Suntem ceea ce mâncăm

414

Primele mele modele au fost părinții mei. Mama gătește excelent, dar nu a fost niciodată stăpâna absolută a bucătăriei, o împărțea în mod egal cu tata, bucătar bun și el. Făceau mâncare cu schimbul, ba uneori se intersectau, ocazii cu care ieșeau scântei. Povestea cu două săbii în aceeași teacă e valabilă și-n bucătărie. Nu am o mâncare anume ce îmi amintește de acasă, însă amintirea gustului e imposibilă fără o emoție sau o senzație care mi-a plăcut. Cum ar fi culesul de căpșuni sau frăguțe, care îmi aduce aminte de bunica. Suntem ființe complexe, cu emoții reciclate în gânduri.

În ultimii zece ani am făcut zeci de călătorii, sute de mii de kilometri cu avionul, cu mașina, pe jos, în căruță, în autobuz sau autocar, în bărci mai mari sau mai mici, în trenuri luxoase sau mai puțin luxoase, mai ales cu scopul învățării, obiectul studiului fiind mâncareaMâncarea m-a plimbat prin România de la Botoșani la Olimp, din Maramureș la Moldova Nouă, din Oradea la Bacău și din Cluj la București. Mâncarea m-a dus în Franța, Spania, Italia, Germania, Austria, Slovacia, Serbia, Ungaria, la Istanbul și Singapore, în Malaezia și Thailanda, în Grecia, la Londra și înapoi acasă. Am cheltuit resurse mari de timp, energie și bani pentru a afla nu cum se fac lucrurile, ci în câte feluri pot fi ele făcute și unde-i limita.  Și totuși, încă sunt 99 miliarde de feluri de mâncare pe care nu le-am gătit. Sunt multe ingrediente pe care nici măcar nu le cunosc. E multă mâncare nevăzută, negândită și negătită de mine.

Dar din fericire, mai sunt pe planetă vreo câteva miliarde de oameni, iar Nespresso Talents, aflată la cea de-a patra ediție la nivel internațional, dar la prima în România, a lansat o competiție faină de tot, fix în acest sens.

O competiție destinată pasionaților de film, dar și de gust, care au ceva mișto de arătat despre ce înseamnă mâncarea pentru ei (tema de anul acesta fiind „Suntem ceea ce mâncăm”). Regulile-s simple: orice tip de dispozitiv pentru filmare, video în format vertical cu durata de max. 3 minute cu tema #SuntemCeeaCeMâncăm, trimis până pe 25 martie. Iar subsemnatul, împreună cu Irina Margareta Nistor și Sonia Argint- Ionescu am fost desemnați să jurizăm concursul la nivel local. 

Premiile-s faine de tot:

  1. Locul I:
  • 2000 € plus o invitație la festivalul de film TIFF de la Cluj 2019
  1. Locurile II si III:
  • 1000 € plus invitație la festivalul de film TIFF de la Cluj 2019

În plus, cele mai bune filme au șansa de a ajunge în atenția juraților concursului Nespresso Talents, la nivel internațional, și chiar de a urca pe podiumul de la Cannes.

A, și fiecare film înscris pentru concurs, este echivalentul unui copac plantat de către compania Nespresso – în Columbia. Pe termen lung, acești copaci vor contribui la o inițativă de proporții ce are ca scop transformrea vechilor practici de cultivare a cafelei în producție de cafea organică.

Mai multe detalii pe care ar trebui să le știi: https://www.nespresso.com/talents/ro/ro/contest

Deci, care-i părerea ta despre legătura dintre emoțiile noastre și mâncare? Hai că-s tare curios. Să fiți sănătoși și spor la filmat!

UPDATE: Câștigătorii sunt:

  • Adina Chitu, cu filmul From Scratch
  • Ionuț Rusu, cu filmul Kitchen as a Mirror
  • Dragoș Ometita, cu filmul The Heart of Savo

Iar filmele pot fi vizualizate aici: https://www.nespresso.com/talents/ro/en/home

Felicitări, dragii mei. Să ne vedem cu bine și voioși la TIFF, pe 4 iunie. Mai multe detalii în curând!

 

 

 

 

Join the Conversation

  1. Doamne-ajuta la cat mai multe filme atat de bune, incat sa va dea batai de cap la jurizare!

  2. Aveti retete de nota 10 pe acest blog. Va multumesc pentru postari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close