Gomboți cu prune – un desert simplu

1.9K

gomboți cu prune

Când mă gândesc la deserturi românești, îmi vin atâtea idei încât nu aș putea să mă opresc la o singură rețetă. De la plăcintă cu mere, crema de zahar ars, papanași. Cred că aș avea nevoie de o zi întreagă să le enumăr ( sau să le pregătesc :) ). Îmi plac mâncărurile tradiționale, însă încerc mereu să le pun o nota personala, să le ofer un twist pentru extra gust și savoare, cum s-a întâmplat și cu rețetă de astăzi. Am pregătit gomboți cu prune, care au ieșit absolut delicioși, pe care i-am dat prin fistic și migdale măcinate. Divin e puțin spus.

Aveți nevoie de puține ingrediente pentru gomboți cu prune și credeți-mă că se pregătesc ușor 

Să începem :

  • -4-5 cartofi mari ( în jur de 800 de grame)
  • -2 ouă
  • -250 grame făină
  • -100 grame zahăr ( eu am folosit 50 grame zahăr alb și 50 de grame zahăr brun)
  • -100 grame pesmet
  • -fistic și migdale măcinate
  • -10 prune ( prunele folosite de mine au fost destul de mari, din această cauză le-am tăiat pe jumătate și am pus cate o jumătate în compoziție)
  • -opțional nucă măcinată sau fulgi de cocos, daca doriți și alte arome.

ingrediente pentru gomboți cu prune

Metodă de preparare

Începem prin a pune cartofii la fiert , în apă cu sare. Neapărat cartofii să fie întregi, în coaja. Îi fierbem până când intră furculiță în ei, după care îi lăsăm să se răcească foarte bine.

După ce cartofii s-au răcit, îi decojim, îi punem într-o oală și îi zdrobim bine, ca pentru piure. Peste ei adaugăm cele 2 ouă și făina. Amestecăm totul bine până obținem un aluat.

aluat

Într-o oala încăpătoare, am pus apa la fiert cu sare, unde vor fierbe gomboții.

Între timp, am început să-i modelez. Am luat compoziție, am format o bilă pe care am aplatizat-o bine, am pus în mijloc o jumătate de prună sau o prună întreagă, în funcție de dimensiuni și am acoperit-o bine cu aluat, până am format aceste mingiuțe. Am pus gomboții pe un fund de lemn, unde am presărat faină.

formare gomboți

gomboți pregătiți de fierbere

Când apa a început să fiarbă, am adăugat gomboții ( să nu fie înghesuiți) și i-am fiert aproximativ 13 minute la foc mic spre mediu.

Cât gomboții fierb, m-am ocupat de pesmet. Într-o tigaie am pus la topit untul, am adăugat pesmetul și zahărul și le-am amestecat până totul a devenit nisipos. La final am adăugat fisticul și migdalele măcinate și am lasat totul deoparte.

pesmet și fistic

După ce gomboții au fiert, i-am adăugat în tigaie și i-am ‘îmbrăcat’ foarte bine în această crustă delicioasă.

I-am așezat pe o farfurie încăpătoare, am mai presărat puțin fistic și i-am servit călduți. Merg de minune și cu o cremă de vanilie…Hmm, cred că mă mai apuc de o porție :)

servire gomboți cu prune

Sper din suflet să fie pe placul vostru și să încercați rețetă.

Ramona

Alte rețete dulci, aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close