Concurs: rețetă pentru rețetă

254

Update:

Câștigătorul de azi e Ana. Mi-au plăcut toate poveștile, vă spun drept însă mielul în plăcintă e slăbiciunea mea. Sper să mă înțelegeți:). Vă mulțumesc tuturor. Ana, un mail la adihadean arond g mail punct com cu o dorință legată de o rețetă. Promit să mă execut cât de repede.

Bună să vă fie inima. Azi nu-i cu rețetă. De fapt, e cu rețetă, însă rețeta o veți da voi. Eu pun niște fotografii, voi scrieți o rețetă inspirată de imagini. Persoana care mă convinge (adică scrie o rețetă care să corespundă cât mai mult cu ce se vede în imagini și care să fie povestită într-un mod cât mai apetisant primește de la mine o rețetă personalizată, scrisă pe baza preferințelor sau nevoilor câștigătorului). Asta înseamnă că dacă ai nevoie de o rețetă pentru petrecerea fiului tău care împlinește cinci ani, o rețetă pentru mama ta care are intoleranță la gluten sau pur și simplu vrei să știi ce poți face mâine dimineață cu lucrurile pe care le ai azi în frigider, primești de la mine rețeta prin e-mail. Trebuie doar să câștigi concursul acesta și să furnizezi o adresă de e-mail valabilă. Concursul e deschis până azi, 7 martie, ora 21.00. Succes.

mojar

mojar

mancare

macplacinta

 

Join the Conversation

  1. Salut!

    Când am văzut fotografiile gândul m-a dus la nişte plăcinte cu carne pe care le-am mâncat acu 25 de ani în URSS. Vă daţi seama că de reţetă nu poate fi vorba(aveam numai 6 ani pe atunci).
    Eu unul aş face toată treaba cam aşa:
    – cumpăr nişte carne de purcel şi de mânzat (în funcţie de numărul porţiilor ce urmează a fi consumate sau a dotărilor din bucătăria fiecăruia)…de obicei 500 gr de fiecare (în cazul meu);
    – amestec în mojarul meu de granit nişte condimente (sare, piper, boabe de muştar, chimen, boia de ardei – mai dulce sau mai picantă, rozmarin, neapărat şi nişte busuioc şi cimbru – îmi plac la nebunie);
    – toc carnea la robot şi o amestec cam cu jumătate din condimente;
    -călesc uşor o ceapă şi un ardei gras (tăiate mărunt – mărunt) în puţin ulei de măsline, iar apoi le amestec în aceeaşi tigaie cu carnea….după ce sfârâie vreo 3-4 minute, adaug restul de condimente plus 2 căţei de usturoi şi nişte roşii pasate şi mai ţin tigaia la foc încă 6-8 minute;
    -între timp într-un vas tapetat cu unt (sau cu hârtie de copt) pun nişte aluat foietaj (vreo 4-5 foi subţiri);
    – pun compoziţia peste aluat, o întind bine pe toată suprafaţă vasului/tăvii, iar deasupra mai pun încă vreo 5 foi de plăcintă unse cu ou (peste care se poate presăra mac, susan, pătrunjel, ceva roşii…etc) şi o dau la cuptor preţ de vreo oră (în fucţie de cum funcţionează cuptorul fiecăruia). Înainte să bag plăcinta în cuptor crestez cu un cuţit foile de plaăcintă, deoarece nu vreau să crească foarte mult.

    Multumesc!

    PS: această reteţă am descris-o în fucţie de posibilităţile mele financiare şi de ustensilele de care dispun.

  2. Nostim concurs, ne dă prilejul să vedem mai multe variațiuni pe aceeași temă, să comparăm rețete diferite ale aceluiași preparat culinar. Cu alte cuvinte, vom fi câștigători cu toții !

