Îmi plac foarte mult rețetele care se bazează pe slow cooking, deoarece am o satisfacție diferită la sfârșitul procesului atunci când văd rezultatul. Deși la capitolul răbdare nu stau foarte bine, când vine vorba de gătit, parcă am din belșug. Așa că pentru rețeta de astăzi, m-am gândit să vă arăt cum pregătesc eu rasolul de vițel gătit lent, sau varianta mai fancy Osso Buco, pe care eu o servesc cu un piure de cartofi cu șofran și usturoi confit, și un amestec de pătrunjel verde, coajă de lămâie si usturoi, numit gremolata. Este o rețetă relativ simplă, gustoasă, dar care necesită un pic mai mult timp. Dar cu siguranță merită.
Ingrediente pentru Osso buco:
- 4 bucăți rasol de vițel (sau vită)
- 3 linguri de făină
- 1 ceapă
- 1 tijă de apio
- 2 morcovi
- 200 ml vin
- 250 g roșii cuburi/pasate
- 200 ml apă/supă de pui/supă de vită
- 1 lingură pasta de tomate
- 1 ramură de cimbru (sau cimbru uscat)
- 2 căței de usturoi
- 1 linguriță boia afumată
- 1 linguriță pătrunjel uscat
- Piper boabe
- 2 foi de dafin
- Sare
- Piper
Ingrediente pentru usturoiul confit:
- 4 căpățâni de usturoi
- Ulei
Ingrediente pentru piureul de cartofi:
- 2 cartofi mari
- 60 ml smântână lichidă
- ½ linguriță șofran (se poate omite, eu am pus pentru culoare)
- Sare
- 5 grăunți de usturoi confit
Ingrediente pentru gremolata:
- 2 linguri pătrunjel tocat
- 1 linguriță usturoi pisat
- Coaja de la jumătate de lămâie netratată
Metoda de preparare Osso buco:
Primul lucru de care m-am apucat a fost sa spăl cele 4 bucăți de carne, pe care ulterior le-am șters cu un prosop de bucătărie. Le-am legat cu o sfoară de bucătarie, ca să rămână întregi pe parcursul gătirii. Apoi le-am dat sare, piper și le-am tăvălit bine prin făină pe toate părțile. Într-o cratiță încăpătoare, am pus uleiul la încins și am pus bucațile de rasol la perpelit, câte 5 minute pe fiecare parte, pentru a se rumeni frumos.
Între timp, am tocat cubulețe legumele (ceapa, apio și morcovii) și am dat drumul la cuptor la 160 grade C. După ce au trecut cele 10 minute am scos carnea din cratiță pe o farfurie, și am pus legumele tocate la călit. Le-am lăsat și pe ele cam 5 minute, amestecând din când in când.
Peste, am turnat vinul, am lăsat 2 minute, apoi restul ingredientelor – roșiile, condimentele, supa/apa si pasta de tomate. Am amestecat bine, am așteptat să fiarbă iar am apoi am pus la cuptor.
Timpul de gătire Osso buco:
Având în vedere că este o rețetă care necesită gătire lentă, eu l-am ținut la cuptor pentru 3 ore jumătate. Primele 2 ore jumătate oala a fost acoperită cu capac, iar pentru restul timpului i-am dat capacul jos ca să se poată rumeni frumos. Așa arată dupa cele aproape 4 ore, și credeți-mă, mirosul este divin.
În timpul în care s-a produs magia la cuptor, eu mi-am făcut timp pentru alte lucruri, cum ar fi usturoiul confit. În afară de curațarea lui, restul este floare la ureche. Am curățat aproximativ 4 căței de usturoi, pe care i-am pus într-o tigaie mică, și i-am acoperit bine cu ulei.
Am pus tigaia pe foc, la cel mai mic foc posibil, pentru 50 de minute. Am mai și amestecat din când în când, să se rumenească bine pe toate părțile. La final, usturoiul este foarte moale și iși păstrează foarte bine forma. Am lăsat la răcit.
După, m-am pus să curăț cartofii pentru piure, i-am pus la fiert în apă cu sare și șofran pentru 20-25 de minute. După trecerea timpului, am scurs 70% din apa, i-am pisat, am adăugat smântâna lichidă, sare dacă mai este nevoie si am amestecat bine. Separat, într-o farfurie am pisat cu furculița 5-6 grăunți de usturoi confit și i-am pus peste piure. Am încorporat bine.
Mod de preparare gremolata:
Am tocat mărunt pătrunjelul, am dat lămâia pe răzătoarea mică, iar usturoiul l-am pisat. Le-am amestecat și acum este gata pentru servit.
Cum am servit eu Osso buco:
Acest Osso buco, tradițional se poate servi cu rissoto, mamaligă moale sau piure. Ultima variantă mi s-a părut mai simplă, aceasta fiind și alegerea mea. Pe o farfurie am pus o cantitate generoasă de piure, peste care am pus o bucată de rasol, căreia i-am scos sfoara, care a ținut-o fedeleș. Am turnat niște sos, care s-a și îngroșat foarte bine în cuptor. Iar la final, am presărat gremolata, care sigur îi da un twist preparatului. Am servit lângă un pahar rece de vin. Cei dragi au fost foarte încântați de rezultat.
Să aveți poftă!