Surf and turf cu vită, hribi și caracatiță

361

O bucată de carne de vită, niște ciuperci de pădure, hribi și-un picior de caracatiță fac împreună un surf and turf.  Nu-mi aduc aminte cine a creat conceputul de surf and turf, cert este că reunește în farfurie produse de-ale mării și produse de-ale uscatului sau de-ale muntelui, cum ar veni. 

Chiar dacă nu avem marea după colț, surse de fructe de mare și pește – care să ni le trimită rapid și în stare bună – găsim! Ciuperci de pădure? Găsim și de acestea. Iar o bucată faină de mușchiuleț de vită nu-i niciodată complicat de procurat. Mai trebuie doar să le potrivesc, unele lângă celelalte, într-o manieră cât mai armonioasă. Dar haideți să vedem ce-o să iasă din toată povestea asta. Ceva fain, vă zic eu.

Ingredientele de care am nevoie:

 • unt
 • o bucată mușchiuleț de vită
 • un picior de caracatiță, prefiert
 • o mână de hribii
 • ceapă verde
 • usturoi
 • sare și piper
 • ulei 
 • oleacă de pătrunjel
 • vin alb
 • o lingură de smântână.
carne de vită

Metodă de pregătire surf and turf cu vită, hribi și caracatiță:

Și acum trecem la treaba numită surf and turf. Am pus untul într-o tigaie, la foc nu foarte iute. Până untul și-a văzut de treaba lui, am stropit mușchiulețul de vită cu un pic de ulei și pe-o parte și pe cealaltă. O dată, pentru că mușchiulețul nu e gras și a doua, pentru că sarea și piperul trebuie să adere la ceva. Sare și piper, câțiva căței de usturoi și la fript cu ea, metodic, pe toate părțile. Când a fost aproape gata, am pus și piciorul de caracatiță. Acesta – cum spuneam – e prefiert, deci nu necesită un timp de gătire foarte mare. Le-am fript pe toate câteva minute, apoi le-am scos pe o farfurie și le-am lăsat să se odihnească. Trebuie să ajungă la o temperatură optimă pentru a fi mâncate, ceea ce înseamnă că am avut timp suficient să mă ocup de hribi. 

surf and turf

Pentru sote-ul de hribi, ce-am făcut? Păi ia să vedem! Am curățat și spălat hribii, apoi i-am tăiat în bucăți destul de mari. I-am aruncat în tigaie, alături de o mână bună de pătrunjel proaspăt tocat – nu de alta, dar fac casă tare bună împreună –  plus niște ceapă verde. Dacă nu găsiți destui hribi, nu-i bai, puneți și câteva bucăți de ciuperci de cultură și-o să aveți o textură tare faină în farfurie.

ciuperci de pădure

Am sotat ciupercile împreună cu pătrunjelul, ceapa verde, usturoiul, sarea și piperul, după care am stropit totul cu un vin alb bun. Am încheiat toată treaba asta cu o lingură de smântână faină, grasă, care să lege sosul. 

sot de ciuperci

Și cam asta a fost rețeta de surf and turf cu vită, hribi și caracatiță.  S-aveți poftă și să fiți sănătoși!

Găsiți mai jos rețeta, pas cu pas, cu toate detaliile.

Alte rețete cu carne găsiți aici.

Adrian Hădean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close