  3. Minodora Timis says:

    Reteta simturilor mele,
    Ingredientele din mojar: sare, o lingura mica de zahar, piper alb, piper negru, curry, boia dulce, boia picanta,coriandru,un varf de menta uscata, ghimbir macinat.
    Amestecul: nuca, arpacas/orez/hrisca fierte in apa cu putina sare, ou batut spuma, frisca dulce nebatuta, fructe deshidratate, (caise, prune, curmale, stafide, ananas, merisoare, coarne, taiate in cubulete, sau fasii si nuci maruntite.
    Si acum hai la treaba sa vedem ce poate iesi din aceste combinatii aparent contrastante.
    Iau un mojar dintr-un material cat mai natural cu putinta. Pun in mojar cu mare drag si pofta de viata ingredientele urmatoare in cantitati dupa cum ma indeamna inima si simturile: un deget de sare, zahar, piper alb, piper negru, curry, boia dulce, boia iute, coriandru, ghimbir si un pic de menta sa racoreasca putin acest amestec picant.
    Lipiile sau foaia de placinta le cumpar de la Auchan, sau le fac acasa cu presa de facut clatite( waffe).
    Umplutura o fac dintr-un amestec generos de fructe uscate si deshidratate si taiate marunt: caise, curmale,prune,ananas, stafide rosii si negre, nuca, la care adaug o mana de arpacas fiert orez sau hrisca. Toate aceste bunatati le amestec cu 2 oua batute spuma la care adaug 100 ml frisca dulce sau smantana dulce pentru gatit.
    Ung o tava rotunda, cu un pic de ulei masline sau floarea soarelui, pun prima lipie, adaug umplutura, apoi adaug urmatoarea lipie. In functie de cate lipii si material de umplutura am, va rezulta un un fel de tort mai mare sau mai mic.
    Lipia, clatita/foaia de deasupra o ung cu o pensula in strat subtire abia atins, cu un pic de galbenus de ou (pentru aderenta) si presar pe deasupra mac, susan, patrunjel fire proaspat. Partea cu patrunjel proaspat va avea conotatia unui fel mai degraba sarat decat dulce iar cea cu susan si mac va fi tinde sa fie usor dulce dar si picant in acelasi timp.
    Pun la cuptor tava, o las 2o minute la temperatura de 150 grade si apoi sa vezi bataie pentru supliment. :)

  4. Buna!
    Reteta pe care am gandit-o eu contine carne de miel. Suna cam asa:

    Ingrediente:
    -1,5 kg pulpa de miel
    -1 fir de leustean
    -3-4 cuisoare
    -1 steluta de anason
    -50g orez
    -1 ceapa mica
    -30ml ulei de masline
    -100g stafide
    -1/2 lingurita boabe de piper
    -1/2 lingrita curry
    -1/2 lingurita boia dulce
    -1/2 sare grunjoasa
    -1/2 lingurita boabe de mustar
    -1/4 lingurita chimen
    -1/2 lingurita busuioc uscat
    -2 catei de usturoi
    -aluat pentru foetaj
    -unt pentru tapetat tava
    -1 ou
    -seminte pentru decorat

    Pun pulpa de miel la fiert cu leusteanul, cuisoarele si anasonul. Separat, fierb si orezul. Intre timp tai ceapa cat pot de marunt, o calesc in ulei de masline si o pun apoi intr-o sita la stors, pret de 10 minute.
    Odata fiarta pulpa de miel si orezul, storc apa de pe ele, le las la racit si, in mojar, zrobesc condimentele (boalele de piper, sarea, boiaua, curry, boabele de mustar busuiocul si chimenul).
    Tai carnea de miel marunt-marunt pentru ca vreau sa pastrez putin din textura carnii. O amestec apoi, intr-un bol, cu ceapa calita, orezul fiert, stafidele, usturoiul trecut prin presa, condimente zdrobite si trecute prin sita ca nu vreau sa risc sa sparg piperul in dinti daca mi-a scapat cumva vreo boaba . Pun doar jumatate din condiment, gust si mai adaug treptat condiment daca e cazul.
    Scot tava cu pereti detasabili, o tapetez cu unt asez in ea 4-5 foi subtiri de foetaj, o acopar cu jumatate din pasta cu carne, mai adaug 2 foi, apoi amestecul ramas si o acopar cu alte 4-5 foi subtiri. Bat un ou si ‘machiez’ cu o pensula foile de deasupra. Cu o furculita intep foile de desupra, dand forma feliilor ce urmeaza a fi taiate dupa coacere. Presar cateva seminte de susan, mac si niste alune decojite zdrobite in mojar. Si pentru ca vreau sa impresionez cu placinta mea, le presar din mijloc spre exterior, in ordine, formand cercuri colorate.
    Pun placinta la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 15-20 de minute si cand e gata nu mai vreau sa o impart cu nimeni.

