Salutare, oameni dragi,
Iubitorii de dulce sunt rugați să își facă prezența aici, pentru că acest Cheesecake cu Mere Caramelizate și Brânză de Vaci este un desert nu doar simplu de pregătit, ci și un adevărat curcubeu pe cerul gurii.
Copilărind la țară, deserturile reprezentau de multe ori o provocare. Pe lângă clătite și gogoși, plăcintele erau cele mai frecvent întâlnite deserturi. Faptul că majoritatea ingredientelor veneau din producție proprie reprezenta un mare bonus, mai ales pentru familiile numeroase.
Tema frumoasă din această săptămână, „Dragobete culinar – gusturi românești reinterpretate”, m-a dus cu gândul automat la un desert, pentru că ce poate să fie mai aproape de suflet decât un dulce de răsfăț?
Recunosc, cu toată sinceritatea, că cele mai gustoase plăcinte le pregătește mama mea. Au gust de copilărie frumoasă, de iubire și aromă de „mai vreau”. Așadar, pentru tine, mamico, pentru toate mămicile de pretutindeni, dar și pentru toți aceia care doresc să pregătească un dulce cu un mic twist, am ales să fac un mic combo între cele două plăcinte.
Dragobetii mei dragi, aveți un win-win în alegerea acestui desert. Indiferent dacă partenerul preferă merele sau brânza, cu siguranță îl veți cuceri cu rezultatul final.
Ingrediente Cheesecake cu mere caramelizate și brânză de vaci
Pentru cheesecake
- 350 g biscuiți
- 80-100 g unt (în funcție de tipul de biscuiți folosiți)
- 6-7 mere roșii dulci-acrișoare
- 300 g brânză proaspătă de vaci
- 300 g cremă de brânză simplă (fără arome)
- 150 g zahăr pudră (opțional)
- 200 ml smântână pentru frișcă cu 30% grăsime
- 100 ml apă
- 8 g gelatină (1 pliculeț)
- 1 lămâie (doar zeama)
- 1 lingură amidon
- 30 g zahăr vanilat bourbon
- 1 linguriță scorțișoară
Pentru caramel
- 200 ml smântână dulce pentru frișcă cu 30% grăsime
- 100 g unt
- 200 g zahăr
- 1/2 linguriță sare (opțional)
Mod de preparare cheesecake cu mere caramelizate
Întregul desert se adresează în mod special vouă, începătorilor. Dragilor, să știți că acest desert doar pare complicat, vă asigur. Curaj!
Am început prin a curăța merele de coajă. Nu-i nimic dacă rămâne vreo urmă de coajă, cu siguranță se va mânca. Le-am feliat și le-am tăiat în cubulețe, pe care le-am adăugat într-o tigaie non-aderentă.
Peste mere, am adăugat zeama de lămâie, zahărul brun și apa. Am pus totul la fiert pentru 7-8 minute. La final, am adăugat scorțișoara, zahărul vanilat bourbon și amidonul. Am încorporat totul bine și am oprit focul.
Următorul pas a fost să creez baza pentru cheesecake. Eu am folosit o tavă cu inel detașabil. Pentru a îmi fi mai ușor să-l mut a doua zi pe un platou drăguț de servire, am pus și o hârtie de copt. Nu vă trebuie „unelte sofisticate”, doar imaginație.
Biscuiții i-am mărunțit bine și am adăugat peste ei untul topit, obținând o consistență nisipoasă. Compoziția obținută am pus-o în tavă și am presat-o cu ajutorul unui pahar, încercând să obțin o bază cât mai frumos nivelată. Am pus tava în frigider pentru aproximativ 1 oră.
A sosit timpul să mă ocup și de partea „branzoasă” a desertului. Pentru început, am hidratat gelatina și am pregătit-o conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Mare atenție să nu o fierbeți!
Într-un bol încăpător am mixat brânza proaspătă de vaci, smântâna dulce pentru frișcă și crema de brânză. Eu am adăugat și zahăr pudră, dar îl puteți omite dacă doriți un desert mai puțin dulce. Țineți cont că la servire aveți și caramel.
Din compoziția de mere, am pus într-un bol mai mic 300 g pe care le-am blenduit, obținând un piure. Acest pas este opțional, puteți bineînțeles să lăsați merele exact așa cum sunt.
Am împărțit gelatina ochiometric. O mare parte am adăugat-o în compoziția de brânză, iar restul în piureul de mere. Am încorporat foarte bine gelatina în ambele compoziții și m-am pregătit pentru asamblare.
Asamblare cheesecake cu mere caramelizate
Am scos tava din frigider și, peste stratul de biscuiți, am adăugat trei sferturi din compoziția de brânză. Peste aceasta am adăugat piureul de mere și am încheiat adăugând restul de compoziție de brânză. Tava merge din nou la frigider, ideal peste noapte, sau cel puțin pentru 6 ore.
Mod de preparare caramel pentru cheesecake cu mere caramelizate
Am topit zahărul la foc mic, fără a amesteca în el. Doar am mișcat ușor vasul (trebuie să fiți puțin răbdători), acest procedeu poate dura până la aproximativ 10 minute. Atenție să nu ardeți zahărul prea tare.
După ce zahărul s-a topit, am adăugat untul tăiat cubulețe și smântâna pentru frișcă. Am mai fiert 2-3 minute (maxim), am oprit focul și am transferat imediat sosul de caramel într-un borcan. După ce s-a răcit, am pus capacul și l-am lăsat în frigider până a doua zi.
Decorare și servire cheesecake cu mere caramelizate și brânză de vaci:
Bunătatea mea de cheesecake s-a întărit și arată minunat. Nu am exagerat cu decorul, din dorința de a păstra un aer ușor rustic. Am pus deasupra compoziția cu mere rămasă și sosul de caramel. Opțional, puteți decora și cu puțină frișcă și biscuiți mărunțiți.
Am servit cheesecake-ul cu extra caramel deasupra. Don’t judge! Odată este Dragobetele, nu-i așa, fetelor?
În încheiere, mărturisesc că mi-a fost foarte drag să pregătesc acest desert. Am pus suflet, emoții și am retrăit amintiri dulci și parfumate. Mulțumesc tuturor celor care ați rămas cu mine până la finalul rețetei.
Dacă v-a plăcut sau aveți întrebări, nu ezitați să le lăsați în comentarii. Mă bucur să vă răspund și să împărtășim împreună aceste momente. Ne vedem curând cu o nouă rețetă!
Zile cu zâmbete,
Ely
Alte rețete de cheesecake de încercat (negreșit!) găsiți și aici.
Da mama, da, asa.., fara mila..
Arata divin! Bravo, mandra de tine!