În limba română e musai să spui despre o cremă care are rol de supă că e „supă cremă”. Asta pentru că nu suntem obișnuiți cu ideea. Nu-i bai, ne obișnuim încet. Azi vă dau trei rețete, una de supă-supă și două de supă-cremă. Încep cu supa:
Un kilogram de oase de vită cu măduvă, o legătură de pătrunjel, o legătură de coriandru proaspăt, două stele de anason, o linguriță de piper roz, una de piper negru (boabe), o linguriță de sare. Cinci-șase morcovi mici, trei cepe fără coajă. Patru litri de apă, capac, foc mic, spumat din vreme în vreme, fiert două ore. O mână de tăieței chinezești din făină de grâu pentru fiecare porție (fierți trei minute în apă cu are). Un strop-doi-trei de sos de soia în farfurie. Ardei iute după gust ori poftă.
Supa cremă de cartofi cu ceapă caramelizată e așa: 400 de grame de ceapă albă tăiată solzi și înmuiată pe foc mic, cu o lingură de ulei și una de apă. În 20 e minute se caramelizeză ușor. Peste ceapă, cimbru cât o pișcătură, un kilogram de cartofi curățațiși tăiați în cubulețe și trei litri de apă. Plus puțină sare. Lași să fiarbă bine, pasezi cu un blender, adaugi 150 de mililitri de smântână dulce și o nucă de unt. Baconul rumenit pus în farfurie și frunza de busuioc sunt opționale. Pe mine mă ajută.
Supa cremă de roșii poate fi făcuă așa: pui la fiert doi morcovi mari, un cartof zdravăn, o țelină mică, în doi litri de apă. După ce-s fierte ele, pui peste ele un litru de roșii pasate, sare, piper, coriandru boabe. După cinci-șase clocote (zece minute, fie), pasezi cu un blender și mai lași să scadă pe foc încă șapte-opt minute. Un bruș de brânză de capră frământată cu iarburi aromatice aș mai pune eu în farfuria cu supă.
Deci trebuie să-mi iau blender că altfel înnebunesc :D
Musai…fara blender raman multe cocoloase.
am prins si u gustul „supelor crema ” sunt bune.in crema de cartofi nu prea multa ceapa ?… 400 de g ma bucur ca m-am dotat cu blender
E câtă trebuie:).
E foarte dificil de obisnuit romanul cu crema…Nevasta imi pregateste constant creme, si le ador..Insa daca e sa vina cineva la noi in vizita si le oferim asa ceva de obicei sunt foarte reticenti..
Grozave retete!!! :)
Eu am facut de curand supa crema de praz – delicious!!! Morcov, telina, cartof si praz fierte, pasate la blender, amestecate cu smantana si fierte inca putin. Heavenly!
Ma tenteaza supa de cartofi cu ceapa caramelizata….yammy. Eu am facut supa de rosii cu ardei copt si putin vin…ii dau o aroma extraordinara.Plus busuioc bineinteles:)
Supa crema de cartofi musai trebe incercataca prea buna pare.Multumiri pt toate retetele postate.
Ar merge si o supa cu broccoli si conopida si cu praz in loc de ceapa… Sau una bucata supa crema cu cascaval ras la sfarsit…
Buna ziua! Va urmaresc retetele de multa vreme si, dc se poate, am o intrebare. As vrea sa fac niste cursuri de bucatar pentru a invata (DOAR pentru mine!, pt practica din propria-mi bucatarie) mai multe lucruri din acest domeniu. Ati putea sa-mi dati cateva idei, sfaturi in acest sens? Unde as putea gasi informatii despre asa ceva? Multumesc anticipat! O zi frumoasa, insorita!
Salut! sunt faine retetele si ma bucur sa vad ca le recomanzi.
Supele-crema sunt cea mai buna varianta de a-i face pe copii mofturosi sa aprecieze mancarurile bogate legume (eu le savurez inca din copilarie, cand eram foarte mofturos).
As mai face o completare la ideea de supa-crema. Daca le preparati dupa metoda clasica, a „pasarii” legumelor printr-o sita mare cu un polonic, supa are o textura mai putin cleioasa decat atunci cand e data la blender. Desigur, creste timpul si dificultatea prepararii, insa merita.
La supa-cremă de roșii pomeniți de ierburi aromatice amestecate cu brânza de capră; care ar fi indicate?
Mulțumesc! :)
Buna seara, ma tot uit dupa supe creme, dar nu pentru mine ci pentru baietelul meu de 10 luni. Ar fi super daca ati avea si o rubrica speciala sa zic asa cu retete pentru copii! In rest e super, chiar daca nu te prea pricepi in bucatarie, cu retetele de aici si prin felul cum sunt descrise te descurci!