Asociația Adi Hădean

317

Primăvara aceasta e una a începuturilor, cum observ că au fost toate celelalte din ultimii ani. Nu am făcut planuri, ideile au apărut spontan, iar pentru punerea lor în practică a venit ajutor de peste tot, mai cu seamă de la familia mea și de la apropiați, care s-au obișnuit (sper) deja cu felul meu. Chiar și apariția Asociației o datorez soției mele, ea ocupându-se de tot ce înseamnă…tot, investind aici multă energie, mult timp. Îi sunt recunoscător ei și tuturor celor implicați în acest proiect care pentru mine înseamnă mult, înseamnă șansa de a da ceva înapoi societății, lucru pe care- socotesc important. Cred că e greșit să ne plângem de societate și să-i judecăm neajunsurile atâta timp cât nu încercăm constant să o facem mai bună, mereu și mereu, până nu mai rămâne nimic de criticat (știu, sună utopic, vă garantez că nu e).

Ce e acestă Asociație? E o organizație non-profit care are ca scop principal educația gastronomică. Pe de o parte descoperirea și acceptarea gastronomiei românești așa cum este ea acum, descoperirea rădăcinilor acestei gastronomii, promovarea gastronomiei românești în țară și în străinătate, dezvoltarea de proiecte gastronomice și, cel mai important, dezvoltarea de programe educaționale gastronomice. Primul program de acest fel, destul de ambițios, dar nu imposibil de pus în practică, e pentru tinerii cu talent și pasiune, dar fără posibilități financiare. Ideea a venit ca urmare a numărului mare de mesaje pe care le primesc de la tineri care termină liceul, vor să devină bucătari și nu știu cum să procedeze. Unii dintre ei au bani, unii nu. Pe cei care au bani pot să-i îndrum conform dorințelor și bugetului lor (sunt multe școli, și la noi, și în străinătate), pe cei fără bani pot acum să-i ajut altfel. Sigur, nu pe toți, dar un început bun e să ofer șansa școlarizării unui număr de zece tineri din București și zece din Cluj (deocamdată), pe parcursul unui an, cu practica în restaurante pe care le cunosc și pentru care pot să garantez. Consider că un an de școală temeinică îmbinată cu practica bine structurată poate să ofere o bază pe care să stai la începutul unei cariere în bucătărie. E un minim care să mă facă să sper că în fiecare an, România va beneficia de 20 de noi bucătari deschiși la minte, isteți, orientați către ingredient și către experiment, aceste două lucruri fiind esențiale pentru dezvoltarea generală, pe lângă tehnică și seriozitate, lucruri esențiale pentru dezvoltarea personală.

Despre acțiunile de strângere de fonduri și posibilitățile de finanțare voi vorbi cu altă ocazie, azi am vrut doar să vă pun la curent cu apariția Asociației și cu rosturile sale. Apariția sa se datorează și atenției de care mă bucur de câțiva ani încoace, prin urmare vă mulțumesc și vouă. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

 1. Cantir Andra says:

  Super idee! Felicitari!

 2. Mari felicitari si sporuri Adi:) Go up! Sky is the limit:)

 3. Mihaela says:

  Felicitari pentru tot ceea ce faceti.

 4. Liviana says:

  Chapeau bas!

 5. Buna ideea dumneavoastra,cred ca Romania ar avea nevoie de o asemenea asociatie pentru ca sunt multi tineri dornici sa invete si care au talent dar care nu au o situatie financiara foarte buna.Si eu ma aflu printre cei care au terminat liceul,si nu stiu ce curs de bucatar sa aleaga,nu este neaparat vorba de bani desi situatia financiara este una normala,nici foarte buna nici foarte rea.Daca m-ati putea indruma cu un sfat ar fi bine venit.Si inca odata ,faceti o treaba buna,si sper sa reusiti si cu aceasta asociatie.Mult noroc si multa sanatate.

 6. Adi, aș vrea să știu dacă pot participa la acest curs și elevi de la licee cu profil de alimentație publică. Am un fost elev care este acum la un astfel de liceu. E foarte talentat și ar vrea să învețe cu un chef ca tine.

 7. Silvia Oprea says:

  Frumos. Spor la treabă.

 8. Danciu Ioana says:

  (Y) Bafta!!!!

 9. O initiativa frumoasa.Felicitari!

 10. Mariana says:

  Felicitari pentru initiativa ta!

 11. Madalina Stegerean says:

  Eu sunt din Baia Mare si anul acesta termin liceul. Mi-ar placea sa beneficiez de acest proiect. Sper sa fie alesi si tineri din orasul meu. Astept noi informatii…

 12. Minunat om, minunata idee!Gind la gind si iata de ce.Zilele trecute am auzit la radio ca se doreste aducerea lui Jamie Olivier in Romania pentru a promova la noi, in licee, alimentatia sanatoasa.Pai n-avem noi maestrii nostri? Punem in aceeasi echipa un Hadean cu un sportiv cu priza la copii si promovam alimentatia sanatoasa si miscarea.

  Sa fii binecuvintat, om frumos, pentru gandurile si sentimentele tale.Mult succes!

 13. Fustita Albastra says:

  Felicitari! Foarte buna initiativa!

 14. Buna idee incerc sa dau si eu o mana de ajutor imi dai un tel ca nu Mai am nr tau sa iti spun la ce ma-am gandit

 15. Buna ziua, va felicit pentru ideea de a oferi un pranz persoanelor in varsta. Avem si noi un proiect pentru batrani, viselebatranilor.ro. Iar in acest proiect vom avea o campanie inedita pe FB, in luna aprilie. Daca doriti va putem povesti mai multe… Multumim.

 16. bubulina says:

  cum pot face scoala cu dv

 17. Liuta Adin says:

  Daca in toamna implinesc 22 ani, pot aplica?

 18. Popitan Abiel says:

  Buna ziua .
  Cam cat timp pe saptamana trebuie sa alocam acestui curs, aproximativ? Cate ore de curs/ saptamana? Cate ore de practica/saptamana ?
  Multumesc anticipat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close