Brioșe cu șofran și merișoare

427

Când am început într-adevăr să gătesc, cam acum 4 ani, îmi doream foarte mult să pot prepara nişte brioşe crescute frumos şi pufoase. În încercările mele iniţiale îmi ieşeau mereu dezumflate. Odată, tot experimentând, m-am gândit că ar fi grozav să pun mai mult praf de copt şi brioşele vor creşte. Puţin praf de copt face minuni. Cinci linguriţe transformă brioşele în pietre. Dar prin eşec şi experienţă învăţăm.

De atunci am mai dobândit câteva trucuri şi acum îmi ies brioşele pufoase.briose-cu-sofran-si-merisoare-1

Ingrediente (la temperature camerei) pentru 10 brioşe:

1 linguriţă şofran (0,7 grame), 2 linguri vodcă, 115 gr unt, 150 gr zahăr brun, 2 ouă, 120 ml lapte bătut, 220 gr făină, 1 linguriţă praf de copt, 1 linguriţă bicarbonat de sodiu, ¼ linguriţă sare, 2 linguri lapte , 150 gr merişoare uscate

briose-cu-sofran-si-merisoare-3

Cu o zi înainte, se infuzează vodca cu firicele de şofran. Vodca va deveni un portocaliu aprins şi va aroma toată cantitatea de aluat cu un gust îmbietor de şofran şi o culoare galbenă.

Când sunteţi gata să preparaţi brioşele, preîncălziţi cuptorul la 220 de grade Celsius. Se bate untul timp de 2 minute până devine pufos. Se adaugă zahărul şi se mixează încă 2 minute, până este bine încorporat. Se adaugă ouăle şi laptele bătut după care se omogenizează amestecul. În alt bol, se amestecă făina cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu şi sarea. Se adaugă peste făină amestecul obţinut anterior şi se mixează până toată făina este absorbită. Se adaugă laptele şi vodca cu şofran şi se amestecă până aluatul devine omogen. Se adaugă merişoarele şi se amestecă cu o spatulă până sunt distribuite uniform.briose-cu-sofran-si-merisoare-4

Se tapetează o tavă de brioşe cu forme de brioşe. Dacă acestea nu sunt disponibile, se tapetează tava cu unt şi făină. Se umplu formele cu vârf. Spre deosebire de cupcakes, brioşele trebuie să crească cât mai mult.

Se dau la cuptor la 220 de grade Celsius timp de 5 minute, după care se reduce temperatura la 180 de grade şi se lasă încă 20 de minute sau până devin aurii. Expunerea la o temperatură foarte ridicată în primele 5 minute va ajuta brioşele să crească.

Când sunt gata, se scot din tavă după 5 minute.

briose-cu-sofran-si-merisoare-2

Text&Foto: Lia Ștefan

Mr.Bunny’s Cooking Adventures

alist

Join the Conversation

  1. O reteta excelenta. De cand a aparut, am facut aceste briose de 3 ori si au iesit mult mai pufoase si mai gustoase ca altele pe care le mai incercasem. Felicitari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close