Trei sosuri „fresh”

563

Am rămas cu câteva linguri de sos după cursul de vinerea trecută, le-am așezat într-o farfurie apoi am gustat, să văd dacă se potrivesc între ele, să-mi imaginez ce aș mai fi putut pune pe farfurie. Ce mi-a  trecut prin cap nu-i important, important e că au fost bune și împreună, și separat. Și mai important e că vreau să vă dau rețetele lor, ceea ce și fac:

Pesto de pătrunjel cu nucă:

3 legături mari de pătrunjel, 5-6 fire de leurdă, 200 de grame miez de nucă, 100 ml ulei de măsline, 3-4 file-uri de anșoa în ulei, 100 ml apă. Pătrunjelul și leurda opărite cinci secunde apoi puse sub jet de apă rece, pentru a-și păstra culoarea. Toate ingredientele-n blender, mixate 3-4 minute.

sos albEmulsia de lămâie (sosul galben). Rețeta e aici, n-o mai scriu încă o dată.

sosuriSosul alb e un piure fin din țelină. Rețeta: 350 g țelină, cubulețe (fără coajă), fiartă în apă îndoită cu lapte, condimentată cu sare. Pusă în blender cu 100 ml smântână dulce în care a fost topită o lingură (30 g) de unt. Se mixează 3 minute. Piureul e bun cald, e bun rece. Toate cele trei, împreună sau separat, merg la pește, pui, porc, miel și vită, dup cum merg cu morcovi copți, păstârnac copt, sfeclă coaptă, sparanghel tras la tigaie, dovlecel la grătar. Acum, luați fiecare element (culinar vorbind) al acestei postări și vedeți câte combinații gustoase și sănătoase pot să iasă doar de aici. După ce isprăviți, aruncați un ochi pe pagina Vitamix, poate vă vine vreo idee. Să fiți sănătoși.

sosuri*tehnic vorbind, doar emulsia de lămâie e un sos, pesto-ul e o pastă, piureul de țelină e o cremă.

Join the Conversation

  1. Neataa! pune un m langa l-ul ala de la apa ca o sa planga cititoarele ca s-au rupt platind apa si ca ii scump sosul :))

    1. Adi Hădean Author says:

      da. musai să-mi schimb laptopul, ăsta cu tastatură deșteaptă și ergonomică e pre mult pentru mine.))

  2. Delir senzorial, cu multumiri!

  3. emulsia de lamaie am facut-o la pestele de revelion si mi-a adus o avalansa de aprecieri, sunt convinsa ca si celelalte sosuri sunt cel putin la fel de minunate. Multumim Adi Hadean ca ne faci farfuriile mai gustoase. La reteta pesto-ului de patrunjel cred ca e vorba de 100 mlapa, nu-i asa ? :)

  4. Sosul galben este excelent, l-am încercat cu legume la grătar. Voi încerca sigur și celelalte două sosuri. Mulțumesc !

  5. Alexa Georgeta says:

    iti multumesc din suflet ptr. minunata reteta , pe cat de usoara este pe atat de gustoasa .

  6. Salut!
    Chiar daca nu comentez prea mult, urmaresc blogul de mult timp. Am facut mai de mult niste ficatei de pastrav, pur si simplu deliciosi doar trasi la tigaia grill, dar cautam pentru o viitoare reteta (cand voi avea posibilitatea de a avea suficienti pesti – din 7kg de pastrav nu cred ca am strans mai mult de 200g de ficatei) o sugestie de a asezona cu ceva pentru a-i face si mai deosebiti (si a impresiona prietenii). Voi incerca si unul din aceste sosuri, poate impreuna cu ceva legume gratinate, sau poate aveti o alta sugestie mai buna…

  7. Alina Iederan says:

    Buna, arata bestial, voi face si eu curand. Multumim pentru idei, adi.oare de un chopper m-as putea ajuta?

  8. arata minunat! cu asemenea preparate e imposibil sa nu primesti o multitudine de aprecieri!

  9. Negasind o sugestie nici pe blogurile australiene (de pescuit) nici pe cele americane am crezut ca macar aici gasesc o sugestie despre cum as putea imbunatati ficateii de pastrav. „The NET/GOOGLE finnally doesn’t have an answer” :)
    Garantez ca sunt absolut deliciosi doar trasi la tigaie grill, dar….chef…pls help…doar atat????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
AdiHadean.ro © Copyright 2023. Toate drepturile sunt rezervate.
Close