
Când încă mai găsești din bogățiile pământului pe tarabele de prin piețe ar trebui să te consideri un om norocos. Nu c-oi fi eu vreun naționalist sau patriot, dar dacă te duci prin alte părți ale Europei nu o să ai norocul să dai de roșii zemoase, cărnoase și cu gust, de morcovi faini și sănătoși, ardei grași, ceapă, usturoi. Sau fasole verde păstăi, culeasă azi dimineață. Deci încă mai avem cu ce să facem o mâncare bună și sănătoasă. Pentru astăzi – mâncare de fasole verde păstăi.
Fără pretenții prea mari și alte povești, vă zic mai jos exact ce am făcut, cum am făcut. O mâncare simplă de pus pe masă într-o zi obișnuită. Hai să vedem.
Ingrediente pentru mâncare de fasole verde păstăi
- 2 mâini sănătoase de fasole verde păstăi, proaspătă
- morcovi
- rădăcini de pătrunjel
- 2/3 roșii grase, faine, cu gust
- niște ceapa
- câțiva căței de usturoi
- vreo 2 ardei
- ulei
- sare și piper
- pătrunjel proaspăt


Metoda de pregătire
Și cum începem? Păi mai înainte de toate am trecut păstăile de fasole verde pe sub un duș sănătos de apă rece. Trebuie spălate bine de tot, să nu ne trezim cu ceva oaspeți nepoftiți, prin farfurie. Pasul următor, care este la fel de important ca și cel de mai sus, adică spălatul păstăilor, este acesta: îndepărtarea cozilor. Da, am luat fiecare păstaie în parte și i-am rupt capetele și pe-o parte și pe alta. În primul rând pentru că nu sunt comestibile cozile, iar in al doilea rând pentru că ne pot provoca răni pe esofag, ceea ce e de evitat, bineînțeles.

Am terminat cu capetele păstăilor, am continuat cu pregătitul celorlalte legume, adică am curățat și tăiat morcovii, rădăcinile de pătrunjel, usturoiul și ceapa. Astea sunt primele care intră in scenă. Am turnat niște ulei în cratiță, am pus ceapa și usturoiul, apoi când acestea au devenit sticloase, am adăugat morcovii și rădăcinile de pătrunjel.

Când acestea au început să se înmoaie, am pus păstăile. Puteți să puneți capac peste oală, puteți să nu puneți, oricum legumele se vor înmuia.

Și când sunt aproape gata, adaug și roșiile tocate și ardeiul și cam asta e tot.

La urmă, adaug sare, piper și niște pătrunjel proaspăt tocat sau chiar mărar, o crenguță de cimbru și cu asta chiar am încheiat – mâncare de fasole verde păstăi. Zic s-avem poftă și să fim sănătoși!
Găsiți mai jos rețeta, pas cu pas, cu toate detaliile.
PS: Pe mine si pe Ionela Năstase ne puteți urmări în fiecare sâmbătă seara “La cină”, la Digi 24.
Rețeta este din emisiunea difuzată în data de 04.09.2021.
Alte rețete fără carne găsiți aici.