Salut, iar vine sărbătoarea americană ce te enervează; nu înțelegi de ce sărbătorești, iar sarcasmul ți-a luat-o razna. Totuși, pentru ea e important, vrea să marcheze momentul și își dorește o zi specială.
Azi te învăț cum să faci un desert festiv, cu un nume ce „va da bine”: Cremă bavareză cu sos de caramel și crochete de cocos. Nu-i așa că ești tare dacă îți iese?
Ieși mai repede și cumpără:
3 ouă
300ml lapte
350g zahăr
3 foi de gelatină
400g frișcă neîndulcită
1 lime
150g fulgi de cocos
O păstaie de vanilie
Despică vanilia în două și pune-o la fiert împreună cu 200ml de lapte. Ia două boluri și separă ouăle, iar peste gălbenușuri pune 50g de zahăr și bate până se dizolvă.
Pune la fiert o oală cu un pahar de apă apoi separat pune gelatina în apă rece.
Când ajunge laptele la punctul de fierbere toarnă-l treptat peste gălbenușuri în timp ce amesteci viguros.
O dată încorporat pune bolul peste oala în care fierbe apă și amestecă până obții un sos nu foarte dens. Pune bolul la o parte, scoate păstaia de vanilie, scurge gelatina și adaug-o la sos amestecând până se dizolvă.
Răcește sosul până bați 200ml de frișcă, iar apoi încorporează-l în aceasta, amestecând fin cu o spatulă.
Toarnă în orice forme ai la îndemână și lasă la frigider cam 3 ore. Dacă vrei să o scoți din formă ulterior, unge forma cu unt și răcește peste noapte.
Pentru sosul de caramel pune 60ml de apă, o lingură de suc de lime și 250g de zahăr la foc mediu până obții un sos auriu. Ia oala de o parte și las-o 5 minute la răcit până fierbi 200ml de frișcă nebătută.Adaugă apoi frișca treptat peste caramel, amestecând constant. Pune oala înapoi pe foc și amestecă până se omogenizează tot. Lasă sosul la răcit și apoi subțiază-l cu maxim 150ml de lapte.
Pentru ceva crocant, amestecă cocosul cu coajă de lime rasă și coace timp de 5 minute la 180°C.
Bate albușurile împreună cu o lingură de suc de lime și 50g de zahăr până face spumă și toarnă cocosul răcit peste acestea. Din compoziție formează crochete și pune-le la copt timp de 15 – 20 de minute până se rumenesc.
Când ajunge doamna acasă, scoate crema bavareză din frigider, adaugă sos și alătură o crochetă.
Să auzim de bine!
Text&Foto: Vladimir Marian