul e copt).

testul cu scobitoarea
Lasă tortul să se răcească zece minute, răstoarnă-l pe un platou și lasă-l să se răcească de tot.

tort cu mere și nucitort cu mere, caramel și nucitorttort cu mere

tort cu mere
Servește-l cu frișcă peste care presari fistic zdrobit. Să fii sănătos.

tort cu mere și caramel

 

Join the Conversation

  1. ionescu gabriela says:

    mi se pare mai bun decit cel clasic cu gem si mere intregi.Il voi face duminica.Multumesc de reteta.Succes in toate cele.

  2. Sa fii sigur ca ti-am „furat” reteta, ca prea bine arata si cred ca e excelenta. Sambata am sa o incerc, daca imi pierd rabdarea cred ca o prepar mai repede.
    Multam fain de retete si sa ai spor in toate cele !!!

  3. Arata bestial :) Cred ca stiu ce voi cere pe week-end de la nevastuica :D

  4. Cel mai misto tort de genul asta pe care l-am mancat era facut de tanti Marioara, bunica familiei la care am locuit in vara/toamna cand am dat admitere la facultate. Nu-ti fie cu suparare, dar arata chiar mai bine decat al tau, merele erau intregi si stateau in picioare, doar miezul era scos cu unelte din acelea speciale si umplut cu nuca macinata si aromata cu rom si scortisoara. Stratul de mar il depasea ca grosime pe cel de aluat. Se servea cu frisca (din aceea ce se cumpara in borcan returnabil de sticla, cea mai buna frisca) si tare imi pare rau ca nu mi-a trecut prin cap, in vara aceea calduroasa, sa cer reteta.Ce-i drept, nici nu ma prea preocupau retetele la varsta aia, imi inchipuiam ca in afara de dragoste si alte sentimente inaltatoare de genul asta, nimic nu mai conteaza, in niciun caz bucataria :). Acum tanti Marioara se afla in alt loc, din pacate, si nu mai are cine mi-o da.

  5. Ai o vedere foarte traditionalista asupra femeii si familiei: barbatul face bani, femeia are grija de casa si copii; „unele lupte nu-s pentru femei” etc. Ma mir ca ai ajuns in bucatarie, parca acolo era locul femeii.

  6. Ahhh..cat am cautat o reteta pt un tort de mere. Asta e absolut perfecta!!! Multumesc

  7. musai sa facem ca suna bine

  8. Doamne, parca retraiesc copilaria, si bunica facea un tort de mere excelent, tot intors, exceptand levantica si caju :D
    Ce ma surprins pe mine este ca avea un platou identic cu al tau. Mersi Adi! :)

  9. Adi o intrebare am. Ce dimensiune are tava? Care este diametrul? Multumesc!

  10. Delia Butilca says:

    E tortul(tort caramel de mere-dupa mama) copilariei mele. Il facea de fiecare data de zilele de nastere a fiecarui membru al familiei mele.:)

    Ma bucur sa vad reteta aici. Mi-ai facut pofta si stiu cu siguranta ca il voi primi din nou saptamana aceasta de ziua mea.

  11. Si eu am incercat reteta „rasturnata” , dar am personalizat-o dupa gustul meu.In primul rand pentru aspect am taiat merele in jumatati si fiecare jumatate in patru.Le-am asezat sub forma unui cerc pana am umplut forma de tort. Peste am adaugat putina dulceata de visine, pusa din loc in loc, fara zeama, doar fructul. Pentru blat am folosit varianta de pandispan clasic, dar fara sa folosesc praf de copt. Uneori inainte de a aseza merele in forma, pun prima data un soa caramel.

  12. Hmmmm…multumim, Adrian Hadean!

  13. Si eu fac un tort asemanator. Din pacate blatul iese cam sec. Am incercat sa-l insiropez cu suc de fructe, dar inca nu imi iese exact cum as vrea.
    Dumneavoastra ce imi recomandati sa fac?

  14. o idee… in loc de zahar brun, incercati cu miere. fara unt si fara zahar…doar caramelizati mierea pana se lipeste de peretii vasului, apoi puneti merele si nucile si mai departe…e scris mai sus ^_^ p.s. intr-adevar e unul dintre cele mai simple si gustoase torturi.

  15. Am vazut-o..am placut-o..si daaa am facut-o!! Minunata!! o multitudine de gusturi!! Incercati !!!

  16. Bună Adi,
    Am făcut și eu reteta ta de tort și urmăresc cu mare interes și drag postările tale.Tortul a ieșit foarte bun, doar ca tava mea era probabil mai mare și necesita mai mari cantități la blat.E ok și data viitoare am sa măresc proporțional cantitățile.Oricum e foarte gustos.Mulțumim pentru rețetele delicioase.

  17. Am dat din intamplare peste aceasta reteta si mi-am zis ca trebuie s-o fac. Din pacate entuziasmul s-a stins dupa ce am gustat din el: blatul este insipd si uscat, iar frisca de deasupra nu are nici o legatura cu restul. Pe ansamblu, nu se merita efortul si nici restul familiei nu a fost incantat.

  18. O păcăleală. Cu untul, zahărul nu se caramelizeaza in 15 minute…iar daca cineva a reușit să încorporeze 130 g faină în 5 gălbenușuri si o lingura de ulei, sa-mi zică si mie cum a făcut de i-a ieșit altceva decât un gogoloi de aluat tare care nu inghite nicicum albusurile spuma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close