Gogoși alcoolizate

483

Mâna sus cine nu ar da măcar din când în când orice gogoașă fancy, glazurată, artistică, frumoasă, perfectă (american style, așa) pe o gogoașă neaoșă, găurită și perfectă în imperfecțiunea ei. Eu una vă spun cu mâna pe inimă că rețeta de mai jos mă face să fiu mândră că-s româncă. Mai vorbim după ce o încercați.

Ingrediente:
  • 250 g de făină
  • 12 g de drojdie proaspătă
  • 3 linguri de zahăr
  • 50 g de unt cu 80% grăsime
  • 250 ml de lapte
  • 2 gălbenușuri
  • un praf de sare
  • vanilie din păstaie
  • 2 linguri de rom brun
  • 500 de ml de ulei de porumb pentru prăjit
  • zahăr pudră
  • cremă de ciocolata sau gem (opțional)
Mod de preparare

Într-un castron frecăm drojdia cu o lingură zahăr până devine lichidă. Separat amestecăm gălbenușurile cu sarea si zahărul rămas apoi adăugăm laptele călduț. Punem făina în vasul robotului, adăugăm amestecul de gălbenușuri, zahăr, sare și lapte și omogenizăm puțin cu o lingură. Adăugăm și drojdia și dăm drumul robotului la frământat pentru 10 minute.

Aluatul de gogoși trebuie sa nu fie prea ferm. Dacă mai este nevoie, mai adăugați puțin lapte călduț. După cele 10 minute de frământat adăugăm treptat și untul topit și răcorit și mai lăsăm robotul să frământe 5 minute. Lăsăm aluatul la dospit la loc călduț pentru circa o oră/ o oră jumătate, acoperit cu un prosop. După trecerea timpului de dospire aluatul arată așa.

Îl răsturnăm pe o suprafață presărată făină și îl întindem într-un dreptunghi cu grosime de 1.5 centimetri. Cu un pahar eu am decupat cercuri.

Gogoșile astfel tăiate mai stau 10-15 minute la dospit acoperite.

Între timp punem ulei în tuci (sau oală de fontă) și îl încingem. Prăjim gogoșile la foc mediu spre mare. La final cu o seringă putem insera cremă de ciocolata, gem, dulceață, ce vă poftește inima. Le pudrăm cu zahăr și eu zic să le mâncăm calde!

Gogoșile mele au fost îmbătate voit de mine, la final. În crema de ciocolată am inserat o lingură (sau 2, 3?) de rom brun.

Să aveți poftă!

Andreea Duția

Join the Conversation

  1. O reteta de nota 10, multumesc mult pentru recomandare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close