  5. Minodora Timis says:

    Reteta simturilor mele,
    Ingerdientele din mojar: sare, o lingura dezahar, piper alb, piper negru, curry, boia dulce, boia picanta, coriandru, un varf de menta uscata, ghimbir macinat.
    Foile: Lipie alba speciala sau foaie pentru placinta cumparata din Auchan sau clatite facute in presa de waffe.
    Amestecul: arpacas/orez/hrisca fierte in apa cu putina sare, ou batut spuma, frisca dulce nebatuta, fructe deshidrate (caise, prune, curmale, stafide, ananas, merisoare, coarne, taiate in cubulete) nuci maruntite mediu.
    Si acum hai la treaba sa vedem ce poate iesi din aceste combinatii aparent contrastante.
    Iau un mojar dintr-un material cat mai natural cu putinta (foarte important ca atat vasele cat si ingredientele sa fie facute din materiale naturale). Pun in mojar cu mare drag si pofta de viata ingredientele urmatoare in cantitati dupa cum ma indeamna inima si simturile: un deget de sare, o lingura de zahar, piper alb, piper negru, curry, boia dulce, boia iute, coriandru, ghimbir, eventual un pic de menta sa racoreasca putin acest amestec picant.
    Umplutura o fac dintr-un amestec generos de fructe uscate si deshidratate si taiate marunt: caise, curmale, prune, ananas, stafide rosii si albe, nuca, la care adaugam o mana de arpacas fiert orez/arpacas. Toate aceste bunatati le amestec cu 2 oua batute spuma la care adaug 100 ml frisca dulce sau smantana dulce pentru gatit.
    Ung o tava rotunda, cu un pic de ulei masline sau floarea soarelui, pun prima lipie, adaug umplutura, apoi adaug urmatoarea lipie. In functie de cate lipii si material am, va rezulta un fel de tort mai mare sau mai mic.
    Lipia de deasupra o ung cu o pensula in strat subtire abia atins, cu un pic de galbenus de ou
    (pentru aderenta) si presar pe deasupra mac, susan, fire de patrunjel proaspat. Partea cu patrunjel proaspat va avea conotatia unui fel mai degraba sarat decat dulce iar cea cu susan si mac va fi tinde sa fie usor dulce dar si picant in acelasi timp.
    Pun la cuptor tava, o las 2o minute la temperatura de 150 grade si apoi sa vezi bataie pentru supliment.

  6. Monica Florina(astrid)Ghemis says:

    Buna seara!

    M-am trezit ca s-ar putea sa vina in vizita niste
    invitati si atunci ce sa fac uite ,aveam in casa
    cate ceva…niste oua ,carne tocata ,faina si
    mirodenii la greu .Asa ca zis si facut ce se poateincropi pai hai sa zicem o placinta cu carne .
    Pai cum ar fi mai simplu ,ar fi sa ne luam 1 margarina si sa incropim un aluat fraged!Din vreo
    200 gr de faina ,tot la fel margarina plus 1 ou ,sare si un pic de drojdie.Framantam bine si apoi lasam sa se incroporeze un pic toate la un loc.
    Pregatim umplutura.Deci nu punem carne de cal ci
    doar vita si porc in proportie egala in total 500gr.Mirodeniile le punem in mojar si punem un pic
    de chili un pic de piper,usturoi si piper ,cred ca
    ar da bine si ceva cimbru …apoi amestecam carnea cu mirodeniile dupa gust ,mie personal nu
    imi place prea piperat,adaugam un ou si daca ar fi
    dupa mine am mai razui asa cam 50 gr de branza.Luam o ceapa o calim putin in ulei sa devina sticloasa si apoi punem si carnea peste in prealabic ceapa o luam de pe foc.Gata le-am pregatit pe toate ,luam o forma pe care o ungem cu un pic de unt,sau daca e de teflon gata atat ajunge ,bun ..Impartim aluatul in 3 si il intindem
    subtire ,subtire .Se pune prima foaie se acopera cu carne si apoi se pune a 2 foaie ,se pune si ultima cantitate de carne,care se acopera apoi cu
    ultima foaie.Deasupra putem sa resaram dupa gust,seminte de susan ,sau mac ceva care sa schimbe aspectul,sa o faca mai atragatoare :)
    Daca o pui la copt cam 30min,apoi totul va fi ok.La final vei face o surpriza placuta invitatior.
    PS.Ce sa zic dupa mine ar merge la fel de bine sa
    facem toata treaba dar sa punem ciuperci in loc de
    carne,niste branza de capra (ca si asa e la moda)
    doar ca as schimba mirodeniile !
    Pofta buna dragilor !

