Ruladă cu mascarpone și ciocolată

815

Nu știu cum sunteți voi când vine vorba de prăjituri. Eu sunt așa: prefer să mănânc mai multă umplutură/cremă/topping decât blat. Așa am fost mereu. Din acest motiv am construit rulada pe care o vedeți aici mai mult ca pe un tunel, un suport pentru crema de mascarpone și ciocolată (o cremă pe care o vând cu succes și singură ori poleită cu cacao, sub formă de trufe).

ruladă

E un desert ușor de făcut dar, atenție, nu-i un desert din care să poți mânca mult odată, oricât ți-ar plăcea ciocolata.

ruladăPentru o ruladă cumsecade ai nevoie de 300 de grame de mascarpone de bună calitate, 150 de grame de ciocolată neagră și 50 de grame de miere. Asta pentru cremă. Pe care o faci simplu: topești cicolata pe baie de aburi, o lași să se răcească puțin și o amesteci cu mierea și cu brânza (mascarpone e o brânză, n-are un gust specific și tocmai de aceea e folositoare la creme). Ai făcut crema? Bine. Poți să o lași undeva, în cămară poate, până se răcește blatul. Nu ți-am spus dar cred că știi, e bine să începi cu blatul, în felul acesta economisești timp. Așadar pentru blat ai nevoie de trei ouă, trei linguri de zahăr, trei linguri de făină, o lingură de ulei și un plic de zahăr vanilat (Bourbon). Îți mai trebuie o foaie de copt și o linguriță de cacao și una de zahăr pudră, pentru decor.

ruladă
Trebuie să separi ouăle, să amesteci bine gălbenușul cu zahărul vanilat, cu uleiul și, după ce ai obținut o cremă ușor spumoasă, să adaugi făina cernută (ouăle trebuie să fie la temperatura camerei). Bați albușurile spumă cu o pișcătură de sare și cele trei linguri de zahăr. Spuma nu trebuie să fie foarte tare. O amesteci în compoziția pe care ai făcut-o mai devreme și coci toată treaba asta la 180 de grade Celsius, 20-25 de minute. Nu pui praf de copt, nu pui bicarbonat, n-ai nevoie de un blat crescut prea tare. După ce scoți blatul din cuptor, îl răstorni pe un prosop de bucătărie curat și stropit cu apă. Rulezi ușor și lași blatul împachetat așa până se răcește. Dacă nu faci asta, nu-l vei putea face sul fără să se rupă.

ruladă
Umpli rulada cu cremă după pofta inimii (s-ar putea să-ți rămână două linguri de cremă, depinde de cât e de lungă tava în care coci blatul). Pudrezi cu cacao și zahăr. Gata. Să fii sănătos.

Join the Conversation

  1. Mihai Erdely says:

    Refuz categoric sa cred ca am vazut asa ceva inainte sa iau micul dejun! Azi sigur fac carcera in bucatarie pana termin rulada asta extraordinara.

    Multumim de reteta Adi!

    1. Exactly my thoughts! Dar ce să-i faci, așa se întâmplă când îți citești abonamentele imediat ce te dai jos din pat…

      Deci da. Diseară o fac și eu că altfel mă îngălbenesc de poftă.

      Mulțumim Adi :)

  2. Ce bine arată, și nici nu îți ia prea mult timp!

  3. Ne spui ce dimensiuni are tava in care ai facut blatul? :)

    1. Adi Hădean Author says:

      tavă obișnuită de cuptor

    2. Mi se pare cam putina compozitie pentru o tava de cuptor normala. Am turnat in tava si nu o acoperea. Am mai facut compozitie din inca 2 oua. Acum e la cuptor. Sa vedem ce iese. Poze cu modul in care se rastoarna, ruleaza blatul dupa coacere ar fi de folos.

  4. Ador crema de mascarpone! O sa incerc cat de curand aceasta reteta! Deja imi e pofta. :D

  5. blatul nu ar trebui sa fie pufos? cel din poze pare dens, ca o omleta.

  6. Tava de aragaz e ok pentru blat, te rog?

    Multumesc,
    Nicoleta

    1. Adi Hădean Author says:

      da

  7. Delicios arata! Trebuie sa incerc si eu, mai ales ca e cu mascarpone! Desert numai bun pentru weekend-ul asta! :) Multumesc!

  8. Mihaela O says:

    Am facut si eu aceasta rulada, este delicioasa! Multumesc Adi!

  9. Am incercat-o si e minunata. Are un gust extraordinar. Multumim pentru reteta.

  10. mihaela d. says:

    Am facut-o si eu, intr-adevar e buna, dar nu sunt suficiente cantatile pentru o tava de aragaz, de-abia am intins-o in tava in strat foarte subtire si din aceasta cauza nici nu s-a rulat bine, s-a rupt blatul….dar nu a ramas nemancata.In rest, iti urmaresc cu interes creatiile culinare si ma inspir de multe ori din ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close