Aripioare glazurate

294

Ieri v-am arătat supa cremă pentru care am folosit supă de pui obținută prin fierberea unor aripioare. Azi vă arăt ce am făcut cu aripioarele (îmi place puiul și pentru că de obicei pot să fac din același pui 2-3 feluri de mâncare – de fapt, cred că recordul meu e de 4 feluri de mâncare din același pui, pe aceeași masă).

Așadar, am spălat aripioarele, apoi le-am pus la fiert în apă cu sare (puțină sare).

Pentru a avea o supă aromată dar și pentru a avea aripioare aromate, am pus în oală un baton de scorțișoară, câteva cuișoare și câteva boabe de piper.

Aripioarele au fiert 20 de minute. Apoi le-am scos pe o farfurie. Am preparat glazura. Am început cu două linguri de sos de ardei (se găsește în orice supermarket la raionul cu orientale, dacă nu vă place puteți să-l înlocuiți cu miere și fulgi de ardei iute).

Peste sosul de ardei, am pus trei linguri de sos de soia.

Am mai pus și două linguri de sos de stridii în ecuația asta.

Pentru că-mi place iute, am presărat peste sosuri niște fulgi de ardei iute. Apoi am amestecat bine în vas.

Am tăvălit fiecare aripioară prin glazură.

Am așezat aripioarele pe o foaie de copt, într-o tavă, fără grăsimi, fără apă. Am pus tava în cuptorul încins, la 200 de grade Celsius. Am lăsat-o acolo un sfert de oră.

Am mâncat aripioarele cu salată.

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. marius contiu says:

    mersi mult de reteta nici nu stii de cand am in frigider sos de stridii si sos chili dulce de pui fara sa ma gandesc vreo data ca as putea sa le combin

    1. adihadean Author says:

      marius, eu îți mulțumesc pentru sos:))

  2. Si mie imi place puiul, dar nimeni nu aminteste faptul ca inainte de spalare acesta trebuie parlit. Este un lucru esential si cel mai bine o stiu cei care incep pregatirea lui cu taiatul, oparitul, jumulitul, parlitul si curatatul sau „dresul”. Adu-mi un pui pregatit pentru gatit, si voi putea sa-ti spun multe lucruri despre cel (cea) care a facut-o :) Ei, acum cu hipermarketurile macar sa-l parlim.

    1. adihadean Author says:

      xxl, puiul din gospodărie, pe care-l tai tu, trebuie pârlit. ar fi deplasat să-ți spun să pârlești un pui care n-are nevoie de asta. procesatorii de carne fac multe operațiiuni în locul nostru, de asta-i mâncarea scumpă.). e ok să fii priceput dar nu trebuie să-ți irosești priceperea în operațiuni inutile:).

  3. Eu am o problema majora cu combinatia dulce-sarat; stiu ca la voi la Cluj e un lucru obisnuit. Eu am incercat multe combinatii si nu ma impac de loc cu dulcele in mancare. Pe de alta parte, ce-ai facut tu aici arata f. tentant si ma intreb daca exista vreo varianta in care sa inlocuiesc mierea cu ceva ne-dulce.
    Multumesc

    1. adihadean Author says:

      anca, sunt unele lucruri care nu pot fi înlocuite. cum ar fi dulcele dintr-o combinație dulce-sărat. dacă renunți la unul dintre elemente, pierzi combinația și te mulțumești cu ce-ți rămâne. oricum, eu spun că dintr-o încercare de felul ăsta n-ai ce să pățești rău:).

  4. …poate nu ma crezi dar chiar la combinatia asta de sosuri pt glazurare si marinare ma gandesc de ieri. deci azi pentru masa de amiaza asta o sa fac!

  5. Am citit un interviu cu tine in care spuneai ca ai mai multe vizualizari la mancarurile mai grase si din aceasta cauza incerci sa le oferi cititorilor ce-si doresc; eu te-as ruga sa ne oferi o zi cu „bombe” calorice si urmatoarea cu ceva mai usor. Cred ca gusturile se si educa si nu trebuie incurajate obiceiurile nesanatoase. Si, daca tot sunt la capitolul rugaminti, incearca sa oferi variante de condimentare si pt. cei care nu mananca picant. Multumesc

    1. adihadean Author says:

      cristina, nu știu dacă ai remarcat (înclin să cred că nu), dar nu prea postez „bombe calorice” :). cât despre picant, cred că faci o confuie cu „iute”, nu-i același lucru:). în general, condimentele se folosesc după gustul fiecăruia, de unde și expresia „după gust” :). sigur, ai nevoie de cel puțin o încercare pentru a-ți ajusta gustul, n-ai cum să știi din prima și e puțin probabil ca experiențele altcuiva să ți se potrivească mereu.

  6. nela banga says:

    Gustos,dar si un aspect placut,celor ce nu le plac aripioarele,se poate folosi cu acc.succes piept de pui sau pulpe?

  7. De cateva luni iti citesc blogul zilnic si am citit mult si din urma, dar cred ca intelegem diferit ce este o „bomba calorica”, de exemplu reteta de azi pt mine intra in aceasta categorie din cauza aripioarelor, eu as incerca cu ciocanele de pui. Am vrut doar sa-ti arat ca ai si cititori care apreciaza atunci cand postezi retete mai light si, tinand cont de programul tau „inapoi la 90”, cred ca e important de aratat ca se poate manca zilnic si gustos si sanatos in acelasi timp.

  8. sosul se poate folosi si pt coastele de porc?

