Știți cum se spune: nu este pentru cine se pregătește, este pentru cine se nimerește. Așa începe povestea acestei rețete. Tocmai ce îmi făceam încălzirea fierbând niște sfeclă pentru mâncarea de prânz, iar pe când să mă apuc de treabă la modul cel mai serios, s-a luat gazul. De data asta la propriu căci la figurat mi se întămplă ceva mai des. Așa că, din fel principal cu garnitură și salată am rămas doar cu sfecla fiertă. Singura soluție: reconfigurarea traseului. Punctul de plecare: ceva la rece și cu ce aveam la îndemână prin frigider. Și cum ador provocările parcă nici nu a fost așa de greu. Rapid s-a înfiripat un nou meniu: mousse de sfeclă roșie cu brânză, ton și o sălățică de spanac proaspătă cu ceapă verde pe deasupra. Nu doar mâncare ci mult mai mult, trăire, bucurie, provocări intense și emoții exprimate.
Ingredientele necesare:
- 200 grame sfeclă roșie
- 150 grame ton din conservă ( de preferat cel în suc propriu)
- 150 grame brânză de vacă
- 1 linguriță oțet de mere
- 1 cățel de usturoi
- sare
- piper
Pentru decor:
- spanac proaspăt
- ceapă verde
- ulei
- sare
- piper
Pasul 1
Puteți fierbe sfecla roșie în apă la foc mediu sau o puteți coace la cuptor. În acest caz, sfecla va avea o savoare deosebită deoarece prin coacere i se intensifică aromele specifice. De această dată am hotărât să fierb sfecla așa că am ales 2 bucăți cam de aceeași mărime pentru a se pătrunde deodată. Am spălat bine sfeclele, le-am pus într-o oală și am turnat apă rece peste ele cât să le acopere bine. Din momentul în care apa a atins punctul de fierbere, am lăsat la fiert timp de 30 de minute apoi am făcut testul cu scobitoare. În cazul meu au fost suficiente 30 de minute, dar dacă sfecla este mai mare, puteți prelungi timpul de fierbere cu 10-15 minute. Sfeclele fierte le-am scurs de apa fierbinte, am pus apă rece deasupra și le-am lăsat la răcit. În felul acesta coaja lor nu se usucă și se va curăța mai ușor. Și pentru că sfecla pătează am folosit mănuși de cauciuc pentru decojirea ei, iar dacă lucrați pe o hârtie de copt, când terminați treaba totul devine impecabil de curat dintr-o mișcare.
Așadar am pus în blender sfecla fiartă și curățată, tonul în suc propriu, brânza de vacă, un cățel de usturoi, oțetul, sare, piper și am mixat până ce am obținut o pastă omogenă.
Pasul 2
Separat într-un castron am pregătit o mini salată de spanac proaspăt și ceapă verde căci suntem în sezon și trebuie să profităm la maxim de explozia de vitamine și nutrienți pe care aceste ingrediente ni le oferă. Am asezonat cu ulei de măsline, sare și piper.
Pasul 3
Am ales să savurăm acest mousse dintr-o farfurie adâncă, dar se poate la fel de bine să il întindeți pe niște felii de pâine care s-au odihnit câteva secunde sub un grill. Până la urmă nici nu mai contează cum îl mănânci important e să te bucuri de fiecare înghițitură.
Poftă bună!
Cu mare drag,