Sardine la gratar, avocado si ceapa murata

420

(GP)

Peştele e preferatul meu din multe puncte de vedere.E gustos, versatile şi oferă o paletă amplă de gusturi. Putem alege de la carne fermă, albă cu gust fin, la carne roşiatică şi uleioasă. Putem cumpăra peşti de apă dulce, cu gust excelent de iarbă proaspătă, în aceeaşi masură în care găsim cel puţin 4-5 tipuri de peşte oceanic proaspăt în aproape orice hypermarket.
Sunt un mare consumator de peşte şi fructe de mare, iar sardina se află destul de sus în top. Despre cât de sănătoasă e, puteţi vedea aici, iar gustul este fenomenal şi îmi aduce aminte foarte intens de Grecia.

Sardina 1

Ce aveți nevoie:
10 sardine cât palma – eu asta am avut, se pretează mai mari sau mai mici
Un avocado, zeama de la ½lămâie
2 roşii bune, ulei de măsline extravirgin
Sare și piper proaspăt măcinat, fulgi de ardei iute

O tigaie grill, sau de-a dreptul un grătar
Mojar cu pistil şi-un cuţit bun
Răbdare pentru curăţat, cam 1 minut per sardină

Eu le-am tăiat capul și le-am eviscerat, solzii au fost foarte puţini. Le-am splălat bine şi le-am uscat cu prosoape de hârtie. Nu vă speriaţi dacă oasele ies parţial din carne, e normal fiind un peşte gras. Le-am uns cu foarte puţin ulei de măsline pe exterior şi am pus tigaia grill pe foc mediu.

Sardina 2

Până s-a încins tigaia, am feliat foarte fin o ceapă roşie, pe care am amestecat-o cu sare şi oţet.

Sardina 3

Apoi am amestecat în mojar un avocado, cele două roşii curăţate de coajă, uleiul de măsline, sarea, piperul şi fulgii de ardei iute.

Sardina 4

După care am început sfârâiala în tigaia încinsă moderat, dar suficient. Le-am lăsat pe fiecare parte 4-5 minute, până au arătat cum îmi place mie, adică aşa:

Sardina 5

A ieşit foarte bine, gustul peştelui gras fiind echilibrat de ceapa murată şi amestecul untos de avocado şi roşie. Pentru 2 adulţi şi un copil a fost o masă suficientă, cu 3 sardine rămase pe mai târziu.
Asta a fost o porţie:

Sardina 6

Puteţi să încercaţi reţeta şi cu macrou, scrumbie sau chiar păstrăv.
Să fiţi pofticioşi!

TEXT&FOTO: Nicolaescu Ciprian

Join the Conversation

  1. Ce seamana stilul lui Ciprian cu al tau! Discursul este concis dar totusi detaliat, argumentat, discret sfatos dar si foarte util. Fain.

  2. Oana, multumesc! Comparatia e magulitoare :)
    Adi, multumesc pentru onoare!

  3. O reteta simpla si savuroasa, care pastreaza gustul marii. Nimic sofisticat, dar cu un gust delicios. As recomanda un strop de sare la sardina, inainte sa fie pusa pe gratar. Chiar daca e peste marin si se spune ca ,,are deja sare” , daca se adauga inainte un strop de sare, va ,,indulci” carnea pestelui.
    Grozava reteta, de nota 10 :) !

  4. Buna seara! Imi puteti explica cum se curata un calcan?

  5. Buna seara.imi puteti spune va rog cum se curata calcanul de solzi?multumesc!

  6. Buna seara, Ioana.
    Calcanul nu are solzi. Il poti gati intreg dupa ce ii scoti intestinele, la cuptor, condimente simple cu putin vin alb, aroma calcanului e minunata. Pentru filetat gasesti instructiuni in video: http://youtu.be/qnahSR1_9pk
    O seara placuta!

  7. Nicolaescu Ciprian, nota 10 cu felicitări. Nu sunt eu un mare chef (nici măcar unul mic !) dar sunt o mare mâncătoare de pește. Am salivat ca un cățel citindu-ți rețeta ! :D

  8. Multumesc frumos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close