Când mă gândesc la deserturi românești, îmi vin atâtea idei încât nu aș putea să mă opresc la o singură rețetă. De la plăcintă cu mere, crema de zahar ars, papanași. Cred că aș avea nevoie de o zi întreagă să le enumăr ( sau să le pregătesc :) ). Îmi plac mâncărurile tradiționale, însă încerc mereu să le pun o nota personala, să le ofer un twist pentru extra gust și savoare, cum s-a întâmplat și cu rețetă de astăzi. Am pregătit gomboți cu prune, care au ieșit absolut delicioși, pe care i-am dat prin fistic și migdale măcinate. Divin e puțin spus.
Aveți nevoie de puține ingrediente pentru gomboți cu prune și credeți-mă că se pregătesc ușor
Să începem :
- -4-5 cartofi mari ( în jur de 800 de grame)
- -2 ouă
- -250 grame făină
- -100 grame zahăr ( eu am folosit 50 grame zahăr alb și 50 de grame zahăr brun)
- -100 grame pesmet
- -fistic și migdale măcinate
- -10 prune ( prunele folosite de mine au fost destul de mari, din această cauză le-am tăiat pe jumătate și am pus cate o jumătate în compoziție)
- -opțional nucă măcinată sau fulgi de cocos, daca doriți și alte arome.
Metodă de preparare
Începem prin a pune cartofii la fiert , în apă cu sare. Neapărat cartofii să fie întregi, în coaja. Îi fierbem până când intră furculiță în ei, după care îi lăsăm să se răcească foarte bine.
După ce cartofii s-au răcit, îi decojim, îi punem într-o oală și îi zdrobim bine, ca pentru piure. Peste ei adaugăm cele 2 ouă și făina. Amestecăm totul bine până obținem un aluat.
Într-o oala încăpătoare, am pus apa la fiert cu sare, unde vor fierbe gomboții.
Între timp, am început să-i modelez. Am luat compoziție, am format o bilă pe care am aplatizat-o bine, am pus în mijloc o jumătate de prună sau o prună întreagă, în funcție de dimensiuni și am acoperit-o bine cu aluat, până am format aceste mingiuțe. Am pus gomboții pe un fund de lemn, unde am presărat faină.
Când apa a început să fiarbă, am adăugat gomboții ( să nu fie înghesuiți) și i-am fiert aproximativ 13 minute la foc mic spre mediu.
Cât gomboții fierb, m-am ocupat de pesmet. Într-o tigaie am pus la topit untul, am adăugat pesmetul și zahărul și le-am amestecat până totul a devenit nisipos. La final am adăugat fisticul și migdalele măcinate și am lasat totul deoparte.
După ce gomboții au fiert, i-am adăugat în tigaie și i-am ‘îmbrăcat’ foarte bine în această crustă delicioasă.
I-am așezat pe o farfurie încăpătoare, am mai presărat puțin fistic și i-am servit călduți. Merg de minune și cu o cremă de vanilie…Hmm, cred că mă mai apuc de o porție :)
Sper din suflet să fie pe placul vostru și să încercați rețetă.