    1. adihadean Author says:

      ioana, desigur:)

  9. adihadean Author says:

    nela, pulpe da, piept mai puțin. prea sec. marinat ar merge, dar lucrurile se complică.
    cristina, aici trebuie să definim și „sănătos”. cele 30 de calorii/100gr care despart aripioarele de pulpe nu sunt atât de importante în sine. numărul poate crește în funcție de modul de preparare. și, pe de altă parte, numărul caloriilor e relevant doar dacă vrei să stabilești raportul dintre consum și aport zilnic, altfel, există factori mult mai importanți (grăsimi, glucide, colesterol). și mai există un lucru de care ne ferim mulți dintre noi: echilibru. trebuie să privim lucrurile în ansamblu și să corelăm mesele de psete zi cu activitatea fizică:).
    dar, am înțeles ce ai vrut să-mi spui:).

  10. Problema mea cu aripioarele de pui nu sunt neaparat caloriile ci raportul piele/carne ; pentru mine pielea ofera doar calorii goale.

  11. asa ma gandeam si eu :) ….deci asa vor sfarsi coastele din frigider :)))

  12. Atunci voi suspina in tacere pentru ca sunt moara dupa aripioare dar, cu toata bunavointa mea, combinatia dulce-sarat ma depaseste. Nu-mi face rau dar nici nu ma bucura, din pacate. S n-am ce face – am incercat si mancare indiana, si combinatii finlandeze, si combinatii ardelenesti. Nu tine. Ghinion! Da’ niste aripioare tot imi fac :) cu mult ardei iute..

  13. Chiar daca o fi cum spui, in cazul puiului „procesat” te asigur ca procesatorii nu fac ceea ce trebuie facut. Astfel, puiul „grill”, ca sa nu vorbesc despre celelalte sortimente de pui, ramane cu suficient puf si peri dupa oparire, grasimea aceea galbena de la tartita nu este scoasa, varfurile aripilor nu sunt indepartate etc. Hai sa ne ocupam si de materia prima care intra in bucatarie putin si sa nu luam de bun ceea ce ne ofera fabricile. Sau poate sa-l urmam pe Oliver care nu prea obisnuieste sa spele legumele? :)

    1. adihadean Author says:

      xxl, nu știu unde ai văzut tu asta. și zic iar (și cu asta închei), dacă nu-i musai să faci un lucru nu-l faci doar de dragul automatismului. cred că majoritatea oamenilor sunt înzestrați cu suficient de mult bun simț încât să nu mănânce puf și pene pe post de carne.

  14. lavinia.rezmerita says:

    eee Adi eu fac reteta asta asa: combin sosuri si condimente la alegere si uneori le dau si prin chipsuri cu chili maruntite tare:) si le pun la cuptor pe foaie de copt si iasa…extraordinare:)

  15. Adi, unde pot gasi sos de stridii?

    1. adihadean Author says:

      auchan, cora, real, carrefour – raioanele cu produse orientale.

  16. Buna seara si…buuuunee rau aripioarele astea! Foarte interesanta ideea cu coptul, in loc de prajire, au iesit bune…mai ales ca sunt la un fel de dieta…incerc sa mananc „ce trebuie”, dar marturisesc: nu pot renunta la sosul de soia, la sweet chilli sauce…dar nici nu cred ca trebuie…viata n-ar mai fi asa gustoasa, chiar daca eu as fi cu 200 g mai slaba!
    In alta ordine de idei, am o tava ca cea in care ai facut tu aripioarele (are si un gratar deasupra), teflon, am luat-o de la magazinul acela suedez…dar stupoare: dupa cateva intrebuintari, a inceput sa sara teflonul, cate un pic, cate un pic…acum e aproape „sarita” toata si a si ruginit! Sa nu-mi zici fazele alea cu zgariatul, cu frecatul cu buretele de sarma…nu, n-am facut nimic de genul acesta…pur si simplu s-a exfoliat…Ai idee de ce?
    Multumesc si…sa fii sanatos si sa ai pace in suflet!

    1. adihadean Author says:

      Vio, sara bună
      teflonul s-a dus pentru că-i prost, e ca un soi de spoială pe bază de teflon:).

  17. („Si cu asta inchei”), se pare ca am cazut de acord: sa facem ceea ce trebuie facut :)

  18. Oooo… E reteta mea preferata pentru aripioare! As manca la orice ora! Eu folosesc sosul de soia, otet aromatizat si gimbir si le las la marinat cateva ore (in functie de cat de foame ne este). Cand imi permite sotul, mai adaug si niste fulgi de ardei iute. Delicios si sanatos!

  19. @ Anca: Pentru cei care nu-s cu dulce, dar totusi vor glazura.. poti inlocui mierea cu iaurt! Eu sunt alergica la miere, prin urmare produsul asta nu se gaseste la mine. Dar cind vreau sa dau gata pe cineva (eu ne-mincind carne), fac chestii d-astea glazurate cu iaurt si arome. Iaurtul e bun pentru ca aduce in plus un pic de grasime care face ca pielea sa ramina .. piele, nu doar o foita arsa. Hai ca se poate!

  20. Aseara am facut si eu aripioarele si au iesit excelent, problema este ca dupa vreo 7-8 minute de stat la cuptorul incins am vazut ca se lipesc de hartie, sunt convinsa ca am gresit eu pe undeva, iar atunci m-am pus si le-am stropit cu un pic de ulei si au iesit foarte bine.Si ca sa pacatuiesc pana la capat , le-am mancat cu garnitura de orez cu bob lunguiet :)) .Multumesc pentru toate retele, pana acum tot ce am incercat de la tine de pe blog au iesit excelent si aici nu vorbesc de o singura retete, foarte, foarte multe am incercat .

    1. adihadean Author says:

      bravo, gabi:). nu-i obligatoriu să fi greșit undeva, poate a fost prea mult zahăr în combinație (sau miere, nu știu ce ai folosit), uneori provoacă partea asta cu lipitul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
AdiHadean.ro © Copyright 2023. Toate drepturile sunt rezervate.
Close