Tartă rustică cu fructe

444

 

Pe numele ei franțuzesc galette, această tartă cu aspect rustic poate fi atât dulce, cât și sărată. Umplutura acestei tarte poate fi orice, de la căpșune, ca în cazul de față, până la ciuperci sau praz. Spre deosebire de tartele clasice, galette nu este atât de strictă în ceea ce privește forma, nu aveți nevoie de o tavă specială și nici nu trebuie să fiți maeștri în bucătărie pentru a o scoate la capăt cu această rețetă, care pe deasupra mai e și de post.

tarta rustica 5

Pentru crustă aveți nevoie de: 200g făină (eu am folosit un amestec de făină albă cu făină integrală în proporție de 3:1), 1/4 linguriță sare, 1/4 linguriță praf de copt, 1 lingură zahăr pudră, 80g ulei de cocos, solid (sau ulei de palmier ca o variantă mai ieftină), 6-8 linguri apă rece (de la frigider).
Amestecați făina, uleiul, sarea, praful de copt și zahărul pudră în vasul unui robot de bucătărie și pulsați până obțineți o compoziție nisipoasă. Adăugați apa rece, la început doar 6 linguri, și pulsați din nou până obțineți un aluat omogen. Dacă e nevoie, mai adăugați 1-2 linguri de apă rece. Transferați aluatul pe blatul de lucru înfăinat și formați o bilă, fără a-l frământa prea mult. Întindeți aluatul cu sucitorul până obțineți un disc subțire.

tarta rustica 6

Pentru umplutură aveți nevoie de: 300g căpșune proaspete (sau alte fructe), 1 lingură amidon, 3-4 linguri zahăr, dupa gust, 1/2 linguriță extract de vanilie, 1 linguriță coajă rasă de portocală.
Taiați căpșunele felii și amestecați-le într-un bol cu amidonul, zahărul, vanilia și coaja de portocală. Transferați căpșunele peste discul de aluat, lăsând marginile libere. Pentru a forma tarta, pur și simplu trageți marginile aluatului peste umplutura din centru. Coaceți tarta în cuptorul preîncălzit la 180C pentru aproximativ 30 de minute sau până crusta devine aurie.

tarta rustica 1

Pentru glazura de portocale aveți nevoie de: 1 lingură ulei de cocos topit, 1 lingură suc proaspat de portocale (portocale roșii am folosit eu, dar puteți folosi chiar și lămâi sau clementine), 1 linguriță coajă rasă de portocală, zahăr pudră.

tarta rustica 4
Amestecați uleiul de cocos, coaja și sucul de portocale într-un bol. Adăugați zahăr pudră până obțineți o glazură care curge de pe lingură. Ideal e să adăugați zahărul treptat și să amestecați bine. Glazura trebuie sa fie groasă, dar totuși să curgă de pe lingură. Nu mai aveți de făcut decât să garnisiți tarta cu glazură din plin.
Să aveți poftă!

Text&Foto: Oana Olguța Iliescu

www.pastry-workshop.com

Join the Conversation

  1. Buna tare pare tarta asta, si usor relativ de executat!Soon!

    1. Te astept cu impresii :)

  2. Ma bucur ca e o alta idee de a face tarta, mai ales ca eu sunt adepta aluaturilor noastre. Multumesc!

  3. :) Imi place ideea de galette cu aluat de post. Cu prima ocazie o sa incerc si eu varianta propusa de tine, Olguta.
    Despre poze… nu mai spun nimic. Superbe, ca de obicei :)

    1. Multumesc, Claudia. Noua ne-a placut foarte mult si poate fi adaptata cu atat de multe fructe ca e o reteta de avut mereu la indemana. Eu o fac mereu cand am fructe de care nu se mai atinge nimeni.

  4. place la noi….. :) ;) multumim !!!

  5. Buna! Am o curiozitate, care e rolul amidonului amestecat cu capsunii?Multumesc!

    1. Amidonul ingroasa sucurile lasate de capsuni, astfel incat aluatul nu se umezeste. (cand e prea multa zeama, aluatul ramane aproape crud, umed, nu prea apetisant)

    2. Ok super, foarte folositoare informatia. Multumesc!

  6. Multumim pentru reteta, foarte buna si binevenita in perioada de post.
    Nu ati adaugat uleiul la prepararea aluatului. In ce moment se adauga?

    1. Am corectat, multumesc pentru atentionare.

  7. Alexa Georgeta says:

    Este minunata , toate ingrdientele sunt de post , am sa fac si eu reteta , sper sa imi iasa , va doresc pofta buna .

  8. persinaru says:

    Pana la urma se pune ulei in aluat sau nu?

  9. Cele 80gr de ulei de cocos solid se amesteca cu faina , apa , sarea si Zaharul? Nu reiese din text daca e pt aluat sau doar pt glazura

  10. Multumesc mult de reteta, arata super! O intrebare: untul de cocos se poate inlocui cu vreun alt ulei mai usor de gasit, i.e. vegetal sau de masline, sau cu unt normal topit?

    1. Merge cu unt, dar nu topit, rece de la frigider, si cred ca merge si cu alt fel de ulei, poate nu de masline caci are un gust distinctiv si nu sunt convinsa ca merge in combinatia de fata.

  11. Virginia says:

    Te-as ruga o reteta de prajitura frantuzeasca cu smochine, am avut placerea sa o degust la Paris, dar as dori sa „”o mananc”‘ acasa ….ca la noi.

    Multumesc pt toate articolele

    Virginia

  12. Cred ca uleiul acesta se poate inlocui cu ulei de palmier, ca se intareste ca untul daca e tinut la rece.

    Inca o intrebare: unde ai gasit capsuni atat de frumoase si de coapte pe vremea asta??

    1. Astea sunt luate din piata locala, probabil aduse de prin vreo tara straina, insa au fost incredibil de gustoase spre marea mea surprindere, de aceea le-am si folosit pentru aceasta tarta. Dar poti folosi orice alt fruct vrei.

  13. Delicioasă! Dacă mai găsesc căpşuni, o repet mâine! ;-)

    1. Ma bucur ca ti-a placut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close