  7. i.tomus says:

    Am salivat îndelung cât am studiat pozele tale, încercând să compun ceva. Pentru că, în afară de mojarul cu condimente (identificabile în bună parte) şi evidentele foi de plăcintă, ne-ai mai dat doar 2 cm cu focalizare din secţiunea plăcintei, drept care restul poate fi multe (simt că dezacordul are rost).
    Condimentele sunt foarte importante, schimbându-le poţi face diverse nazdrăvănii dintr-o banala plăcinta cu carne (dacă nu cumva ne înşelam cu toţii şi e altceva). Ce-am distins în mojar m-a dus cu gândul la curry pe care l-am mâncat prima dată (la Wagamama) şi care m-a lăsat dependentă de curry.
    Aşa că, iată compunerea mea la tema pentru acasă pe care ne-ai dat-o.

    Aranjez pe masă soldăţeşte, la rând:
    – 1 pachet de foi de plăcintă – cam 15 foi, proaspăt decongelate
    – 500 g de carne slabă – purcel, mânzat, ori pe din două, ori miel că-i taaare fraged – tocată marunţel cu cuţitul (doare, da-i mai bun)
    – 2 cepe medii – ciopârţite bine
    – 1 cartof alb marişor – ciopârţit şi el
    – condimente aşa: seminţe de coriandru (1 lgţ.), seminţe de chimion (1/2 lgţ.), boabe de piper (1/2 lgţ.), pudră de chili (un vârf lgţ.), turmeric (1/2 lgţ.), nucşoară rasă (un vârf lgţ.), frunze de curry şi de dafin tocate (1 lgţ.) (vreau eu să cred că astea sunt frunzele din mojarul Jamie Oliver, deşi probabil sunt ierburi mediteraneene) – proaspăt macinate împreună cu
    – 1 lingură de sare grunjoasă – ajuta la macinatul condimentelor
    – 2 caţei de usturoi – marunţiţi zdravan
    – 1 linguriţa de ghimbir ras
    – 3 roşii deshidratate (că zăceau prin cămară) – prelucrate cu foarfecele de bucătărie
    – 2 linguri de cremă de cocos – da un luciu mirific şi o aromă îngerească
    – 30 g. unt/ulei de cocos
    – un ou
    – ca sa semene macar puţin cu plăcinta din imagine: patrunjel (3 frunze), susan (2 lgţ.), mac (2 lgţ.).
    Carne, ceapă, cartof, condimente, usturoi, ghimbir, roşii, cremă de cocos – le amestec bine-bine. Poate ar fi trebuit să le călesc, să rezulte puţin sos, dar n-am facut-o de data asta.
    Tai foile după buza unei tăvi de 25 de cm (5 foi le las mai mari şi le pun la baza să învelească marginea), le împart în 3 şi le ung cu ulei/unt de cocos sau cu unt sau deloc.
    Pun în tavă strat de foi, strat de umplutură, foi din nou, umplutură, foi deasupra. Omor un ou, îl bat şi ung ultima foaie. Şi pun şi eu patrunjel, susan şi mac, ca sa-ti fac pe plac.
    O oră şi mai bine la 160 grade în cuptorul încălzit.

    Apoi poze repede, că vine bărbatul flămând. Pozele – doar ca probe în instanţă – sunt făcute cu telefonul, căci Canon-ul îl foloseşte hoţul.
    Acum că am gustat, nu e chiar ce mi-am dorit. Bărbatu-meu însă n-a protestat, probabil nu e foarte rea plăcinta mea.

Comments are closed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close