Croissante cu unt rețeta rapidă

2.8K

Am încercat de foarte multe ori să fac croissante, unele au ieşit aproape bine, altele nu au meritat efortul, dar cu această reţetă nu dau greş niciodată.

De când am încercat reţeta rapidă de croissante am şi uitat vechea reţeta, cu blocul de unt şi toate măsurătorile. Nu ies tocmai ca cele clasice, dar pentru efortul depus sunt perfecte.
Eu zic că e un proiect perfect pentru weekend, dacă vreţi să vă răsfăţaţi famila/partenerul/copiii cu un mic dejun delicios.
Aluatul îl puteţi face de seara, cu tot cu împachetări, iar dimineaţă îl întindeţi şi formaţi croissantele.
Ce ziceţi, le încercaţi în weekend?!

croissante-rapideIngrediente pentru 10 croissante: 330 g făină, 200 g unt gras, 1 praf de sare, 120 ml lapte, 60 g zahăr, 7 g drojdie uscată, 1 ou pentru uns, 1 lingură lapte.
croissante-cu-unt-preparare-1
Laptele încălzit îl amestecăm cu zahărul şi drojdia uscată şi lăsăm deoparte într-un loc cald. Într-un bol punem făina, un praf de sare şi untul foarte rece, tăiat cubuleţe.croissante-preparare- Amestecăm cu vârful degetelor, astfel încât să fărâmiţăm untul şi să îl amestecăm cu făină.croissante-preparare Ne interesează să rămână bucăţele de unt. Peste fărâmiturile obţinute turnăm amestecul de lapte şi drojdie; amestecăm cu o lingură până se leagă aluatul.croissante-preparare
Punem aluatul într-o folie alimentară şi îl punem 30 minute la frigider.croissante-cu-unt-preparare-2

Scoatem aluatul, îl întindem într-un dreptunghi cu grosimea de 1-1,5 cm şi îl împăturim, aducând marginile în interior, astfel încât să se întâlnească la mijloc, apoi împăturim la fel şi celelalte margini. Punem din nou la frigider 15 minute.croissante-cu-unt-preparare-3
Repetăm împăturirea de 3 ori, întoarcem de fiecare dată aluatul cu împăturirea în jos. După fiecare împăturire lăsaţi aluatul să se odihnească 15 minute la frigider.croissante-cu-unt-preparare-4
Prin fotografii o să înţelegeţi mai bine procesul.croissante-cu-unt-preparare-5
După ultima împachetare scoatem aluatul din frigider, presărăm făina pe masa de lucru şi întindem aluatul într-un dreptunghi de aproximativ 20×40 cm, cu o grosime de 1 cm.croissante-cu-unt-preparare-6Tăiem în triunghiuri şi formăm croissantele, începând de la partea mai lată spre vârful triunghiului.croissante-cu-unt-preparare-7 Așezăm croissantele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, le ungem cu amestecul de ou şi puţin lapte şi le lăsăm 30-40 minute, într-un loc cald.
După acest timp le ungem din nou cu amestecul de ou si le coacem în cuptorul încălzit în prealabil. Am copt pentru 10 minute la 170 grade Celsius, cu ventilaţie, apoi 20 minute la 160 grade, încălzire sus/jos.croissante-rapideTrebuie să fie rumenite frumos. Le servim cu gem, ciocolată sau simple.

croissante-rapide

Text&Foto: Andreea Dianu

Pasiune pentru bucătărie

alist

Join the Conversation

  1. Chiar acum m.am apucat de el, sunt în vacanță, așa că nu trebuie să aștept weekendul. Merci de rețetă, Andreea!

  2. Arata foarte bine!
    Dar se poate renunta oare la zahar? As vrea sa le fac pentru copilul meu care are abia un an si jumatate.

    1. Irina incearca cu doar o lingura de zahar.

  3. Buna! Oare as putea înlocui zaharul cu altceva gen miere, sirop de arțar? Sau ar fi prea grele pt aluat? Sau pot sa nu pun deloc? Multumesc!

    1. Oana nu am incercat, dar poti pune 1 lingura de miere, nu cred ca are ce strica.

  4. Foarte interesante reteta!!! Cand fac o SA pun poze !!!

  5. Abia astept weekend-ul,multumesc frumos!

  6. de încercat într-o seară rece :)

  7. Întindem aluatul de fiecare data înainte sa-l împăturim?mulțumesc

    1. cred că da.

  8. Ghertrud Caliman says:

    Daca pregatesc aluatul seara, pana dimineata il las in frigider? Multumesc

  9. Arata minunat! Excelenta reteta de rough puff pastry :). Felicitari!

  10. Buna ziua. Multumesc pentru reteta aceasta. Au iesit foarte bune.

  11. Am incercat reteta in weekend, dar din pacate nu au crescut si nu aratau ca in poza. Au iesit mai degraba ca niste cornulete. Laptele cu drojdia trebuie sa stea pana la racire completa? Multumesc

    1. Probabil ai încălzit prea tare laptele. El trebuie să fie călduț.

  12. Alina says:

    Cu ce putem inlocui oul si laptele din reteta?
    Multumesc!

  13. Excelenta reteta! delicioase! s-au mancat rapid. au avut mare succes. multumesc pentru reteta!

  14. Se poate sa le fac cu untura în loc de unt? Mulțumesc

  15. Adriana Opris says:

    reteta nu mai are poze..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close