Glazură de vanilie pentru torturi și alte prăjituri

1.6K

Glazura la plic poate fi o soluție pentru o persoană care-i praf în bucătărie (se întâmplă) dar nu poate fi o scuză pentru „n-am timp să fac o glazură cumsecade”. Cea pe care o descriu eu se prepară în 15 minute, aromele sunt naturale, ingredientele sunt la vedere iar calitatea, gustul și textura întrec orice plic. Pentru a glazura un tort de dimensiuni obișnuite (să spunem, unul cu blaturile coapte într-o tavă de 28 de centimetri) aveți nevoie de șase gălbenușuri, 100 de grame de zahăr,o păstaie de vanilie sau două plicuri de zahăr vanilat Bourbon (sau două picături de extract de vanilie, nu esență de vanilie) , 250 de mililitri de lapte, 20 de grame de unt și 50 de mililitri de frișcă lichidă.

glazura

Puneți laptele la încălzit împreună cu semințele din păstaia de vanilie/zahărul vanilat și zahărul. Când s-a înfierbântat (să nu dea în clocot), dați-l la o parte și lăsați-l să se răcească puțin. Puneți o oală cu apă pe foc mic, puneți un bol cu fundul în apa ce se încălzește (nici aceasta nu trebuie să dea în clocot) și puneți gălbenușurile. Turnați încet laptele peste ele (acesta trebuie să fie doar călduț, altfel faceți omletă) și amestecați mereu. În zece minute ar trebui să se îngroașe ușor un sos de vanilie pe care-l puteți folosi la plăcinta cu mere sau la orice altceva vă place vouă. De aici și până la glazură mai aveți un pas: puneți untul în bol și amestecați până se topește. Adăugați frișca lichidă și amestecați în continuare. După trei -patru minute luați de pe foc și puneți bolul cu fundul într-un bol cu gehață. Mai amestecați în bol un minut (folosiți un tel). Frișca lichidă îi va da glazurii cremozitate iar untul luciu și textură. E cam super, cum ar spune nepoata mea. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Acu nu mai are nici o scuza nevasta :)) Abia astept sa ii arat reteta :)

  2. Bun bun bun :) Se va incerca cu prima ocazie pe un tort de ciocolata.
    Si acum o intrebare – daca in loc de pastaia de vanilie se pune cacao e ok pentru a obtine o glazura mai inchisa la culoare? Sau pentru o glazura (mai lichida) cu cacao e necesara o alta reteta (alta decat la tortul mama style)?
    Merci mult.

    1. Adi Hădean Author says:

      de ce ai vrea o glazură „mai lichidă”? :). poți să folosești un sirop de ciocolată sau un sos de ciocolată.

  3. Valentino says:

    Adi eu iti urmaresc blogul de ceva vreme, de pe la 18 ani (acum am 22) si aici am vazut pentru prima oara reteta de Lava Cake si surprinzator mi-a iesit foarte bine. De cateva luni am deschis chiar si un magazin de dulciuri in Constanta. Am cautat nenumarate retete pe internet si le-am adaptat , buttercream-ul mi se pare gretos sincer si am redus cantitatile de unt , facem o crema „fiarta” ca cea de vanilie pentru ecler care ulterior o amestecam cu untul si se comporta foarte bine poate fi ornata cu posul in orice fel. In fine , de ceva vreme vroiam sa te rog sa-mi dai un sfat si chiar e legat de aceasta postare. Noi incercam sa facem niste produse numai din ingrediente naturale (fara premix , praf de oua sau lapte praf). Deci blatul se face normal cu albusurile separate batute spuma etc , crema de ciocolata ganache si cealalta crema varianta noastra de buttercream care logic trebuie sa ii dam o aroma si o culoare. Singurele lucruri care nu sunt tocmai naturale sunt colorantii si esentele. Pastaile de vanilie sunt destul de scumpe , nu cred ca exista vreun laborator de cofetarie care sa le foloseasca , mai mult folosesc esente luate din comert care de altfel orice gospodareasa le foloseste cand face o „prajitura de casa”. Ti-as ramane vesnic dator daca , atunci cand vei avea timp , vei posta si o reteta de cupcakes cu o crema aratoasa si gustoasa . Si iti multumesc de inspiratie , fara blog-ul asta nu investeam in domeniul productiei alimentare.

    1. Adi Hădean Author says:

      mulțumesc și succes:). nu mă omor după cupcakes dar poate-mi găsesc o ocazie:).

  4. Ana-Alina Ichim says:

    Domnule Hadean,

    Citesc de mult timp blogul dumneavoastra si sunt impresionata in primul rand de exprimarea elevata, de corectitudinea discursului si, mai ales, de respectul pe care il aratati limbii romane. Apoi, imi plac retetele pe care le prezentati si ma simt incurajata in bucatarie, desi nu sunt decat o vesnic incepatoare intr-ale bucatariei… Sunteti cu adevarat un profesionist!Felicitari!

  5. Am salvat reteta si o voi incerca cu prima ocazie! ;)

  6. Superb! dar in ceea priveste tortul in sine ( cel din poza evident) ? Cum se face? E vorba cumva despre reteta stimatei dumneavoastra mama, acela clasic de ciocolata? Am dat de ea pe undeva pe site la un moment si seamana, de aceea intreb. O seara frumoasa si la cat mai multa pasiune si creativitate in bucatarie! Sunteti magnifique~

    1. Adi Hădean Author says:

      seamănă destul de mult cu aceea:)

  7. ana maria says:

    Acea frisca lichida din comert nu are cam tot atatea chimicale in ea cate are si praful la plic?

    1. Adi Hădean Author says:

      frișca lichidă e smântâna dulce, nu frișca vegetală (care-i tot lichidă și care nu e un lucru pe care să-l recomand).

    2. In sfarsit se lamureste lumea ca „frisca lichida” este frisca naturala pentru batut (sau gatit) nicidecum mizeria aia vegetala, preindulcita si unsuroasa. Publicul este dus in eroare de foarte multi bloggeri culinari care au creat doua denumiri ambigue pentru cele doua produse: cica „frisca lichida” este cea vegetala si „smantana pentru frisca” este cea naturala. Mi-ar fi rusine sa public o reteta (daramite bloguri intregi) in care sa folosesc frisca vegetala sau margarina. Atata pot ei…baiul e ca-i indeamna si pe altii. (sa n-aud de scuza cu „postul” ca e penibil sa te indopi cu prajituri cu frisca in post…daca tot il tii). Numai bine!

  8. Woww! te admir nu doar pentru talentul de a gati la nivel de arta dar si pentru ca reusesti sa faci indeajuns sport ca sa compensezi pentru toate aceste goodies!

  9. me-se-rie !!!

  10. Buna seara. Am incercat ieri reteta si am urmat instructiunile corect , dar nu s-a ingrosat crema. Este un anumit pas care trebuie executat intr-un anumit mod ? Mentionez ca am fost atenta la temperatura (poate am racit prea mult laptele ?) si am amestecat incontinuu. Chiar vreau sa fac crema aceasta si as aprecia un sfat :). Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close